Türkiye Kara Alanlarındaki Petrol ve Doğalgaz Kuyularında Kullanılan Sondaj Akışkanı Katkı Maddeleri ve Miktarları

Petrol ve doğalgaz sondajlarında kullanılan ileri teknolojinin zor ve yüksek maliyetli olmasından dolayı sondajların hedeflenen derinlik ve amaç doğrultusunda en uygun koşullarda, en kısa sürede ve en düşük maliyet ile tamamlanması gerekir. Sondaj çalışmalarında istenilen derinlik ve amaca ulaşılabilmesi için en önemli unsurlardan birisi, sondaj çamuru kontrolüdür. Bu çalışmada, Türkiye kara alanlarında 1963 - 2021 yılları arasında kazılmış olan 470 adet petrol ve doğalgaz kuyusuna ait kuyu bitirme raporları incelenmiştir. Bu kuyularda kullanılan çamur katkı maddesi tipleri ve miktarları değerlendirilmiştir. Böylelikle, daha sonraki yıllarda riskli ve maliyetli olan sondaj kuyularında sondaj çamuru katkı maddeleri kullanımı öncesinde, bu çalışmanın önerilerinin değerlendirmeye alınarak ülke ekonomisi için petrol ve doğalgaz sektöründe etkin sondajların yapılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Drilling Fluid Additives and Quantities Used in Oil and Gas Wells in Onshore of Turkey

Oil and gas extraction is a difficult and high-tech process. Oil and gas drilling wells are costly. Since the advanced technology used in oilwell drilling is difficult and costly, the drilling must be completed in the most appropriate conditions, in the shortest time, with cost-effective and the targeted depths and purposes. Control of drilling mud is one of the most important factors in achieving these desired goals in drilling operations. In this study, the reports of 470 oil and gas wells drilled in 1963 - 2021 in onshore Turkey were analyzed. Types and amounts of mud additives used in these wells were evaluated. Thus, before the use of drilling mud additives in drilling wells, which are risky and costly in the following years, it is aimed to contribute to effective drilling in the oil and gas sector for the economy of Turkey by evaluating the recommendations of this study.

___

  • Balkaya, T.A. (2019). Sondaj El Kitabı. Petrol Mühendisleri Odası Yayını. 75 s.
  • Büyükgöz, H. (2004). Petrol Sondajlarında Çamur. Çukurova Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 73 s.
  • Güllü, A., Yaşar, E. ve Özdemir, A. (2021). Türkiye’deki petrol ve doğalgaz kuyularının optimizasyonu. IMAEC 2. Uluslararası Matematik, Mimarlık ve Mühendislik Kongresi (baskıda)
  • Özdemir, A., Güllü, A., Yaşar, E. and Palabiyik, Y. (2021). Drilling engineering assessment and cost analysis of oil and gas wells drilled in onshore of Turkey. International Journal of Earth Sciences Knowledge and Applications (baskıda)
  • Tuğan, M.F., Yardımcı, O., Aydın, H., Gözel, M.E., Kor, K., Merey, Ş., Özgür, E., Öztürk, M.T., Yüce., U. (2020). 21. Yüzyılda Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Gazi Kitabevi, 345 s.
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Partikül Madde (PM10) Konsantrasyonunun Kentsel Yeşil Alan Sisteminin Değerlendirilmesinde Ekolojik İndikatör Olarak Kullanımı: İstanbul - Beşiktaş Örneği

Ahmet BATUR, Gül Aslı AKSU

Denetleyici Alan Ağının Güvenliğinin Sağlanması için Derin Öğrenme Tabanlı Saldırı Tespit Sistemleri Üzerine Bir Derleme

Zinnet Duygu AKŞEHİR, Sedat AKLEYLEK

Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Vadisi Tasarımı: Şanlıurfa Örneği

Hülya ÖZTÜRK TEL

Veri Merkezi Güvenliğinin Sağlanmasında IoT Sensörlerinin Kullanımı Üzerine Bir Uygulama

Fatih Çağatay BAZ, Kadir ULUDAĞ

Tarımsal Atıkların Yanmasının Emisyon Değerlendirmesi

Zuhal AKYÜREK, Afşin GÜNGÖR

Mobil Ağ Baz İstasyonlarının Değişim Noktalarının Uzun Dönem Sezonsallık Tespiti için Hibrid Bir Algoritma

Yakup KRANDA, Rüya ŞAMLI

Algal Ekstraktların Gıda Kaynaklı Patojenlere Karşı Antimikrobiyal Aktivitesi

Meyrem VEHAPİ, Benan İNAN, Azime YILMAZ, Didem OZCİMEN

Xamarin Çapraz-Platformu ile Gerçek Zamanlı Bulut Veri Tabanı iletişimi: Bütünleşik Akıllı Ev Sistemi

Ergin TOSUNOĞLU, Ahmet Berk USTUN

Çölyak Hastalarına Özel Glutensiz Kek Formülasyonlarının Farklı Tip ve Miktarda Glutensiz Un Kullanılarak Optimizasyonu

Halime PEHLİVANOĞLU, Mehmet DEMİRCİ, Ervanur KARASU, Esranur YAŞA, Kübra GÖKDUMAN, Hamide Feyza BARDAKÇI

Türkiye Kara Alanlarındaki Petrol ve Doğalgaz Kuyularında Kullanılan Sondaj Akışkanı Katkı Maddeleri ve Miktarları

Ahmet GÜLLÜ, Adil ÖZDEMİR, Yildiray PALABIYIK, Ergül YAŞAR