TEŞHİRDEKİ ESERLERİN MARUZ KALABİLECEKLERİ ETKİLER VE BU ETKİLERE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Bu çalışmada, eserlerin maruz kalabilecekleri etkiler; ısı, ışık, nem, basınç, kimyasal, mekanik ve zaman etkisi olarak ele alınıp incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Bu etkilerin doğuşu dış faktörlere bağlı olabileceği gibi, insan faktörüne bağlı olarak gözlemlendiğinde; farkında olmadan, ihmal ve kötü niyet doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Söz konusu etkilerin değerlendirilmesi ışığında, bu çalışmada, alınabilecek önlemler konusuna da açıklık getirilmeye çalışılmaktadır. Bu önlemler; çeşitli ayırımlama ve sınırlamalar, ikaz ve alarm sistemleri, polisiye önlemler gibi başlıklar altında yukarıda belirtilen etkilere özel kimi önlemlere de değinilerek açıklanmaktadır.

___

  • L.S. Marks, "Standart Handbook For Mechanical Engineers", Se­ venth Edition, -Mc Graw H i l l Company,'New York, 1967.
  • A . N . Bilge, "Nükleer Tekniklerin Endüstriye Uygulanması" Türki­ ye Atom Enerjisi Kurumu, Bilimsel Yayın No: 1, İstanbul, 1986.
  • G. Thomas, E.T. Hall, "An Ultraviolet Monitor For Museums", Aichaeometry, V o l : 10, 1967, ş.: 120-126.
  • B. Tuğrul, "Arkeometride Kullanılan Nükleer Teknikler", V I . Ulu­ sal Arkeometri Kollokyumu, İstanbul, 15-17 Mayıs 1985,. Bildiri Kitabı, Tübitak Yayınları, No: 622, s: 12-29, Ankara, 1986.
  • Toon, E.R., Ellis, G.L., Brodkin, J., "Foundations of Chemistry", Halt, Rinehart and Winston, Inc., New York-Toronto-London,1968.
  • J. Thewlis, "Encylopaedic Dictionary Of Physics", V o l : 2, Pergamon Press, Oxford, 1961.
  • B. Tuğrul, H. Yavuz, "Basınçlı Su Reaktörlerinin Buhar üreteçlerin- deki Korozyon Problemleri", 5. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kong­ resi, İstanbul, 18-22 Eylül 1985, Bildiri Kitabı, Cilt: 2, s: 745-754.