Ardahan İlinin Sosyo-Ekonomik Yapısının Görünümü

Bu çalışmada, Türkiye’de 81 il arasında gelişmişlik sıralamasında son sıralarda yer alan Ardahan ilinin sosyo-ekonomik yapısı, nüfus, eğitim, sağlık, istihdam ve dış ticaret göstergeleri yardımıyla 2009-2013 dönemi incelenmiştir. Çalışmanın son kısmında ise ilin güçlü, zayıf yönleriyle, ilin gelişmesine yönelik fırsatlar belirtilerek mevcut sorunlar için çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

SOCIO-ECONOMIC STRUCTURAL VIEW OF ARDAHAN

The aim of this study is to examine socio-economic structure, population, education, health, employment and foreign trade indicators of Ardahan which is one of the most less developed city in Turkey. For this purpose, the period of 2009-2013 is investigated. In the last section, weakness and strengths of Ardahan is discussed and some policy recommendations indicating opportunities for the development of the city are suggested.

___

  • Ardahan Valiliği, (2013), “Ardahan Yatırım Rehberi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ardahan Valiliği.
  • KARABULUT, K. ve ORAL, O. (2012), “Kars İlinin Sosyo-Ekonomik Yapısının Analizi”, Geçmişten Geleceğe Her Yönüyle Kağızman Sempozyumu, Kars, 390-401.
  • SERKA, (2013), “Ardahan’ın Sosyo-Ekonomik Durumu ve Uygun Yatırım Alanları”, Kars: SERKA.
  • TOPCUOĞLU, A. (2015) “Ardahan Ve Iğdır İllerinin Karşılaştırmalı Yapısal Analizi: Statik Girdi – Çıktı Modeli İle Bir Uygulama”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • TÜİK, (2010), “Bölgesel Göstergeler TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) 2010”, Ankara: TÜİK.
  • TÜİK, (2013), “Seçilmiş Göstergelerle Ardahan 2013”, Ankara: TÜİK.