DİL VE EDEBİYAT ÖĞRETİMİNDE SÖYLEM:ÖMER SEYFETTİN’İN İLK CİNAYET HİKÂYESİ ÖRNEĞİ

Dünyada yaşanan ekonomik, sosyolojik, felsefi, psikolojik vb. gelişmeler ve değişmeler kuşkusuz farklı alanlarda da kendini gösterecektir. Bu alanların başında ise dil gelmektedir. Dil öğretiminde değişik dönemlerde yaşanan değişmelerle farklı yöntemler kullanılmıştır. Dilbilimin ortaya çıkmasıyla dil, bilimsel bir boyut kazanmış ve incelemeler daha ciddi boyutlarda olmuştur. Geleneksel olarak dilin tanımına bakıldığında dilin diğer özelliklerinin arka planda bırakılıp sadece iletişim aracı olması üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Hâlbuki dilin sadece iletişim işlevi yoktur. Dil; duyulan seslerin dışında yüz ifadelerini, duruşu, toplumsal konumu, statüyü, vurguyu ve tonlamayı da kapsar. Tüm bu unsurlar sözceyi oluşturur ve söylemi belirler. Söylem çalışmaları, işlevsel dil öğretimini dilbilgisi kurallarının ilerisine taşıyarak değerleri kavratıp dilin farklı işlevlerini temele alır. Bunun için söylem destekli Türkçe öğretiminin uygulanması gerekmektedir. Söylem kimin, kime, neyi, ne amaçla, nerede söylediğinin “nasıl” söylediğiyle ilgilenmektedir. Konuşurken sözcüklerde yapılan vurgular veyahut yazılı metinde eki işlevine uygun olarak seslendirmek anlamı bütünüyle etkileyen faktörlerdir. Dil bir sistem olarak ele alınarak biçim ve anlam birbirinden ayrı tutulmamalıdır. Öğrencilere “Şu şöyledir, çünkü kural bu.” demek yerine sistem içinde yer verilen her birimin bilinçli bir seçimle kullanıldığı belirtilmeli, bu seçimlerin birer görevi olduğu söylenmeli, görevleri sezdirme yöntemiyle çözümlenerek öğrencilere buldurulmalıdır. Bu çalışmada Ömer Seyfettin’in İlk Cinayet hikâyesi incelenmiş ve dilin işlevsel boyutu açığa çıkarılarak dilin değişik kullanımlarının sezdirilmesi amaçlanmıştır

___

  • AKSAN, D. (2009). Her yönüyle dil ana çizgileriyle dilbilim. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • AYDEMİR, M. ve ERKAL, M. (2013). Sanatsal Anlatımla Psikolojik Ve Eğitsel Mesajın Sunumu: “İlk Cinayet” , Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/6 Spring p. 69-81.
  • BÖREKÇİ, M. (2009). Türk Dili Edebiyatı Ve Turkce Oğretmenlerinin Yetistirilmesi Surecinde dilbilim Ve Turkce Oğretimi, Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or TurkicVolume 4/3 Spring.
  • CEM, A. (2005). Dilbilgisi Öğretiminde Biçim-Anlam-Kullanım Üçlüsü: Ders Malzemesi Hazırlama Ve Uygulama Önerisi, Dil Dergisi Sayı 128, 7-26.
  • ÇELİK, H , EKŞİ, H . (2013). Söylem Analizi. Eğitim Bilimleri Dergisi, 27 (27), 99-117. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/maruaebd/issue/365/2517
  • FİDAN, Ö. Dilbilgisi Öğretiminde Söylem dilbilgisi Yaklaşımı: Eski köye yeni adet mi, yoksa “Biz bunu zaten yapıyoruz” mu? TÖMER Dil Dergisi, sayı 128.
  • GÜNAY, D. (2013). Söylem çözümlemesi. İstanbul: Papatya.
  • KARAAĞAÇ, G. (2013). Dilbilimi terimleri sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • KIRAN, Z. Ve KIRAN, A. (2002). Dilbilime giriş. (2. Baskı). Ankara: Seçkin.
  • KOCAMAN, A. (1998). “Söylem Çalışmaları ve Türkçe Öğretimi”, Doğan Aksan Armağanı Ankara. (Yayına Haz. Kamile İmer-Leyla Subaşı Uzun) 101-106.
  • RIFAT, M. (2011). Homo Semioticus ve Genel Göstergebilim Sorunları. İstanbul:YKY SEYFETTİN, Ö. (1998). Seçme hikayeler.İstanbul: Erdem Yayınları.
  • SÖZEN, E. (1999). Söylem: belirsizlik, mübadele, bilgi, güç ve refleksivite. İstanbul: Paradigma Yayınları.
  • TORUSDAĞ, G. (2013). Metindilbilime Genel Bir Bakış Ve Metindilbilimsel Bir Çözümleme Örneği Olarak Ömer Seyfettin’in ‘İlk Cinayet’i. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24 Bahar, 54-87.
  • YILMAZ, E. Ve TOPAL, Z. (2010). Türkçe Öğretiminde Metindilbilimsel Çözümleme Yönteminin Uygulanması, TÜBAR-XXVII-/2010-Bahar, 775-788.
Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: İrfan TÜRKOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

MOBİL PAZARLAMA VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN MOBİL PAZARLAMA ALGISI: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAŞTIRMA

Nil Esra DAL, Burcu GÜLDÜREN, Gülin Tuğçe SÖYLEYİCİ, Tuğsel Çisil KILIÇ

ZIT İKİ SANATIN DİSİPLİNLER ARASI YAKLAŞIMI: GRAFİTİ VE AHŞAP BOYAMA

Betül YENİKÖY, Melda ÇELİK, Cengiz ŞAHİN

İYİ BİR YÖNETİM Mİ? İYİ BİR YÖNETİCİ Mİ? İŞTE BÜTÜN MESELE BU: DENEYİMSEL BİR ÇALIŞMA

Sevtap Sarıoğlu UĞUR, Uğur UĞUR, Mustafa SOBA

TÜRKİYE’DE ULUSAL BİR SİNEMA HAREKETİ OLUŞTURMA ÇABALARI VE HALİT REFİĞ

Ayşegül ÇİLİNGİR

PAZARDA BÜYÜMENİN BİR SEÇENEĞİ OLARAK HAVAYOLU İTTİFAKLARI

Yrd. Doç. Dr. Vahap ÖNEN

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN UYGULADIĞI SINIF YÖNETİMİ STRATEJİLERİNİN ÖĞRENCİLERİN DERSLERİNE KARŞI TUTUMLARI VE AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Ahmet ÜSTÜN, Erdoğan BOZKURT, Adem BAYAR, Damla SUNGURTEKİN

AKDENİZ KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR SÖZLÜKÇÜ VE ETİMOLOG: HALİKARNAS BALIKÇISI

Mehmet Turgut BERBERCAN

MESLEK YÜKSEKOKULLARINA DUYULAN İHTİYAÇ: SAĞLIK TURİZMİ ÖRNEĞİ

Zişan Korkmaz ÖZCAN, Vahdettin AYDIN, Sedat ÖZCAN

BANKAMATİKLERİN ARAYÜZ TASARIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Alper AYTEKİN, Yakup Bahadır YÜCEL

VERİ ZARFLAMA VE SIRALI LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE ŞİRKETLERİN ETKİNLİKLERİNİN BELİRLENMESİ: DOKUMA, GİYİM EŞYASI VE DERİ SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Seda ABACIOĞLU, İsmail Hakkı ÜNAL