Kılçıksız brom (Bromus inermis L.)'da kuru ot verimi ile bazı verim komponentleri arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi

Bu çalışmada, Kılçıksız brom (Bromus inermis L) da kuru ot verimi ile bazı verim komponentleri arasındaki ilişkiler korelasyon ve path analizi ile incelenmiştir. 2003 ve 2004 yıllarında uniform seçilmiş 10 bitkide ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, bayrak yaprağı aya boyu ve eni, generatif kardeş sayısı ve kuru ot verimi özellikleri incelenmiş, özellikler arasındaki ilişkiler ile path katsayılarının içerdiği doğrudan ve dolaylı etkiler belirlenmiştir. Analiz sonuçları, bu buğdaygil yembitkisinde Ana Sap Uzunluğu, Bayrak Yaprak Aya Eni ve Generatif Kardeş Sayısı özelliklerinin, yüksek kuru ot verimi amaçlandığında, güvenilir seleksiyon ölçütü olabileceklerini göstermiştir.

Correlation and path analysis of relations between hay yield and some yield components in smooth brom (Bromus inermis L.)

In this study, relations between hay yield and some yield components of smooth brom (Bromus inermis L.) were tested by correlation and path analysis. Length and thickness of main stem, length and width of flag leaf, number of generative tillers and hay yield of uniformly selected and marked 10 plants were measured and correlations between these characters and indirect and direct effects of path coefficients were determined in 2003-2004. Results of analysis indicated that the length of main stem, width of flag leaf and number of generative tillers in this grass were suggested as dependable selection criteria when higher hay yields were targetted.

___

  • Açıkgöz, "N., E. İlker ve A. Gökçöl. 2004. Biyolojik Araştırmaların Bilgisayarda Değerlendirilmeleri, Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yayın No: 2, Bornova-İzmir, 236 s.
  • Anonim. 2004. İklim verileri. Bornova Meteoroloji İstasyonu, Bornova-İzmir.
  • Avcıoğlu, R., H. Soya, E. Açıkgöz ve A. Tan. 2000. Yembitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi Tarım Haftası 2000 Kongre, 17-21 Ocak 2000 Ankara, s: 567-585.
  • Bhatt, G. M. 1973. Significance of path coefıcient analysis determining the nature of character association.EUPHYTICA, 22, 338-343.
  • Kacar ve Katkat. 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yay. No: 144, Vipaş Yay. No: 20, Bursa, 531 s.
  • Karakurt E. ve H. Ekiz. 2000. Bazı Buğdaygil Yembitkilerinde Azotlu Gübre Dozlarının Önemli Tarımsal Karakterler Üzerine Etkileri Ankara Ü. Z. F. Fen Bilimleri Ens. (Basılmamış Doktora Tezi), 125 s, Ankara.
  • Sabancı, C. O. 1996. Fiğlerde (Vida sativa L.) Tohum Verim Komponentleri Arasındaki İlişkilerin Path Analizi İle Belirlenmesi. Türkiye 3. Çayır Mer'a ve Yembitkileri Kongresi 17-19 Haziran 1996 Erzurum.
  • Serin, Y,, A. Gökkuş, M. Tan ve A. Koç. 1999. Farklı mevsim ve dozlarda N verilen kılçıksız brom {Bromus inermisyxm tohum verimi ile buna ilşkin karakterlere etkisi ve karakterler arası ilişkiler Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, (23): 257-264.
  • Tosun, M., İ. Akgün ve S. Sağsöz. 1997. Yabani Domuz ayrığı (Dactylis glomerata L.) bitkilerinde ot ve tohum verimi ile bazı morfolojik özellikler arasındaki ilişkiler, Atatürk Ü. Z. F. Dergisi 28(4): 605-619, Erzurum.