Perioperatif Kültüründe Aeromonas Hydrophila Üreyen Total Diz Artroplastisi Yapılan Bir Olgu

Aeromonas hydrophila insanlarda çoğunlukla gastroenterit yapan ve sularda bulunan bir bakteridir. Son yıllarda Aeromonas türlerinin oküler, deri ve yumuşak doku, solunum sistemi ve üriner sistem infeksiyonu gibi çeşitli intestinal sistem dışı infeksiyonlara neden olduğu bildirilmektedir. İntestinal sistem dışı infeksiyonlar nadirdir. Bununla birlikte sunulan olguda bu bakterinin total diz protez ameliyatı sonrası protez infeksiyonu nedeni olabileceği gösterildi. Bu bildiride başka bir hastanede iki kez protez ameliyatı geçiren, hala ağrı ve pürülan akıntısı olan 73 yaşında bir bayan hasta sunuldu. Ameliyat sırasında alınan kemik ve yumuşak doku kültürlerinde A. hydrophila izole edilen olguda, bu bakterinin protez infeksiyonunun bilinen nadir etkenleri dışında protez infeksiyonu nedeni olabileceği gösterildi. Bu olguda protez infeksiyonlarında kesin tanı şansını artırmak için ameliyat sırasında birden fazla kemik ve yumuşak doku kültürünün alınması gerektiği vurgulandı.

A Case of Total Knee Arthroplasty in which Aeromonas Hydrophila Was Isolated in Perioperative Culture

Aeromonas hydrophila is a bacterium, which is found in ambient water and primarily causes gastroenteritis in humans. In recent years, Aeromonas strains have been reported to cause a variety of extraintesinal infections such as ocular, respiratory, urinary tract infections. The extraintestinal infections are usually rare. However, it is pointed that these bacteria can also be a cause of prosthesis infection after a total knee prosthesis operation in the represented case. In this report, a 73-year-old female patient was represented who had been operated twice because of prosthesis infection in another hospital and still has knee ache and purulent discharge at the incision site. In the perioperative bone and soft tissue cultures, A. hydrophila was isolated and it was shown that these bacteria could be the cause of prosthesis infection except known rare causes. In this case, it was emphasized that more than one perioperative bone and soft tissue cultures should be obtained to increase the chance for definitive diagnosis in prosthesis infection. Turkish Başlık: Perioperatif Kültüründe Aeromonas Hydrophila Üreyen Total Diz Artroplastisi Yapılan Bir Olgu Anahtar Kelime: Aeromonas hydrophila; protez infeksiyonu; perioperatif kültür; artroplasti Aeromonas hydrophila insanlarda çoğunlukla gastroenterit yapan ve sularda bulunan bir bakteridir. Son yıllarda Aeromonas türlerinin oküler, deri ve yumuşak doku, solunum sistemi ve üriner sistem infeksiyonu gibi çeşitli intestinal sistem dışı infeksiyonlara neden olduğu bildirilmektedir. İntestinal sistem dışı infeksiyonlar nadirdir. Bununla birlikte sunulan olguda bu bakterinin total diz protez ameliyatı sonrası protez infeksiyonu nedeni olabileceği gösterildi. Bu bildiride başka bir hastanede iki kez protez ameliyatı geçiren, hala ağrı ve pürülan akıntısı olan 73 yaşında bir bayan hasta sunuldu. Ameliyat sırasında alınan kemik ve yumuşak doku kültürlerinde A. hydrophila izole edilen olguda, bu bakterinin protez infeksiyonunun bilinen nadir etkenleri dışında protez infeksiyonu nedeni olabileceği gösterildi. Bu olguda protez infeksiyonlarında kesin tanı şansını artırmak için ameliyat sırasında birden fazla kemik ve yumuşak doku kültürünün alınması gerektiği vurgulandı.

___

  • Steinberg JP, DelRio C. Other gram-negative and gram-variable bacilli. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, editors. Principles and practice of infectious diseases. 6th ed. Philadelphia: Elsevier/Churchill Livingstone; 2005. p. 2751-68.
  • Rautelin H, Hänninen ML, Sivonen A, Turunen U, Valtonen V. Chronic diarrhea due to a single strain of Aeromonas caviae. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 1995;14:51-3.
  • Ahishali E, Pinarbasi B, Akyuz F, Ibrisim D, Kaymakoglu S, Mungan Z. A case of Aeromonas hydrophila enteritis in the course of ulcerative colitis. Eur J Intern Med 2007;18:430-1.
  • Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Methods for antimicrobial dilution and disk suscep- tibility testing of ınfrequently ısolated or fastidious bacteria; approved guideline. CLSI document M45- A. Wayne, PA: CLSI; 2006.
  • De Gascun CF, Rajan L, O'Neill E, Downey P, Smyth EG. Pancreatic abscess due to Aeromonas hydro- phila. J Infect 2007;54:e59-60.
  • Figueras MJ, Aldea MJ, Fernández N, Aspíroz C, Alperi A, Guarro J. Aeromonas hemolytic uremic syndrome. A case and a review of the literature. Diagn Microbiol Infect Dis 2007;58:231-4.
  • Tena D, González-Praetorius A, Gimeno C, Pérez- Pomata MT, Bisquert J. Extraintestinal infection due to Aeromonas spp.: review of 38 cases. Enferm Infecc Microbiol Clin 2007;25:235-41. [Abstract]
  • Larka UB, Ulett D, Garrison T, Rockett MS. Aeromonas hydrophilia infections after penetrating foot trauma. J Foot Ankle Surg 2003;42:305-8.
  • Sader HS, Jones RN. Antimicrobial susceptibility of uncommonly isolated non-enteric Gram-negative bacilli. Int J Antimicrob Agents 2005;25:95-109.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akustik Nörinom ve Travmatik Fasyal Sinir Paralizisinde Tos ve Thomsen’in Translabirenter Yaklaşımı: Olgu Sunumları

Cem UZUN

Growth of Escherichia Coli in Atracurium, Rocuronium, Mivacurium, Cisatracurium, Pancuronium, and Vecuronium

Dilek MEMİŞ, Müşerref OTKUN, Meral BAHAR, Necdet SÜT

İliumda İntraosseöz Lipom

Halil ÜNALAN, Hilal SEVER, Javid MAJLESI, Pinar IŞIKÇI, Cengiz BAHADIR

Hardinge Yaklaşımındaki Safe Zone Superior Gluteal Sinir İçin Ne Kadar Güvenilir?

Murat BÜLBÜL, Semih AYANOĞLU, Kahraman ÖZTÜRK, Yunus İMREN, Cem ESENYEL, Ridvan YEŞİLTEPE, Hakam GÜRBÜZ

Asfiksiye Bağlı Oluşan Kardiyak Arrest Modelinde Levosimendan

Murat AKSUN, Gökhan İLHAN, Bilgin EMRECAN, Bilgin EMRECAN

Yaşam Boyu Vajinismusu Olan Kadınlarda Cinsel Bilgi, Evlilik Özellikleri, Cinsel İşlev ve Doyumun Değerlendirilmesi

Sultan DOĞAN, Gamze Varol SARAÇOĞLU

Deneysel Etanol Uygulamasında Darbepoetin Alfanın Beyin Dokusu Oksidatif Stresi Üzerine Etkileri

Pinar SEYMEN, Erman Aytaç, Feray BÖLÜKBAŞI, FATİH DEMİR, Habibe GENÇ, Habibe GENÇ, Hafize UZUN, Hafize UZUN, Tuncay ALTUĞ, Hakkı Oktay SEYMEN, Hakki Oktay SEYMEN

Retroperitoneal Ganglionörom

Tevfik AKTOZ, Mustafa KAPLAN, Ufuk USTA, İrfan Hüseyin ATAKAN, Osman İNCİ

Termal Etkili İki Cerrahi Cihaz Olan Bipolar Elektrokoter ve Quantum Energy Surgical Device’ın Tavşan Karaciğerine Etkilerinin Histopatolojik ve Biyokimyasal Olarak İncelenmesi

Ramazan KAYAPINAR, Mustafa YÖNTEM, Mustafa YÖNTEM, Cem PERK, Sevinç ÇELİK, Gülara HÜSEYİN, Şentürk ÇİFTÇİ, Nesrin TURAN, Nesrin TURAN

Tip 2 Diabetes Mellituslu Hastalarda Tiroid Hastalığı

Bengür TAŞKIRAN, Sibel GÜLDİKEN, Hande PEYNİRCİ, Betül Uğur ALTUN, Armağan TUĞRUL