Kavunda (Cucumis melo L.) poliploid bitki eldesinde farklı eksplantların etkisinin belirlenmesi

Öz Türkiye 29.3 milyon ton sebze üretimi ile dünyada önemli bir ülke konumundadır. Cucurbitaceae familyasına ait sebze türlerinden biri olan kavun (Cucumis melo L.), bu familya içerisinde ülkemizde üretim bakımından 1.72 milyon ton ile karpuz ve hıyardan sonra üçüncü sırayı almaktadır. Sebze türlerinin ekonomik yararları göz önüne alındığında genetik yapılarını değiştirerek iyileştirmeye olanak sağlayan ıslah çalışmaları günümüzde hız kazanmaktadır. Genetik materyal olarak poliploidlerin kullanımı son yıllarda dikkat çekmeye başlamıştır. Islah çalışmalarında kullanılmak üzere Ananas tipi kavun eksplantlarından poliploid bitkilerinin eldesi üzerine yapılan bu çalışmada etkili bir yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Tepe sürgünü, yan sürgün ve direkt tohum ekimi olarak üç farklı uygulama yapılmıştır. Çalışma için tepe ve yan sürgünler 7 gün kolhisin içeren katı besi ortamında muamele edildikten sonra kolhisinsiz + BAP(1 μM) yeni ortama (M2) aktarılmıştır. Direkt tohum uygulamasında ise; tohumların kabukları çıkarıldıktan sonra embriyoları 6 saat kolhisin çözeltisinde bekletilmiş ve sonra kolhisinsiz katı besi ortamına (M1) aktarılmıştır. Deneme sonucunda ploidi seviyeleri stomaların bekçi hücrelerindeki kloroplastlar sayılarak belirlenmiş olup tepe sürgününden %22.6, yan sürgünden %21.1 ve direkt tohumdan %66.0 oranında tetraploid bitkicik elde edilmiştir.

___

  • Batra, S., 1952. Induced Tetraploidy İn Muskmelons. The Journal Of Heredity, 43 (3): 141-148.
  • Blakeslee, A. F., 1941. American Xaturalist 75:117-135.
  • Bugaenko, L.A., Davydova, O.A., Rodov, V.S., Gladun, S.M., 1988. Production Poliploid Plants of Mint Using In vitro. Biologiye Kul’ Tiviruemykh Letok İ Biotekhnologiya, 1 (Ed: Butenko, R. G. J. 1988, 91, Novosibirsk, Ussr)
  • Chen C.H., Goeden-Kallemeyn, Y. C., 1979. In Vitro Induction of Tetraploid Plants from Colchicine-Treated Diploid Daylily Callus. Euphytica, 28 (1979): 705-709.
  • Chen, L., Wang Y., Zhao, M., 2006. In vitro Induction and Characterization of Tetraploid Lychnis senno Siebold Et. Zucc. Hortscience, 41 (3) : 759-761.
  • Hancock, J., 1997. The Colchicine Story. Hortscience, 32: 1011-1012.
  • Murashige, T., Skoog, F., 1962. A Revised Medium for Rapid Growth And Bioassays with Tobacco Tissue Cultures. Physiol. Plant. 15: 473-497.
  • Raza, H., Jaskani, M.J., Khan M.M., Malik, T.A., 2003. In vitro Induction of Polyploids In Watermelon and Estimation Based on Dna Content. International Journal of Agrıculture & Biology, 05 (3): 298–302.
  • Tepe, Ş., Ellialtıoğlu, Ş., Yenice, N.,Tıpırdamaz, R., 2002. In vitro Kolhisin Uygulaması ile Poliploid Nane (Mentha longifolia L.) Bitkilerinin Elde Edilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15 (2): 63-69.
  • Ulukapı K., Onus A. N., 2013. Selekte Edilmiş Bazı Yerel Taze Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Moleküler Karakterizasyonu. Tarım Bilimleri Dergisi, 18 (2012): 277-286.
Akademik Ziraat Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-6403
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Organik hıyar fidesi yetiştiriciliğinde gölgelemenin fide kalitesine etkisi

Hatice Şeyma SARIBAŞ, Andaç Kutay SAKA, Harun ÖZER, Sezgin UZUN

Sera koşullarında hıyar bitkisi üzerine sulamanın etkisi

Harun KAMAN, Ömer ÖZBEK, Ersin POLAT

Domateste farklı fide yetiştirme yöntemlerinin kaliteye etkisi

Gamze ALAGÖZ, Harun ÖZER

Trüf mantarı yetiştiriciliği

Andaç Kutay SAKA, Ali İSLAM, Aysun PEKŞEN

Değişik vejetasyon dönemlerine kadar uygulanan farklı tuz konsantrasyonlarının yaprak lahana (Brassica oleraceae var. acephala)’ da meydana getirdiği bazı fizyolojik ve morfolojik değişikliklerin belirlenmesi

Murat DEVECİ, Demet TUĞCU

Organik çay atığının ıspanak ve marul yetiştiriciliğinde bitki gelişimi üzerine etkisi

Arzu KARATAŞ, Damla TURAN BÜYÜKDİNÇ

Çekirdekli mini karpuz melezlerinin bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi

Muhsin BAĞ, Nebahat SARI, İlknur SOLMAZ, Münevver GÖÇMEN, İsmail ŞİMŞEK

Mor havuçta (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef) kendilemenin tohum verim ve kalitesine etkileri

Esra CEBECİ, Fatih HANCI

Örtüaltı kavun (Cucumis melo ssp. melo) yetiştiriciliği için geliştirilen hibritlerin verim ve meyve özellikleri bakımından değerlendirilmesi

Mine ÜNLÜ, Rana KURUM, Abdullah ÜNLÜ

Patlıcanda şeker, bal ve büyüme düzenleyicilerin anter kültüründe embriyoid oluşumuna etkisi

Naif GEBOLOĞLU, Sevtap DOKSÖZ BONCUKÇU, Perihan DURNA, Mustafa BAYRAM