CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA “1341 (1925) TEŞKİLATINA GÖRE TAKSİMAT-I ADLİYE HARİTASI” ZAVİYESİNDEN ADALET TEŞKİLATI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla aslında Tanzimat devrinde başlayan hukuk resepsiyonu hızlanmış; tüm kurum ve hukuk kurallarıyla Osmanlı Devletinin devamı niteliğindeki genç Cumhuriyet kendini yeniden tanımlama gayretlerini adalet teşkilatı için de gündeme almıştır. Bunun sonuçlarından biri olarak da 1925 yılında adliye teşkilatının hangi birim, bölüm ve unsurlardan oluştuğunu ortaya koyan bir harita dönemin Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Bu harita Cumhuriyet düzeninin kuruluş çabalarına tanıklık ederken, Türk hukuk tarihinin az incelenen Cumhuriyet’in ilk yılları hakkında da önemli ipuçları vermektedir. Makale ile sadece adliye teşkilatı değil, ülkenin içinde bulunduğu siyasi, sosyal ve tarihi doku da incelenmiştir.

___

  • Akarı, Selçuk, "Dil Tarih ve Coğrafya Denkleminde Ege Denizi’nin Adlandırma Tarihi ve Ege Kelimesinin Anlamı" (et.: 09.09.2019)
  • Ekinci, Ekrem Buğra, Tanzimat ve Sonrası Osmanlı Mahkemeleri, Arı Sanat Yayınevi, İstanbul, 2004.
  • Keskin, Nuray Ertürk (Ed.) v.d., Açıklamalı Yönetim Zamandizini 1919-1928, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara, 2012.
  • Koyuncu, Nuran, "Hukuk Mektebinin Doğuşu", Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Ankara, C. XVI, Sa. 3, 2012.
  • Mol, Gürsel, Türk Hukuk Tarihi Sürecinde Yargıtay, Yargıtay Yayınları, Ankara, 2004.