ZELİHA OSMAN’DAN KISA MEKTEP TEMSİLLERİ: KUSURLARIM (MONOLOG) & ÇİÇEKÇİLER VE MELİKENIN ZAFERİ (Osmanlı Türkçesi’nden Transkripsiyon- Transcription From Ottoman Turkish)

Yazar, çevirmen ve eğitimci olan Zeliha Osman (Özen) 1890’da doğdu. Edebiyat Fakültesi Fransızca öğretmenliğinden mezun olmuş ve hasta bakıcılık eğitimi almıştır. Farklı il ve bölgelerde hemşire ve Fransızca öğretmeni olarak görev alan yazar Milli Mücadele döneminde mitinglerde çok kez halka hitap etmiş, dönemin siyasi gelişmeleri içerisinde aktif olarak yer almıştır. Halil Tekiner göre, Ruhsan Nevvare, Fehime Nüzhet, Halide Edip gibi yazarların çağdaşı olan Zeliha Osman’ın “Milli Mücadele’yi destekleyen yazı ve söylevleriyle öne çıkmış az sayıdaki Türk Kadın yazarlardan birisi olarak daha fazla tanınmayı hak ettiği açıktır”(41)1. Fransızca iki roman -Yeşil Kadro Çetesi ve Mary Tudor- ile Victor Hugo’ya ait bir makaleyi - Halk ve Tiyatro- Türkçeye çevirmiştir. Zeliha Osman görev aldığı okullarda tiyatro çalışmaları yapmıştır2. Yazarın bilinen tiyatro eserleri şunlardır:  Yeni İnci mecmuasında tefrika olarak yayınlanan Ebedi Hisler (1919), Mektep Temsilleri dizisi kapsamında yayınlanan; Çalışan Kazanır (1924), Küçük Cemal (1924), Son Peri (1925), Vazife ve Şeref Yolu (1932) ve yine okul piyesleri olarak 1925’te toplu basılan, aşağıda iç kapak resmi verilmiş; İlaç Şişesi, Monolog, Çiçekçiler ve Melikenin Zaferi, Şekerli Çörek ve Hırsız Var. 
Anahtar Kelimeler:

ZELİHA OSMAN

USE OF VIDEO TECHNOLOGY IN VIDEO ART AND EXAMPLE PHOTO INTERPRETATION

In this study; Using Film Techniques in Video Technology and Sample Photo Interpretations. Split Screen Movies Used, Recycle Movies, Backward-Forward Movies and Movies taken in One time.Have been examined according to these headings. A total of 6 films and 2 Video Art studies were examined in this study. Inspection and analysis were done according to sample photograph. At the end of the research, the editing techniques of the cinema affected the audience. Film editing; It also allows the understanding of the message given in movies. 

___

  • ZELİHA OSMAN’DAN KISA MEKTEP TEMSİLLERİ: KUSURLARIM (MONOLOG) & ÇİÇEKÇİLER VE MELİKENIN ZAFERİ (Osmanlı Türkçesi’nden Transkripsiyon- Transcription From Ottoman Turkish)