Meram Dere Vadisi’nin (Konya) Floristik Özellikleri

“Meram Dere Vadisi’nin (Konya) Floristik Özellikleri” adlı çalışmanın amacı, vadi ve yakın çevresinin floristik özelliklerini, buözelliklerin ortaya çıkmasında etkili olan faktörleri ortaya koymaktır. Çalışmanın gerçekleştirilmesi için öncelikle konu ile ilgili toprak,jeoloji, amenajman haritaları ile raporlardan yararlanılmıştır. Veri toplama ve hazırlama sürecinden sonra saha çalışmalarına geçilmiştir.Farklı zamanlarda gerçekleştirilen saha çalışmaları ile bitki örtüsünün güncel durumu belirlenmiş ve haritalandırılmıştır. Ayrıca vadi veçevresindeki bitki türlerine etki eden süreçler ve etki değerleri yerinde gözlemlenerek kayıt altına alınmıştır. Çalışmanın topoğrafya,toprak ve bitki örtüsü haritaları, Mapp İnfo 9.5 programı kullanılarak hazırlanmıştır. Son aşamada ise elde edilen tüm bilgiler coğrafyabiliminin ilkeleri doğrultusunda analiz edilerek yazım aşaması gerçekleştirilmiştir.Araştırma sahası floristik yapı bakımından ilginç özelikler göstermektedir. Bu özelliklerin ortaya çıkmasında doğal ve antropojenikfaktörlerin etkileri görülmektedir. Özellikle Meram Dere Vadisi’nin doğu-batı yönlü uzantılı yüksek dağlık ve tepelik alanlarla çevrili biryapı oluşturması bu sahanın bir mikroklima özelliği göstermesine yol açmıştır. Bu durum, bitki örtüsünü olumlu yönde etkilemiştir.Akdeniz elementi olan Menengiç (Pistacia terebinthus) sıklıkla rastlanan bir tür olarak bu kesimlerde topluluk halinde yer almaktadır.Ayrıca farklı jeolojik dönemlere ait ana kaya üzerinde oluşmuş topraklar, bitki örtüsünün de niteliğinin değişmesine neden olmuştur.Menengiç (Pistacia terebinthus) ofiolit kayaçların bulunduğu kesimlerde daha seyrek ve daha bodurlaşmış olarak gelişirken; kalker,dolomitik kalker anakaya üzerinde hem sayı olarak artmış, hem de daha iyi bir fizyonomiye sahip olduğu tespit edilmiştir.Meram Dere Vadisi’nin bitki örtüsü; orman, çalı ve step vejetasyonundan oluşmaktadır. Meram Dere Vadi tabanında ve yakın çevresindenemcil; vadi yamaçlarına doğru kurakçıl çalı ve orman; plato yüzeylerinde orman ağaçları, çalı ve step vejetasyonunun yoğunlaştığıgörülmektedir.Sonuç olarak Meram Dere Vadisi’nde bitki örtüsünün şekillenmesinde mikroklima, topografya, anakaya, toprak, hidroğrafik şartlarınetkisi yanında antropojenik faktörlerin de etkili olduğu görülmüştür.

Floristic Features of Meram Dere Valley (Konya)

The aim of the study entitled “Floristic Features of Meram Dere Valley (Konya)” is to determine floristic characteristics of the valley and its immediate surroundings and the factors playing a role in the emergence of these features. Hence, first reports about the soil, geology, management maps & reports were employed for the present study. Subsequent to the data collection and preparation process, field studies were begun. The current status of the present vegetation was determined and mapped with field studies conducted at various times. Moreover the conditions influencing the valley and surrounding plant species and their impact values were observed on-site and recorded. Topography, soil and vegetation maps of the study were prepared by using Mapp Info 9.5 program. At the final stage, all the information obtained was analyzed according to the principles of geography and the present manuscript written. The research area has interesting features in terms of its floristic structure. The effects of natural and anthropogenic conditions are vivid in emergence of these features. Meram Dere Valley is a structure surrounded by high mountainous and hilly areas extending in the east-west direction. This fact has in particular led to the formation of a microclimate with a positive impact on the vegetation. Pistacia terebinthus, which is a Mediterranean element, is a common species. In addition, the soils formed on the bedrock belonging to different geological periods caused the flora as well as their features to change. Whereas pistacia terebinthus is less frequent and dwarfed on the ophiolite rocks, on limestone and dolomitic limestone bedrock it is more frequent and has a better physiognomy. The vegetation of Meram Dere Valley consists of forest, shrub and steppe vegetation. The vegetation at the bottom and nearby area consists of humid, the versants of xerophilous plant and forest, and the plateaus of forest trees, shrubs and of steppe vegetation. In conclusion, anthropogenic factors along with microclimate, topography, bedrock, soil, and hydrographic conditions were effective in the formation of the vegetation in Meram Dere Valley in Konya.

___

  • Avcı, M. (1993-96). Göller Yöresi Batı Kesiminde İklim ile Bitki Örtüsü Arasındaki İlişkiler. Coğrafya Dergisi, Sayı 4, s.143-216, İstanbul.
  • Avcı, M. (1998a), Ilgaz Dağları ve Çevresinin Bitki Coğrafyası 1. (Bitki Örtüsünün Coğrafi Şartları), Coğrafya Dergisi, Sayı 6, s.137-216. İstanbul.
  • Avcı, M. (1998b). Ilgaz Dağları ve Çevresinin Bitki Coğrafyası II. (Bitki Örtüsünün Coğrafi Dağılışı), Coğrafya Dergisi, Sayı 6, s.275- 344, İstanbul.
  • Bozyiğit, R. (2018). Takkelidağ. Çizgi Kitabevi Yayın no:834, Konya.
  • Bulduk, A.-Tekdere, M.-Topçuoğlu, A.T.-Solak, N., (2006). Konya İli Yerleşim Alanı ve Civarının Jeoloji Ön Raporu, Konya Büyükşehir Belediyesi, KOSKİ, Konya.
  • Çetik, R., 1985, Türkiye’nin Vejetasyonu I. İç Anadolu’nun Vejetasyonu ve Ekolojisi., S.Ü. Fen-Ed. Fak. Yay. No:7, Konya.
  • Dural, H.-Ekim, T., 1984, Takkalı Dağının (Konya) Florası, S.Ü. Fen Ed. Fak. Fen Dergisi, Sayı:3, Konya.
  • DSİ IV. Bölge Müdürlüğü (2010). Akım Gözlem Bülteni. Konya.
  • Göğer, E., Kıral, K. (1973). Kızılören Dolayının (Konya’nın Batısı) Genel Stratigrafisi. MTA Rapor No:5204 (Yayınlanmamış). Ankara.
  • Güyer, F., Günaydın, A.B., Akbulut, İ., Ak, S., Kurtman, T., Demirci, A.R., Akarsu, B., Emre, Ö., Durdu, M., Karakaş, M., Üyüklü, A., Yıldız, H. (1998). Konya İli Çevre Jeolojisi ve Doğal Kaynaklar. MTA Rap. No:42149, Ankara.
  • Günal, N. (1998-1999). Keçiboynuzunun Türkiye’deki Coğrafi Yayılışı, Ekolojik ve Floristik Özellikleri. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı 2, s.60-74, İstanbul.
  • Güngördü, M. (1985). Güney Marmara Bölümü (Doğu Kesimi) Bitki Örtüsünün Coğrafi Şartları, Coğrafya Dergisi, Sayı 1, s.77-94, İstanbul.
  • Kırbıyıkoğlu, M., (2003). Konya Havzası’nın Geç Kuaterner Evrimi, İst. Üniv. Sos.Bil. Enst. Coğrafya Anabilim Dalı (Doktora Tezi), İstanbul.
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü., (2018). Konya (Alan) İklim Verileri (1975-2017).
  • Süzer, C. Kul, H.H. Bilgin, F., (2011). Konya İli Meram İlçesi M28b14d Ve M28b13 Paftalarda İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknolojik Etüt Raporu (Yayınlanmamış), Konya.
  • Şenel, M., Dalkılıç, H. (2016). 1/100 000 Türkiye Jeoloji Haritaları Serisi, Konya-M 27 Paftası No:227, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Jeoloji Etütler Dairesi, Ankara.
  • Şenel, M., Pehlivan, N. (2016). 1/100 000 Türkiye Jeoloji Haritaları Serisi, Konya-M 28 Paftası No:228, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Jeoloji Etütler Dairesi, Ankara.
  • Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Müdürlüğü, (1992). Konya İli Arazi Varlığı, Ankara.
  • Orhon, M., Esendal, S., Kazak, M. A. (1991). Türkiye’deki Barajlar, Ankara: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı.
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akıllı Ev Teknolojisi için Kablosuz Akıllı Kit

Melih KUNCAN, Ömer ÇAÇA

Finansal Teknoloji Şirketleri ve Geleceğin Bankacılığı: Açık Bankacılık

Doğuş BİLGEL, Besim AKSOY

CBS ve AHY Yöntemi Kullanılarak Bucak (Burdur/Türkiye) Mermer Atık Sahasının Belirlenmesi

Kerem HEPDENİZ, İbrahim İskender SOYASLAN

Sezgisel Algoritmalar Kullanılarak İki Boyutlu Dikdörtgen Şerit Paketleme Probleminin Çözümü

Hüseyin FIRAT, Nuh ALPASLAN

Dijital Dokümanlar Üzerinde Otomatik Biçim Tanıma ve Farklı İçeriklere Uyarlama: Özgeçmişler Üzerinde Durum Çalışması

Süleyman EKEN, Alper KANTARCI, Ahmet SAYAR

Kompost Mikrobiyal Yakıt Hücreleri İçin Titanyum Elektrot Performansının İncelenmesi

Nurettin ÇEK, Ahmet ERENSOY

Bipolar Membran Elektrodiyaliziyle Simüle Atıksu Çözeltisinden KOH ve HCl Üretimini Etkileyen Parametrelerin Belirlenmesi İçin Kesirli Faktöriyel Tasarım Uygulaması

Said Rajab ABDULLAHI, Muhammed Raşit ÖNER, Osman Nuri Ata

256 Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (CT) Çekim Alanının Radyasyondan Korunma ve Koruyucu Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Intermed Nişantaşı

Ceren ÖZTÜRK, Baris CAVLI, Fuat ŞAHİNTÜRK

İklim Değişimi Senaryoları ve Tür Dağılım Modeline Göre Kızılcık (Cornus mas L.) Türünün Odun Dışı Orman Ürünleri Kapsamında Değerlendirilmesi

Ayhan AKYOL, Ömer Kamil ÖRÜCÜ

DBYBHY (2007) ve TBDY (2018) Deprem Yönetmeliklerinin Kesit Hasar Sınırları Açısından Kıyaslanması

Hakan ULUTAŞ