Hazır Giyim İşletmelerinde Üretim Hattında Kullanılan Online Üretim Takip Sistemleri

Konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar, uluslararası pazarlardaki rekabet güçlerini koruyabilmek için daha kaliteli ürünü daha hızlı ve daha düşük maliyetle üretmek ve sevk etmek zorundadırlar. Bu kapsamda ön plana çıkan verimlilik kavramının öneminin giderek artması verimlilik ölçümüne de gereken önemin verilmesini sağlamıştır. Konfeksiyon işletmelerinde verimlilik ölçümünde, iş süresi ve iş sayılarının, zaman ve iş etütlerinin gerçekleştirilmesiyle tespit edildiği görülmektedir. Bu çalışmada performansın sürekli ölçümü için işçinin yaptığı iş miktarını kaydeden makineye bağlı online üretim takip sistemlerinin çalışma prensibi ve bu sistemin avantajları örnek bir sistem üzerinden anlatılmaktadır. Bu örnek sistemin yüklü olduğu bir hazır giyim işletmesinde üretime yeni giren önden bağcıklı, uzun kollu ve ön ortası büzgü detaylı bir bolero modeline ait veriler, siparişin tamamlanma süresi olan 8 gün boyunca kayıt altına alınmıştır. Modele ait operasyon ve model bazında verimlilik değerleri ile üretim süresince yaşanan dakika bazında duruş verileri sunularak değerlendirilmiştir.

Online Production Monitoring Systems Used in Production Lines in Apparel Industry

To maintain their competitiveness in international markets, the apparel manufacturers must produce and ship the products faster and at lower cost with higher quality. In this context, the increasing importance of the concept of efficiency, which comes to the forefront, has provided the necessary importance to be given to the measurement of productivity. It is seen that, in the productivity measurement of apparel manufacturing process, the manufacturers use "work study" and "time study" to determine work time and work numbers. In this study, the working principle of online production monitoring systems connected to the machine, which records the amount of work done by the operator for continuous measurement of performance, and the advantages of this system are explained through a sample system. The data of a bolero model with a souffle collar, long sleeves and a shirring detail in the middle of the front, which has just entered production in an apparel company, were recorded with this online production monitoring system for 8 days. The operational and model-based efficiency values of the model and the non-productive time data during the production were presented and evaluated.

___

  • Özsever, Ç., Gençoğlu, T. ve Erginel, N. (2009). İşgücü verimlilik takibi için sistem tasarımı ve karar destek modelinin geliştirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi fen Bilimleri Dergisi, Sayı.18, ss.45-58.
  • Kanat, S. ve Güner, M.. (2007). Tekstil ve konfeksiyon işletmelerinde verimlilik ölçümü. Tekstil ve Konfeksiyon, Sayı.4, ss.279-283.
  • Güner, M. ve Yücel, Ö. (2014). Konfeksiyon işletmelerinde verimlilik geliştirici uygulamalar, Tekstil ve Mühendis, Sayı.21(95), ss.30-37.
  • Küçük, M. ve Güner, M., (2015). Bir konfeksiyon işletmesinde süreç analizi yolu ile verimlilik artırma çalışması. Tekstil ve Mühendis, Sayı.22(98), ss.33-41.
  • Dalğar, H. (2012). İşletmelerde maliyet muhasebesi ile entegre üretim takip sisteminin oluşturulması: bir vaka çalışması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, ss.29-50
  • Tekin, M., Zerenler, M. ve Bilge, A. (2005). Bilişim teknolojileri kullanımının işletme performansına etkileri: Lojistik sektöründe bir uygulama. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Yıl.4(8), ss.115-129.
  • Boorla, S., M. and Howard, T.J. (2016). Production monitoring system for understanding product robustness. Advances in Production Engineering and Management, Vol.11(3), pp.159–172.
  • Prasad, S., H., C., Rao, P., S., Gopalkrishna, B. and Ahluwalia, A. (2016). Productivity enhancement through production monitoring system. International Journal of Applied Business and Economic Research, Vol.14(3), pp.339-351.
  • Cwikla, G. (2014). Real-time monitoring station for production systems. Advanced Materials Research, Vol.837, pp.334-339.
  • Li, T., Qin, W., Zhang, J., Li, H., Xu, Z. and Xiao, H. (2014). Research and Application of Visualized Real-time Monitoring System for Complex Product Manufacturing Process. Key Engineering Materials, Vols.579-580, pp.787-791.
  • Huang, Z., He, Z., Gao, M., Liu, Y. and Lu, D. (2016). The design and research of film capacitor production monitoring system. Proceedings of 2016 IEEE: International Conference on Mechatronics and Automation, pp.1870-1875.
  • Cıda, A. ve Sağbaş, A. (2019). RFID Tabanlı Üretim Takip Otomasyonu Sistem Tasarımı ve Uygulaması: Metal Sektörü Saha Çalışması. European Journal of Engineering and Applied Sciences. 2(2), 6-12.
  • Boz, S. and Arıkan, C.O. (2018). The Smart Fabric Inspection Machines (SFIM). 8th International İstanbul Textile Conference Evolution of Technical Textiles, 14-16 April, İstanbul, Turkey.
  • Rohman, H. A., Renaldi, F., Umbara, F. R. (2020). Production Monitoring Information System: Managing Supply and Demand in the Textile Factory. 5th NA International Conference on Industrial Engineering and Operations Management, August 10 – 14, Detroit, Michigan, USA.
  • Sitepu, A. P., Renaldi, F., Ashaury, H. (2021). Computer-Based Multi-Layered Monitoring Systems on Textile Manufacturing Processes. Journal of Physics: Conference Series. 1845 (2021) 012023, doi:10.1088/1742-6596/1845/1/012023
  • Trisdiyanti, R., Renaldi, F., Umbara, R. (2020). Implementation of Production Monitoring Systems in A Small Textile Company. 5th NA International Conference on Industrial Engineering and Operations Management, August 10 – 14, Detroit, Michigan, USA.
  • https://www.efatech.com.tr/tekstil-uretim-izleme-sistemi, Erişim tarihi: 26 Ekim 2021.
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye'de Uzun Bisiklet Parkurlarının Bisiklet Kullanımına Etkisinin İncelenmesi

Seda CABİROĞLU, Abdulkadir ÖZDEN

Toksik Risk İndeksi (TRI) Kullanılarak Nevşehir İli Kızılırmak Nehri Sedimentlerinde Cr, Zn, Pb, Cu, As Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması

Ömer BİLHAN, Fatih İLALAN

Keratokonus Hastalığında İnsan Korneasının Aşınma Analizi

Hamid ZAMANLOU, Filiz KARABUDAK

Yüzeyi Sertleştirilmiş S355J0 Çeliğinin MAG Yöntemiyle Birleştirilmesinde Koruyucu Gazın ve Kaynak Ağzının Mekanik Özelliklere Etkisi

Mücahit TÜRK, Ahmet DEMİRER

Izgara Bazlı Yol Planlama için Matematik Tabanlı Metasezgisellerin Karşılaştırılması

Mustafa Yusuf YILDIRIM, Rüştü AKAY

Türkiye’de Yenilenebilir Kaynaklara Dayalı Elektrik Üretimini Etkileyen Faktörler: Rüzgar ve Güneş Enerjisi Örneğinde Kar Amacı Motivasyonuna göre Farklılaşan Engeller ve Destekler

Yelda ERDEN TOPAL, Betül Hande GÜRSOY HAKSEVENLER, Erkan ERDİL

Bitcoin Piyasa Değerinin Analizinde Veri Madenciliği Teknikleriyle Bir Öncü Gösterge Yaklaşımı

Özerk YAVUZ

Üç Fazlı Sonlu Elemanları Modelleyerek Omurlararası Disklerin Biyomekanik Davranışının Analizi

Filiz KARABUDAK, Hamid ZAMANLOU

Çelik Malzemelerdeki Silisyum Oranın Sıcak Daldırma Galvaniz Kaplama Sonrasında Tespiti ve Kaplama Üzerindeki Etkileri

Ömer Muharrem CILIZ, Yusuf Talha DONMEZ, Mustafa Gökhan GÜLER

Konuşmadan Duygu Tanıma Üzerine Detaylı bir İnceleme: Özellikler ve Sınıflandırma Metotları

Emel ÇOLAKOĞLU, Serhat HIZLISOY, Recep Sinan ARSLAN