Mutfak mekânında kullanılan tezgâh malzemelerinin kullanıcı tercihleri açısından incelenmesi

Konut içinde zamanın en çok harcandığı alanlardan biri olan mutfak mekânı, birçok işlevi bünyesinde barındıran bir alandır. Bu işlevleri en iyi şekilde gerçekleştirebilmek ve zamanı verimli kullanabilmek için mutfak mekânı içerisinde yer alan sabit donatı yüzeylerinde kullanılan malzemelerin özelliklerinin iyi değerlendirilip, kullanıcının fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarına bağlı olarak seçilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, mutfakta kullanılan sabit donatı elemanlarından biri olan tezgâh için kullanılan malzeme çeşitlerinin tespitini yaparak bu çeşitliliğe bağlı olarak ortaya çıkan beğeni ve şikayetlerin neler olduğu konularına cevap aramaktır.

The review of the countertop materials according to the user choices

The kitchen, which is one of the places where the time is spent mostly in the house, is a field which combines many functions in its structure. To be able to realize these functions in the best way and to use the time efficiently, it is necessary to evaluate carefully the features of the products used on the surface of the fixed reinforcement elements, and to choose them according to the physiological and psychological needs of the users.İn this context, the aim of the research is by identifying the material varieties used for the countertop ,which is one of the fixed reinforcement elements used in the kitchen, looking for answers on what are the acclaims and complaints accrued according as these varieties.

___

  • Akgül F (2008) http://www.sabittuncel.com/main.php?kid=595, 15 Aralık 2008.
  • Akkılıç H (2004) Farklı Yüzey Malzemeleri ile Kaplanan Yongalevhaların Teknolojik Özellikleri, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A, 54, 2, 109-126.
  • Anonim (2007a) Tezgahlarınızı Giydiren Şıklık, Banyo+Mutfak Dergisi, 55, 182-189.
  • Anonim (2007b) En İyi 10 Mutfak Tezgahı, Evim Dergisi, 4,115.
  • Dellaloğlu B (2002) Konut Mutfaklarında Kullanılan Tezgahların Fiziksel, Mekaniksel ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Hasol D (2002) Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, 8. Baskı, Yem Yayın, İstanbul.
  • Küçük P (2009) Mutfak Mekanına Ait Sabit Donatı Yüzeylerinde Kullanıcı Tercihleri: Trabzon Örneği, Yüksek Lisans Tezi, KTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon
  • Nemli G (2000) Yüzey Kaplama Malzemeleri ve Uygulama Parametrelerinin Yonga Levha Teknik Özellikleri Üzerine Etkileri, Doktora Tezi, KTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Özdemir T (1996) Mutfak Mobilyası Üretiminde Kullanılan Yüzey Kaplama Malzemelerinin Yonga Levha Kalitesi Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Phipps Ü (2002) Geleneksel Anadolu Konutundaki Mutfak Kültürünün Günümüz Modüler Mutfak Sistemleri İle İlişkisinin Mekansal Oluşum ve Biçimleniş İlkeleri Açısından Değerlendirilmesi, Sanatta Yeterlilik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Tavşan F, Küçük P (2012) Mutfak Mekanındaki Sabit Donatı Yüzeylerinde Kullanılan Malzemelerin Tespiti: Trabzon Örneği, 6. Ulusal Yapı Malzemeleri Kongresi, 7-9 Kasım, İstanbul.
  • URL-2, http://tr.wikipedia.org/wiki/Granit. 01 Nisan 2013.
  • URL-3, http://www.serki.com/index.php?bolumsec=terimler&id=t66rra Seramik. 1 Nisan 2013.
  • URL-4, http://www.dekorguru.com/2011/05/yapay-tas-tezgah-ustu-malzemesi.html Yapay Taş. 1 Nisan 2013.
  • URL-5, http://corian.com.tr/Corian/tr_TR/assets/downloads/documentation/Corian_nedir_ tr.pdf Akrilik Esaslı Yüzey Malzemesi. 1 Nisan 2013.
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-1880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kuraklık stresine karşı borun antioksidant enzimlere etkisi

Aslıhan AVU, Mahmut DOĞAN

Bitkisel peyzaj tasarımında renk ve form; çınar (platanus orientalis) ve sığla (Liquidambar orientalis) Kullanımında Peyzaj mimarlığı öğrencilerinin tercihleri

Meryem ATİK, Selma KÖSA

Fındık kabuklarının polipropilen esaslı polimer kompozit üretiminde değerlendirilmesi

Hüseyin PEKER, Mürşit TUFAN, Selçuk AKBAŞ, Türker GÜLEÇ, Cihat TAŞCIOĞLU

Türkiye' de yetişen psephellus pulcherrimus (syn: Centaurea pulcherrima var. freynii) (Cardueae, asteraceae)' un morfolojik ve anatomik özellikleri

Melahat ÖZCAN

Kabin tipi demonte mobilyalarda birleştirmelerin eğilme momenti üzerine kavela ve minifiksin etkisi

Nurdan YERLİKAYA ÇETİN

Karabük ili Buprestidae, Cerambycidae ve Curculionidae (Coleoptera) türleri üzerinde faunistik çalışmalar

Göksel TOZLU, Mert YARDİBİ

Evaluation acreage, production and yield of Wheat (T. aestivum L.) by krigging method in Turkey

İmren KUTLU, Zekiye BAŞÇİFTÇİ BUDAK, Murat OLGUN, Nazife Gözde AYTER, Saffet EROĞAN

Erzurum ili Oltu ilçesi ve yakın çevresi ekoturizm potansiyelinin SWOT analiz yöntemi ile belirlenmesi

Yahya BULUT, Elif KÜLEKÇİ AKPINAR

Okaliptüs, kayın ve kavak soyma kaplamaları ile üretilen tabakalı kaplama kerestelerin (TKK) bazı fiziksel özellikleri

İbrahim BEKTAŞ, Bekir Cihad BAL

Bitkilendirme tasarım kriterleri bağlamında doğal türlerin kentsel boşluk alanlarında değerlendirilmesi: Bartın, Türkiye

Mustafa VAR, Banu BEKCİ, Gaye TAŞKAN