Üniversite Sanayi İşbirliğine Sanayi Kesiminin Bakışı

Ulusal Ar-Ge altyapısının güçlendirilmesinde önemli etkenlerden biri olan “Üniversite Sanayi İşbirliği”nin, ülkemizde istenilen düzeyde olmaması, uzun yıllardan beri vurgulanan ve üzerinde sürekli çalışılan bir konu olmuştur. Ancak, yapılan çalışmaların büyük bir kısmında sanayi kesiminin görüşleri ve beklentileri üzerinde durulmamış, daha ziyade üniversiteler ve kamu kurumlarının beklentileri ve sorunları irdelenmeye çalışılmıştır. Buna karşın, 2014 yılında Türkiye’deki Ar-Ge harcamalarının %49,78’lik kısmını ağırlıklı olarak kendi öz kaynakları ile gerçekleştiren sanayicilerimizin beklentilerinin belirlenmesi ve yaşadıkları sorunlar ile kendi bakış açılarına göre çözüm önerilerinin de bilinmesi gerekmektedir. Ar-Ge harcamalarının %50,86’lık kısmının da özel sektör tarafından finanse edildiği dikkate alındığında, sanayi kesiminin sorunlarının üzerinde durulması gerekliliği ortadadır. Bu çalışmada, üniversite sanayi işbirliğinin önündeki engeller ve yaşanan temel sorunlar, sanayi kesiminin bakış açısıyla ortaya konulmuş ve konuya farklı bir perspektiften bakılması amaçlanmıştır.

“University Industry Cooperation” in Terms of Industry Approach

As an important factor in strengthening the national R&D infrastructure, the fact that “UniversityIndustry Cooperation” being not at the desired level in our country has been a subject constantly under scope and emphasized for many years. However, most of the studies did not pay enough attention to the opinions and expectations of the industry, but focused mainly on the expectations and problems of the universities and public institutions. On the other hand, it is also a necessity to know the expectations of our industrialists, the problems they have and their solution suggestions from their point of view as they actually realize the 49,78% of the R&D expenditure in Turkey in 2014, mostly with their own resources. When it is considered that 50,86% of the R&D expenditure is being financed by the private sector, it is obvious that the problems of the industry must be taken into account. In this study it is aimed to analyze the subject from a different perspective; the obstacles in front of the university-industry cooperation and the main problems occurring during the process have been introduced from the point of view of the industry.

___

  • Akdoğan, Asuman (2007), “Üniversite –Sanayi İşbirliğinde Tarafların Beklentileri ve Beklentileri Etkileyen Bir Faktör Olarak Yenilik Kültürü”, (Editör Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik), Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite –Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikler, Ankara, Detay Yayıncılık, 85-104.
  • Bal, Vedat ve Akçi Yavuz (2013),” Rekabetçilikte, Sanayicilerin Teknolojik Yenilenmeye İlişkin Görüşlerinin Üniversite-Sanayi İşbirliği Çerçevesinde İncelenmesi”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5(2), 129-137.
  • Beyhan, Berna ve Fındık Derya (2014), “Firma Yenilik Stratejisi ve Üniversite-Sanayi İşbirliği: Türkiye Üzerine Bir Çalışma”, İktisat İşletme ve Finans, 29 (242), 71-102.
  • Cengiz, Emrah (2014), “Üniversite-Sanayi İşbirliği Üzerine Değerlendirmeler”, Yükseköğretim Dergisi, 4(1), 1-8.
  • Dura, Cihan (1994), “Üniversite-Sanayi İşbirliği Üzerine Bir Deneme”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 49(3), 101-117.
  • Erdil, Erdal, Pamukçu Teoman, Akçomak Semih, Erden Yelda (2013), “Değişen Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Üniversite Örgütlenmesi”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 68(2), 95-127
  • Kiper M., (2010), Dünyada ve Türkiye’de Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Bu Kapsamda ÜniversiteSanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı (ÜSAMP), (Ankara TTGV), 158 s.
  • Özdemir Mahmut Nedim, Deliormanlı Samir, (2013), Türkiye’de Açık İnovasyon Ekosisteminin Oluşmasının Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri, (İstanbul TÜSİAD), 27 s.
  • Peker, İskender, Ar İlker Murat, Baki Birdoğan (2014), “Üniversite Sanayi İşbirliğinin Gelişmesinin Önündeki Engellerin AAS Yöntemiyle Belirlenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Örneği”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28(3), 107-126.
  • Sukan, Fazilet Vardar, Akdeniz Cengiz, Hepbaşlı Arif (2002), “Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Ar-Ge Merkezlerinin Rolü: Ebiltem Uygulaması”, Endüstri Mühendisliği, 13(2), 12-19.
  • Üçler, Yasemin Telli (2014), “Bölgesel Kalkınmada Üniversite –Sanayi İşbirliğinin Sanayiye, Devlete ve Üniversiteye Yararları: Konya İli Özelinde Bir Çalışma”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 41, 107-120.
  • Yardımcı, Atilla, Müftüoğlu Elif Bilgehan (2014), Üniversite Sanayi İşbirliğinde Sanayi Kesiminin Beklentileri ve Sorunları, (Ankara TOBB Yayınları, Yayın No: 2014/235), 40.
  • Yıldırım, Nihan (2014), “Üniversitelerin Yenilikçilik, Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Bölgesel Kalkınma Yönelimleri Üzerine Bir Araştırma”, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 11(42), 157-174.
  • Yıldız Halil (2005), “Türkiye’de Üniversite-Sanayi İlişkileri ve KOBİ’ler (Küçük Sanayi) Açısından Önemi”, Sosyoloji Konferansları Dergisi, İstanbul Üniversitesi, 31, 207-229.
  • Yılmaz, Cengiz, Muğaloğlu Tülay (1989), “Üniversite Sanayi İşbirliği Nasıl Geliştirilir?”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3, 107-114.
  • Yörük, E. Erdal ve Kurşunkalem Fatih (2007), “Teknolojik Yenilik Yaratma ve Türkiye’de Üniversite Sanayi İşbirliği”, Journal of Azerbaijani Studies, 12 (1-2), 656-666.
  • Wissema, J., G. Hans, (2009), Üçüncü Kuşak Üniversitelere Doğru, (İstanbul Özyeğin Üniversitesi), 314 s.