Çocuk ve ergenlerde aile dışı ve aile içi cinsel istismar olgularının karşılaştırılması

Amaç: Aile dışı ve aile içi cinsel istismar mağduru çocuk ve ergenlerde, bireysel ve ailesel özelliklerin, olayın oluş sürecinin, sonuçlarının ve adli sürecin tanımlanması ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bir çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğinde 2010-2012 yılları arasında cinsel istismar mağduru oldukları için adli değerlendirme yapılan 182 çocuk ve ergenin dosya verileri geriye dönük olarak gözden geçirilmiştir. Olgular 139'u aile dışı ve 43'ü aile içi (ensest) cinsel istismar olmak üzere iki gruba ayrılarak karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: İki istismar grubunda da kız çocuklarının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Ensest grubunun hem anne, hem de babaları anlamlı düzeyde daha genç olup, bu grupta istismara uğrayan çocukların ortalama yaşları, aile dışı cinsel istismar grubuna göre anlamlı düzeyde düşüktür. Ensest grubunda istismarcının en sık öz baba olduğu belirlenmiştir. Aile dışı cinsel istismar mağdurlarının toplam zeka puanlarının ve eğitimi sürdürme oranlarının anlamlı düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür. Ensest olgularında olayın üzerinden geçen zaman diğer gruba göre daha uzundur. Sadece ensest olgularında başvurudan veya istismar iddiasından vazgeçme saptanmıştır. Cinsel istismara uğrayan erkek çocuklarında eşlik eden fiziksel istismar kız çocuklarına göre daha fazla görülmektedir. Olguların 12 yaşından küçük olması, zeka düzeyleri ve ailede ruhsal bozukluk bulunması ensest için yordayıcı bulunmuştur. Tartışma: Cinsel istismar mağduru çocuk ve ergen olguların 1/4'üne yakınının aile içi cinsel istismar olduğu; ensestin, cinsel istismar mağduru bireyler arasında azımsanmayacak oranlarda görüldüğü; bu olguların belirlenmesinin daha uzun zaman aldığı ve daha ciddi sonuçları olduğu saptanmıştır. Türkiye'de özellikle ensest konusunda yaygın ve kapsamlı çalışmalara gereksinim vardır. (Anadolu Psikiyatri Derg 2016; 17(1):56-64)

A comparison of extra and intra-familial sexual abuse of children and adolescents

Objective: The aim of the study is to define and compare individual and family characteristics, occurrence as well as the consequences of the abuse and forensic processes of children who are victims of extra and intra- familial child sexual abuse. Methods: Data was collected by retrospective chart review of 182 cases who had admitted to a child and adolescent psychiatry clinic between 2010 and 2012 for forensic evaluation due to being victims of child sexual abuse. Following data collection cases were grouped into two; 139 children and adolescent as extrafamilial and 43 cases as intra- familial child sexual abuse. Analysis of data was performed accordingly. Results: Girls were more commonly sexually abused in both groups. In the intra-familial group, mean ages of children and their parents were significantly lower. Biological father was the most common offender in the intra-familial sexual abuse group Children in the extra-familial sexual abuse group had significantly lower intelligences quotients and were not attending school. Time between the occurrence of the abuse and the forensic evaluation was significantly longer in the intra-familial group. Withdrawal of the claim was only present in the intrafamilial sexual abuse group. In both groups physical abuse accompanying sexual abuse were significantly more common in male victims. Mean age under 12 years, intelligence level and psychiatric morbidity within the family were found to be the predictors of intrafamilial sexual child abuse. Discussion: This study displays that ¼ of child sexual abuse is in the form of incest, known to have significantly more detoriating effects on the victims. It takes longer to identify the cases of incest and its deleterious effects are more implicit. Extended and expansive research on child sexual abuse, especially incest necessitates. (Anatolian Journal of Psychiatry 2016; 17(1):56-64)

___

Anadolu Psikiyatri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6631
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

İki olguda ketiyapinin ağrı giderici etkileri

Ebru FINDIKLI, Serkan GÜNEŞ, Mehmet Akif CAMKURT

Çocuk ve ergenlerde aile dışı ve aile içi cinsel istismar olgularının karşılaştırılması

Özlem GENÇER, Aylin ÖZBEK, GONCA ÖZYURT, Canem KAVURMA

İlk atak majör depresyon tanısı konan hastalarda bipolariteyi öngörebilir miyiz? Bir pilot çalışma

SİNEM GÖNENLİ TOKER, K. Oğuz KARAMUSTAFALIOĞLU

Analgesic effects of quetiapine in two cases

Mehmet Akif CAMKURT, EBRU FINDIKLI, Serkan GÜNEŞ

New synthetic cannabinoid intoxications in emergency department (It's grass, it's no sin)

Halil DOĞAN, D. Niyazi ÖZÜÇELİK, KURTULUŞ AÇIKSARI, Akkan AVCI, Mustafa YAZICIOĞLU, M Ferudun ÇELİKMEN, Çağatay KARŞIDAĞ, Murat ERKIRAN, U Mert AKSOY

Lamotrijin, lityum ve duloksetin kombinasyon tedavisi alan bipolar bozukluk hastasında gelişen toksik epideral nekroliz

FİLİZ CİVİL ARSLAN, Evrim ÖZKORUMAK, Deniz AKSU ARICA, Zeynep ÇALIŞKAN İLTER

Psikiyatri hekimlerinde yeğlenen giyim biçimi ve hasta- hekim ilişkisine etkisi

ÜRÜN ÖZER ÇERİ, VEYSİ ÇERİ, Güliz ÖZGEN, Bahadır TURAN

Sistemik kortikosteroid kullanımına ikincil gelişmiş bir psikotik bozukluk

Fikret Poyraz ÇÖKMÜŞ, Kadir AŞÇIBAŞI, Talat SARIKAVAK, Erol ÖZMEN

Kadın üniversite öğrencilerinde yeme bozukluğunun yaygınlığı ve etkileyen etkenler

Sema ÇELİK, BANU ELÇİN YOLDAŞCAN, RAMAZAN AZİM OKYAY, YARKIN ÖZENLİ

Biriktiricilik bozukluğu ve idiopatik bazal gangliyon kalsifikasyonu olgusu

Hayriye Mihrimah ÖZTÜRK, Filiz ŞÜKRÜ DURUSOY, ÖZDEN ARISOY