Internal Nasal Valv Açısının Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografinin Yeri

Amaç: Bu çalışmada internal nasal valve açısının ölçümünde tomografik değerlendirmenin yeri araştırılmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Otuz bir hasta nasal endoskopi ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirildi. Her olguda nasal valv açısı, nasal endoskopi ve BT görüntüleri kullanılarak ölçüldü. Nasal valve açısının değerlendirilmesi amacı ile klasik koronal ve nasal tabana paralel kesitler üzerinden yapılan ölçümler ile nasal endoskopik muayene görüntüleri üzerinden yapılan ölçüm sonuçları birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Endoskopik ve klasik koronal BT kesitlerinden yapılan açı ölçümleri ve her iki tomografik değerlendirme yöntemi ile elde edilen ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Nasal tabana paralel kesit görüntüleri üzerinden yapılan ölçüm sonuçları ve endoskopik yöntem ile yapılan ölçümler istatistiksel olarak benzerlik göstermektedir. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar nasal tabana paralel elde olunan tomografik görüntülerin nasal valv açısını doğru değerlendirmeye olanak sağladığını göstermektedir. Bu sonuç, farklı amaçlarla nasal ve paranasal bölgenin değerlendirmesinin yapılacağı hastalarda bu tomografik tekniğin tercih edilme sebebi olabilir. Tomografik görüntülemenin maliyeti ve yan etkileri düşünüldüğünde ise BT'nin sadece nasal valve açısının değerlendirilmesi amacı ile kullanılmasının uygun bir yöntem olmadığı açıktır.

The Value of Computed Tomography in Evaluation of Internal Nasal Valve Angle

Objectives: This study was performed in order to determine the value of tomographic evaluation in measurement of the internal nasal valve angle. Patients and Methods: Thirty-one patients were examined by nasal endoscopy and computerized tomography. In each case, nasal valve angle were measured using nasal endoscopy and computed tomography (CT) images. Computed tomography measurements obtained from classic coronal and nasal base view (NBV) sections to determine the nasal valve angle were compared with the measurements obtained from nasal endoscopic examination images. Results: When the endoscopic versus the coronal tomographic measurements and the coronal tomographic versus NBV images measurements were compared, statistically significant differences were found. No statistically significant difference was observed between the endoscopic and NBV images measurements. Conclusion: The results of the study indicate that tomographic images obtained through NBV technique provide accurate measurements of nasal valve angle. Thus, this technique may be choice of preference in the evaluation of nasal and paranasal areas in selected patients. However, traditional coronal tomographic imaging is not a proper method for determination of the nasal valve angle alone because of it's cost and side effects. Amaç: Bu çalışmada internal nasal valve açısının ölçümünde tomografik değerlendirmenin yeri araştırılmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Otuz bir hasta nasal endoskopi ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirildi. Her olguda nasal valv açısı, nasal endoskopi ve BT görüntüleri kullanılarak ölçüldü. Nasal valve açısının değerlendirilmesi amacı ile klasik koronal ve nasal tabana paralel kesitler üzerinden yapılan ölçümler ile nasal endoskopik muayene görüntüleri üzerinden yapılan ölçüm sonuçları birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Endoskopik ve klasik koronal BT kesitlerinden yapılan açı ölçümleri ve her iki tomografik değerlendirme yöntemi ile elde edilen ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Nasal tabana paralel kesit görüntüleri üzerinden yapılan ölçüm sonuçları ve endoskopik yöntem ile yapılan ölçümler istatistiksel olarak benzerlik göstermektedir. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar nasal tabana paralel elde olunan tomografik görüntülerin nasal valv açısını doğru değerlendirmeye olanak sağladığını göstermektedir. Bu sonuç, farklı amaçlarla nasal ve paranasal bölgenin değerlendirmesinin yapılacağı hastalarda bu tomografik tekniğin tercih edilme sebebi olabilir. Tomografik görüntülemenin maliyeti ve yan etkileri düşünüldüğünde ise BT'nin sadece nasal valve açısının değerlendirilmesi amacı ile kullanılmasının uygun bir yöntem olmadığı açıktır.

___

  • Bridger GP. Physiology of the nasal valve. Arch Otolaryngol 1970;92:543-53.
  • Bridger GP, Proctor DF. Maximum nasal inspiratory flow and nasal resistance. Ann Otol Rhinol Laryngol 1970;79:481- 8.
  • Montgomery WM, Vig PS, Staab EV, Matteson SR. Computed tomography: a three-dimensional study of the nasal airway. Am J Orthod 1979;76:363-75.
  • Kassel EE, Cooper PW, Kassel RN. CT of the nasal cavity. J Otolaryngol 1983;12:16-36.
  • Poetker DM, Rhee JS, Mocan BO, Michel MA. Computed tomography technique for evaluation of the nasal valve. Arch Facial Plast Surg 2004;6:240-3.
  • Cakmak O, Coşkun M, Celik H, Büyüklü F, Ozlüoğlu LN. Value of acoustic rhinometry for measuring nasal valve area. Laryngoscope 2003;113:295-302.
  • Hilberg O, Jackson AC, Swift DL, Pedersen OF. Acoustic rhinometry: evaluation of nasal cavity geometry by acoustic reflection. J Appl Physiol 1989;66:295-303.
  • Min YG, Jang YJ. Measurements of cross-sectional area of the nasal cavity by acoustic rhinometry and CT scanning. Laryngoscope 1995;105:757-9.
  • Kasperbauer JL, Kern EB. Nasal valve physiology. Implications in nasal surgery. Otolaryngol Clin North Am 1987;20:699-719.
  • Cole P, Roithmann R. The nasal valve and current technol- ogy. Am J Rhinol 1996;10:23-31.
  • Ricci E, Palonta F, Preti G, Vione N, Nazionale G, Albera R, et al. Role of nasal valve in the surgically corrected nasal respiratory obstruction: evaluation through rhinomanom- etry. Am J Rhinol 2001;15:307-10.
  • Miman MC, Deliktaş H, Ozturan O, Toplu Y, Akarçay M. Internal nasal valve: revisited with objective facts. Otolaryngol Head Neck Surg 2006;134:41-7.
  • Gilain L, Coste A, Ricolfi F, Dahan E, Marliac D, Peynegre R, et al. Nasal cavity geometry measured by acoustic rhinom- etry and computed tomography. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1997;123:401-5.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

WHO Grade I Meningiomlarda Her-2/Neu, Östrojen ve Progesteron Reseptör Ekspresyonu

Nilüfer Onak KANDEMİR, Aylin Ege GÜL, Banu Doğan GÜN, Nimet KARADAYI, Gamze YURDAKAN, Şükrü Oğuz ÖZDAMAR

Mandibular Kanal İçerisinde Seyreden Nervus Mylohyoideus: Olgu Raporu

Cenk KILIÇ, Kıvanç KAMBUROĞLU, Tuncer ÖZEN

Kandidemik Yenidoğanların Vücut Ağırlıklarına Göre Antifungal İlaç Duyarlıklarının Değerlendirilmesi

Alişan YILDIRAN, Nurşen BELET, Murat GÜNAYDIN, Şükrü KÜÇÜKÖDÜK

Midede Merkel Hücreli Karsinom Metastazı: Olgu Sunumu

Peyker TEMİZ, Semin AYHAN, Lerzan ADIGÜZEL, Eray KARA, Güvenir OKÇU

İntratekal Metotreksata Bağlı Megaloblastik Anemi

İrfan YAVAŞOĞLU, Gürhan KADIKÖYLÜ, Zahit BOLAMAN

Koroner Kalp Hastalığının Anatomik Risk Faktörleri

Nesrin ÇANDIR, Hasan OZAN, Necdet KOCABIYIK, Hürkan KUŞAKLIGİL

Çocukluk Çağında Nadir Görülen Bir Akciğer Kitlesi Olgu Sunumu: Plöropulmoner Blastoma

Ahmet GÜZEL, Demet DEMİRKOL, Agop ÇITAK, Raif ÜÇSEL, Metin KARABÖCÜOĞLU, Alper TOKER, Nedret UZEL

Canlı Donörden Böbrek Transplantasyonu Yapılan Hastalarda Minör HA-1 Dağılımı

Çiğdem KEKİK, Fatma Savran OĞUZ, Yalçın SEYHUN, Yaşar ÇALIŞKAN, Aydın TÜRKMEN, Mahmut ÇARİN

Peritonitis Karsinomatozayı Taklit Eden Abdominal Tüberküloz Olgusu

Doğan ALBAYRAK, Ahmet Rahmi HATİPOĞLU, Abdil Cem İBİŞ, Hüseyin PÜLAT, Ahmet TEZEL, Zeki HOŞCOŞKUN

Bir Hemostatik Ajanin (Fastact) Deneysel Rat Modelinde Yara ve Doku İyileşmesi Üzerine Etkisi

Kemal Murat OKÇU, Necdet DOĞAN, Metin ŞENÇİMEN, Cem KORKMAZ, Hasan Ayberk ALTUĞ, Tayfun İDE, Mesut AKYOL