KÖPEKLERDE AŞİL TENDOSU (ACHİLLES TENDON) KOPMALARININ KARBON FİBER (CARBON FİBRE) VE SUPRAMİD İLE DİKİLEREK TEDAVİSİ ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRMALI ARAŞTIRMALAR

Bu çalışma değişik ırk, cinsiyet ve yaştaki 20 köpeğe ait 40 bacak üzerinde gerçekleştirildi. Deneme hayvanları, her biri 10 köpek olmak üzere iki gruba ayrıldı. Birinci gruptakilere tenotomiden sonra karbon fiber ve supramid ile tenorafi uygulandı. İkinci grupta ise tenektomiden sonra tendo uçları 4/0 paslanmaz çelik tel ile karşılıklı gelecek şekilde tespit edildi ve tendo uç- ları arasında karbon fiber ve supramid köprü oluşturacak şekilde dexon dikiş ipliği ile tutturuldu. Her iki grupta da bacaklara ekstensiyon halinde, genu eklemini de içine alacak şekilde bandaj uygulandı. Bandajlar tenorafi uygulanan olgularda 17 gün, implantasyon uygulanan olgularda ise 21 gün sonra tamamen çıkarıldı. Alçılı bandaj uygulanan olgularda, özellikle genu ekleminin altındaki yumuşak dokularda atrofi şekillendi. PVC destekli bandaj uygulamasına iliş­kin kamplikasyon görülmedi. Tenorafi yapılan hayvanların 30. günden sonra, implantasyon yapılan hayvanların ise 35. günden sonra serbest hareketlerine izni verildi. İyileşme dönemi sonunda, histopatolojik inceleme için genel anestezi altında popliteal lenf yumruları ve operasyon bölgesinden parça alındıktan sonra hayvanlar uyutuldu. Sonuç olarak, karnivorların tendo rupturlarının sağıtımında dikiş materyali olarak supramid, implant materyali olarak da karbon fiber kullanılması önerilebileceği kanısına varıldı.

Comparative studies on the repair of Achilles tendon ruptures in dogs by carbon fibre and supramid suture

This study was carried out on 40 legs of 20 dogs of varied breed, sex and age. The experimental animals were divided into two groups containing 10 dogs each. In the first group, the tendon ends were sutured with carbon fibre and supramid after the tenotomy. In the second group, following the tenectomy, at first the tendon ends were fixed against each other by using 4/0 stainless steel wire later carbon fibre and supramid were placed like a bridge between the two ends by means of Dexon. In both groups the legs were bandaged covering up the whole hock in an extention state. The bandages were taken off after 17 days of the experiment where tenorrhaphy was applied. However, this was done at 21 st day of the operation where the implantation was tried. Atrophy has formed in soft tissues especially under the hock in cases where the plastared bandage was applied. No complication was observed as to the PVC bandage utilization. The animals for which tenorrhaphy was implemented were allowed for complete free movement at 30 th day, but the other animals for which the implantation was used did so after 35 days. After the re covering period samples had be en obtained from the operational region and popliteal lymph nodes under general anesthesia for examining histopatologically, the animals were euthanatized. As a result, it could be forseen that supramid may be used as a sutured material for the treatment of tendon ruptures in dogs, whereas carbon fibre can be used as an implant material for the same purpose.