KOBİ’lerde Sürdürülebilirlik Raporlaması ve Türkiye Örneği

Öz p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Minion Pro'; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.1px; font: 10.0px 'Minion Pro'; color: #2d2829} span.s1 {font: 12.0px 'Minion Pro'; color: #000000} Ülkelerin ekonomisi için vazgeçilmez öneme sahip olan KOBİ’lerin sürdürülebilir olması kurumsallaşmayla mümkün olmaktadır. İşletmelerin sürdürülebilirliği ekonomik, çevresel ve sosyal kriterler ile kurumsal ve finansal yönetim performansıyla ölçülmektedir.KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki yeri çok önemli olduğu için yaşam sürelerinin kısa olması sürdürülebilirlik sorununu ortaya çıkarmaktadır. Çalışmada KOBİ ve büyük ölçekli işletmelerin sürdürülebilirlik raporlarında yer alan açıklamaların karşılaştırılması yapılarak KOBİ’lerin sürdürülebilirliği sağlayamamasındaki nedenler araştırılmıştır. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik rehberlerinden GRI Rehberine göre Türkiye’de 2015 yılına kadar rapor hazırlayan KOBİ ve büyük ölçekli işletmelerin sürdürülebilirlik raporları incelenmiştir. Sürdürülebilirlik raporlarından elde edilen verilerin işletmelerin büyüklüklerine göre varsa farklılıklarını belirlemek için Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. KOBİ ve büyük ölçekli işletmelere ait sürdürülebilirlik raporları karşılaştırıldığında açıklamalarının işletmelerin büyüklüklerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Büyük ölçekli işletmelerin sürdürülebilirlik raporlarında KOBİ sürdürülebilirlik raporlarına oranla daha fazla açıklamanın yapıldığı görülmüştür. 

___

  • Aksoy, Ç. (2013). Sürdürülebilirlik Performansının Değerlendirilmesine Yönelik Ölçek Önerisi ve Tür-kiye’deki İşletmelerde Uygulanması.(Yayınlanmış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi/Sosyal Bilim-ler Enstitüsü, İstanbul.
  • Altunbaş, D. (2008). Kentsel Sürdürülebilirlikte Yerel Yönetimlerin Rolü: İzmir Büyükşehir Belediyesi Örneği. (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi). Çanak-kale On sekiz Mart Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Arena, M., Azzone, G. (2012). A Process-Based Ope-rational Framework for Sustainability Reporting in SME’s. Journal of Small Business and Enterprise Development, 19 (4), 669-686.
  • Demirkaya, M. A. (2014). KOBİ’lerde Finansal Plan-lama ve Finansal Risk Yönetimi Yolu ile Sürdürü-lebilirliğin Sağlanması ve Bir Uygulama Örneği. (Yayınlanmış Doktora Tezi).Marmara Üniversite-si/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ergün, N. (2012). KOBİ’ler ve Girişimcilerin Türk Ekonomisindeki Yeri ve Önemi. Kalkınmada Anahtar Verimlilik, 287, 4-6.
  • Grandar, A., Purcell, J. (2012). A Guide for Assurance on SME Sustainability Reports. CPA.
  • Gladwin, T., Kennely, J., Krause, S.T. (1995). Shifting Paradigms for Sustainable Development: Implica-tions for Management Theory and Research. Aca-demy of Management Review, 20 (4), 874-907.
  • Global Reportin Inıtiative (GRI) (2014). G4 Sürdü- rülebilirlik Raporlaması Kılavuzları. https://www. globalreporting.org/resourcelibrary/Turkish-G4- Part-One.pdf .
  • James, M. (2015). Sustainability Reporting By Small and Midsize Companies – Methods, Nature and Extent of Reporting. Business Studies Journal, 7(2), 1-17.
  • Kalaycı, Ş. (Ed.) (2010). SPSS Uygulamalı Çok De-ğişkenli İstatistik Teknikleri. 6.Baskı, Ankara: Asil Yayınları.
  • Ramos, T., Cecílio, T., Douglas, C., Caeiro, S. (2013). Corporate Sustainability Reporting and the Rela-tions with Evaluation and Management Frame-works: The Portuguese Case. Journal of Cleaner Production, 317-328.
  • Schaltegger, S., Burritt R. L. (2010). Sustainability Ac-counting for Companies: Catch Phraseor Decision Support for Business Leaders?. Journal of World Business, 45, 375-384.
  • Trufil, G., Hunter, K. (2006). Development of a Sustai-nability Framework to Promote Business Competi-tiveness in Construction SMEs. http://www.irbnet. de/daten/iconda/CIB1900.pdf.
  • Vijfvinkel, S., Bouman, N., Hessels, J. (2011). Environ- mental Sustainability and Financial Performance of SMEs. Scientific Analysis of Entrepreneurship and SMEs, 3-47.
  • Yanık, S., Türker, İ. (2012). Sürdürülebilirlik ve Sos-yal Sorumluluk Raporlamasındaki Gelişmeler. İ.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 47, 291-308
  • Wong, S. (2010). Sustainability Reporting of Small and Medium-Sized Businesses in the Electricity Distri-bution Industry in Australia. International Journal of Business Research, 10 (2), 285-290.
  • Zengin, B. (2010). Küreselleşme Sürecinde KOBİ’lerin Durumu ve KOBİ Destekleri: Türkiye Üzerine Bir Uygulama. (Yayınlanmış Doktora Tezi). Kadir Has Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Yaş Gruplarındaki (Kuşaklardaki) Çalışanların İşyerinde Eğlenmeye Yönelik Tutumu, İşyerinde Eğlenme Düzeyi, İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyetine İlişkin Bir Araştırma

Murat YAŞLIOĞLU, Selçuk YEKE, Işıl M. PEKDEMİR

Transformation of Entrepreneur’s Passion to Organizational Culture

Çiğdem Baskıcı, Yavuz Ercil

Çevre Kalitesi Açısından Yakınsama Hipotezine Yeni Bir Bakış: Ekolojik Ayak İzi ve Kulüp Yakınsamaya Dayalı Ampirik Bir Analiz

Recep ULUCAK

Akademisyenlerin Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nın (YDS) Geçerliğiyle İlgili Tutumlarının Belirlenmesi

Murat POLAT

Yöneticiler İçin Psikolojik Sözleşme Ölçeği: Bir Ölçek Geliştirme, Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması

Merve Gerçek

Enflasyon Oranı ile Borsa İstanbul Sektör Endeks Getirileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Sinem EYÜBOĞLU, Kemal EYÜBOĞLU

Portföy Yönetiminde Bayesci Yaklaşımlar: BIST30 Endeksi Üzerine Bir Uygulama

Ayşegül İşcanoğlu Çekiç

Kişilik Özelliklerinin Kompülsif Satın Alma Eğilimi Üzerindeki Etkisi

Şeniz ÖZHAN, Duygu TALİH AKKAYA

Bir Gerilla Pazarlama Uygulaması Olarak Ambient Reklamcılık (Ortam Reklamcılığı): Basılı Dergi Reklamı ile Ambient Reklamın Etkililik Açısından Karşılaştırılması

Mine OYMAN, Serhat ÖZER

Finansal Gelişme ve Ticari Açıklık ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Avrupa Dönüşüm Ekonomileri Örneği

Filiz Erataş Sönmez, Yağmur Sağlam