ÜZÜMSÜ MEYVELERİN KAHRAMANMARAŞ’TA DONDURMA SANAYİSİ AÇISINDAN ÖNEMİ

Türkiye gerek coğrafik konumu gerekse sahip olduğu farklı iklim özellikleri nedeniyle büyük bir bitki çeşit zenginliğine sahip ülkelerdendir. Türkiye üzümsü meyvelerin anavatanı, kültür çeşitlerinin oluşum ve gelişim merkezi, önemli gen kaynaklarına sahip olan ülkelerden biridir. Üzümsü meyvelerin (çilek, ahududu, böğürtlen, dut kivi vb.) yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde üretimi artarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Özellikle insan sağlığı açısında önemli rolleri olan bu üzümsü meyveler; aroması, içerdikleri organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin olması ve değişik tüketim şekillerinin (meyve suyu, reçel, pasta, dondurma gibi) bulunması, üretime bağlı olarak tüketimi de artırmaktadır. Son yıllarda dondurma sanayisinde aroma ve çeşni maddeleri olarak önemli bir hammadde olması nedeniyle de ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Avrupa ülkelerinde ve Ülkemizde dondurma üretiminde özellikle meyveli dondurma üretimi önceki yıllara göre artış sağlayarak daha fazla talep görmüştür. Ülkemizde ise son yıllarda farklı meyve aromalı dondurma üretilmeye başlanmış olup bu ürünlerin tüketimi giderek artış göstererek yeni Pazar haline gelmiş hem ithalatta hem de ihracatta talep gören ve yüksek fiyatta satılan ürünler arasında yer almaya başlamıştır. Bu makalede üzümsü meyvelerin dondurma sanayisi açısından önemi değerlendirilmiştir

IMPORTANCE FOR THE PURPOSE OF ICE CREAM INDUSTRY OF BERRIES TO KAHRAMANMARAŞ

fruit ice cream production is demand than by an increase compared to previous years. In our country, different fruit flavored ice cream has begun to be produced in recent years increased consumption of which has gradually become a new market that both exports and imports saw demand has begun to take place between the products sold at high prices. This article discussed in the importance of berries ice cream industry

___

  • 1. Anonim, 2016a. Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tebliğ No: 2004/45, Ankara, 2004.
  • 2. TUİK, 2016. Türkiye’de Üzümsü Meyveler Üretim İstatistikleri. (https://biruni.tuik.gov.tr/ bitkiselapp/bitkisel.zul) (Erişim: 18.03.2016)
  • 3. Anonim, 2016c. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Resmi Sitesi (http://kahraman maras.bel.tr/maras-dondurmasi) (Erişim tarihi: 25.03.2016)
  • 4. Anonim, 2016d. Dondurmacılık Bayrağını Gururla Taşıyanlar. Madalyalı Tek Şehir Kahramanmaraş (17):61–64.
  • 5. Anonim, 2015e. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayiciler Derneği. (http://www. asuder.org.tr) (Erişim: 01.04.2016)
  • 6. Ağaoğlu, Y. S., 2006. Türkiye’de Üzümsü Meyvelerin Bugünkü Durumu Ve Geleceği. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14–16 Eylül, Tokat.
  • 7. Demirci, M. ve O. Şimşek, 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasat Yayıncılık, İstanbul, 246 s.
  • 8. Erenoğlu, B., M. E. Ergun, E. Özdemir ve L. Pırlak, 2000. Çilek ve Diğer Üzümsü Meyveler (Ahududu, Böğürtlen, Frenküzümü, Yaban Mersini) Raporu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Meyvecilik Alt Komisyon Raporu, DPT: 2649 –ÖİK: 657, 2001.
  • 9. Kafkas, N. E., A. Bozdoğan, A. Burğut, N. Türemiş, S. Paydaş ve T. Cabaroğlu, 2006. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antosiyanin İçerikleri. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu 14–16 Eylül, Tokat. 3009–3011.
  • 10.Tekinşen, K. K., 2004. Sütten Gelen Bir Lezzetin, Dondurmanın, Tarihsel Öyküsü İpekyolu. Konya Ticaret Odası Dergisi 17(196):58–60.
  • 11.Tekinşen, K. K., 2005. Dondurma Üretim Tekniğinin Gelişimi ve Kahramanmaraş Dondurması. Dört Mevsim Maraş, Sayı 5–6, 100–102.
  • 12.Türemiş, N., A. Burğut, D. Iğdırlı, Y. Doğan ve M. Çalışkan, 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. 14–16 Eylül, 2006. s. 212–218.
  • 13.Yayar, R., H. S. Gülse ve Y. Erol, 2006. Türkiye’nin Üzümsü Meyveler Dış Ticareti Analizi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14–16 Eylül 2006 Tokat, 15-22.
  • 14.Yetgin, M. A., 2009. Üzümsü Meyveler. Samsın İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi Yayını, Samsun.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇİLEKLERDE FENOTİPİK TANIMLAMA

Emine ÖZDEMİR, Kazım GÜNDÜZ

ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Mehmet Ali SARIDAŞ, Ömür DÜNDAR, Okan ÖZKAYA, Sevgi KARGI PAYDAŞ, Hatice DEMİRCİOĞLU, Nihal YAVUZ, Aslıhan ÖZKAYA²

ORGANİK ÇİLEK ÜRETİMİNDE EKİM NÖBETİ UYGULAMALARININ BİTKİ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Hülya SAYGI, Nurgül TÜREMİŞ

YÜKSEK BOYLU MAVİYEMİŞ ÇEŞİTLERİNDEN ALINAN YAPRAKLI YARI ODUNSU ÇELİKLERDE KÖKLENME ÜZERİNE ÇELİK ALMA ZAMANI VE IBA UYGULAMALARININ ETKİSİ

Hüseyin ÇELİK

FRENK ÜZÜMÜ ÇELİKLERİNİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ÇELİK ALMA ZAMANLARININ ETKİSİ

Mehmet POLAT, Volkan OKATAN, Ünzile VAROL

FRENK ÜZÜMÜNÜN (Ribes sp.) BİYOLOJİK AKTİVİTESİ VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

Selma BERK, Selma TUNA

BAZI ÜZÜMSÜ MEYVELERDE TOPLAM FENOL VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTE İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Ayşegül BURGUT², Hatice ÖZCAN², Özgecan TÜREMİŞ³, Begüm OLUT, Nurgül F TÜREMİŞ, Ebru KAFKAS

HİCAZNAR (Punica granatum L.) NAR ÇEŞİDİNDE MEYVELERİN BİYOKİMYASAL İÇERİKLERİ ÜZERİNE LOKASYON VE RAKIMIN ETKİSİ

Fatma YILDIRIM, Ahmet GÜLER

KUŞBURNU MEYVESİNİN DEĞİŞİK ÜRÜNLERE İŞLENİRKEN BESİNSEL KALİTESİNDEKİ DEĞİŞİM

Zühal OKCU, Sevgi KERSE, Yasemin YAVUZ²

BOR VE KALSİYUM UYGULAMALARININ SWEET ANN ÇİLEK ÇEŞİDİNDE ÇİÇEK TOZU ÖZELLİKLERİ VE BOZUK ŞEKİLLİ MEYVE OLUŞUMUNA ETKİSİ

Mehmet Ali SARIDAŞ, Sevgi PAYDAŞ KARGI², Şenay KARABIYIK, Sinan ETİ