Neonatal Kompartman Sendromu

Neonatal kompartman sendromu çoğu zaman üst ekstremitede ülserasyon, nekroz ve doku kaybıyla seyreden nadir bir durumdur. Nekrotizan fasiit, neonatal gangren, konjenital varisella ve buna benzer klinik tablolarla karışması nedeniyle detaylı bir araştırma gerektirmekte ve iyi sonuç açısından da erken tanı ve tedavi önemli olmaktadır. Bunu vurgulamak amacıyla erken tanı koyup, cerrahi olarak tedavi ettiğimiz bir neonatal kompartman sendromu olgusunu sunduk.

Neonatal Forearm Compartment Syndrome: Case Report

Neonatal compartment syndrome is a rare condition mainly involving the upper extremity with ulcerated and necrotic lesions. It should be evaluated in detail due to the similarity with other conditions like necrotizing fasciitis, neonatal gangrene, and congenital varicella, etc. Early diagnosis and treatment have a paramount importance for the best outcome. To emphasize this, we would like to present a newborn with the forearm compartment syndrome diagnosed promptly and treated surgically. Neonatal kompartman sendromu çoğu zaman üst ekstremitede ülserasyon, nekroz ve doku kaybıyla seyreden nadir bir durumdur. Nekrotizan fasiit, neonatal gangren, konjenital varisella ve buna benzer klinik tablolarla karışması nedeniyle detaylı bir araştırma gerektirmekte ve iyi sonuç açısından da erken tanı ve tedavi önemli olmaktadır. Bunu vurgulamak amacıyla erken tanı koyup, cerrahi olarak tedavi ettiğimiz bir neonatal kompartman sendromu olgusunu sunduk.

___

  • Trice M, Colwell CW. A historical review of compartment syndrome and Volkmann's ischemic contracture. Hand Clin 1998;14:335-41.
  • Cham PM, Drolet BA, Segura AD, Esterly NB. Congenital Volkmann ischaemic contracture: a case report and review. Br J Dermatol 2004;150:357-63.
  • Raimer L, McCarthy RA, Raimer D, Colome-Grimmer M. Congenital Volkmann ischemic contracture: a case report. Pediatr Dermatol 2008;25:352-4.
  • Note the hypertrophic scar.
  • Ragland R 3rd, Moukoko D, Ezaki M, Carter PR, Mills J. Forearm compartment syndrome in the newborn: report of 24 cases. J Hand Surg [Am] 2005;30:997-1003.
  • Silfen R, Amir A, Sirota L, Hauben DJ. Congenital Volkmann-Lesser ischemic contracture of the upper limb. Ann Plast Surg 2000;45:313-7.
  • Hernández-Martín A, de Unamuno P, Fernández-López E. Congenital ulcerated subcutaneous fat necrosis of the new- born. Dermatology 1998;197:261-3.
  • Fenniche S, Daoud L, Benmously R, Ben Ammar F, Khelifa I, Chaabane S, et al. Subcutaneous fat necrosis: report of two cases. Dermatol Online J 2004;10:12.
  • Gulgonen A. Compartment syndrome. In: Green DP, Hotchkiss RN, Pederson WC, editors. Green's opera- tive hand surgery. Vol. 2, 5th ed. Philadelphia: Elsevier/ Churchill Livingstone; 2005. p. 1985-2005.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yoğun Bakım Ünitesinde Konsültasyonlarla Belirlenen Hastane İnfeksiyonları ve Etkenleri

Seyit Ali BÜYÜKTUNA, Özge TURHAN, Melike CENGİZ, Atilla RAMAZANOĞLU, Ata Nevzat YALÇIN

Apendektomi Operasyonu Sonrası Dispne: Olgu Sunumu

Zeliha ARSLAN, Mithat BIYIKLI, Kürşat YILDIZ, Ahmet ILGAZLI, Berrin ÇETİNARSLAN

Memenin Primer Skuamöz Hücreli Karsinomu: Olgu Sunumu ve Ayırıcı Tanı Açısından İmmunohistokimyasal Özellikleri

Peyker TEMİZ, Ali Rıza KANDİLOĞLU, Gülin ŞİMŞEK, Teoman COŞKUN, Cihan GÖKTAN

Laparoskopik Kolesistektomi Sonrası Ağrı Tedavisinde İntraperitoneal Uygulanan Lornoksikam ve Ropivakainin Etkisinin Karşılaştırılması

Ceyhun MEMEDOV, Öner MENTEŞ, Abdurrahman ŞİMŞEK, Can KEÇE, Gökhan YAĞCI, Ali HARLAK, Ahmet COŞAR, Turgut TUFAN

Allerjik Rinitli Çocuklarda Antioksidan Vitaminler (Vitamin A, C, E) ve Magnezyum Düzeyleri

Recep SANCAK

Topluma Dayalı Mamografi Taramasına Katılımı Etkileyen Faktörler

İşıl MARAL, İşıl İrem BUDAKOĞLU, Ayşegül ÖZDEMİR, Mehmet Ali BUMİN

Konvansiyonel Trakeotominin Perkütan Trakeotomi ile Karşılaştırılması

Erdinç AYDIN, Kübra AKMAN, Pelin KARAASLAN, Levent Naci ÖZLÜOĞLU

Yoğun Bakım Ünitesinde Mortalite Üzerine SAPS II ve MPM II Skorlama Sistemlerinin Etkinliklerinin Karşılaştırılması

Füsun EROĞLU, Ülkü ASLAN, Lütfi YAVUZ, Berit CEYLAN, Erol EROĞLU, Nurettin HEYBELİ

Kalça Kırıklı Yaşlı Türk Hasta Grubunda Bir ve İki Yıllık Mortaliteyi Etkileyen Faktörler

Tolga ATAY, Berit CEYLAN, Ahmet ÖZMERİÇ, Füsun EROĞLU, Lütfi YAVUZ, Nurettin HEYBELİ, Metin Lütfi BAYDAR

Metakarp Yerleşimli Osteoid Osteoma: Olgu Sunumu

Murat BÜLBÜL, Semih AYANOĞLU, Kahraman ÖZTÜRK, Volkan GÜRKAN, Hakan GÜRBÜZ, Bilge BİLGİÇ