Omurga cerrahisi çekirdek müfredatı: Mesleğimizin tanımlanmasında ileriye yönelik bir adım

Amaç: Bu çalışmanın amacı omurga cerrahisi için bilgi, beceri ve yaklaşımları bir araya getiren bir çekirdek müfredat oluşturmaktı. Bu müfredat omurga cerrahisini tıbbi bir uzmanlık alanı olarak tanımlamaya yardımcı olacak ve özel bir omurga cerrahisi eğitimine yönelik bir kılavuz işlevi görecektir.Çalışma planı: Bir çekirdek müfredat komitesi kuruldu. Bu komite, müfredatı; Temel Bilimler, Spinal Travma, Dejeneratif Omurga Hastalıkları, Destrüktif Omurga Patolojileri ve Omurga Deformitesi adı altında 5 modüle bölerek hazırladı. Hazırlanan çekirdek müfredat modülleri bir konsensüs toplantısında değerlendirildi, tercüme edildi ve nihai olarak kabul edilmeden önce ikinci bir konsensüs toplantısında tekrar değerlendirildi.Bulgular: Beş modül içerisinden, (Temel Bilimler için 19, Spinal Travma için 10, Dejeneratif Omurga Hastalıkları ve Destrüktif Omurga Patolojileri için 4’er ve Omurga Deformitesi için 17 olmak üzere) toplamda 54 konu başlığı ve bunlara ait 165 konu (Temel Bilimler için toplam 59, Spinal Travma için 32, Dejeneratif Omurga Hastalıkları için 10, Destrüktif Omurga Patolojileri için 23 ve Omurga Deformitesi için 41) belirlendi. Bu konuların her biri için öğrenme çıktıları ve giriş ve çıkış kriterleri tanımlandı.Çıkarımlar: Omurga cerrahisini bir tıbbi uzmanlık alanı olarak tanımlayan bu çekirdek müfredat çalışması omurga cerrahisi için bir temel oluşturabilir ve biz omurga cerrahlarının daha iyi tanımlanmış kimlikler geliştirmesine yardımcı olabilir.

Core curriculum (CC) of spinal surgery: a step forward in defining our profession

Objective: The aim our study was to establish a core curriculum (CC) for spine surgery incorporating knowledge, skills and attitudes to help define spine surgery as a medical specialty and serve as a guide for specific spine surgery training.Methods: A committee was established to prepare the CC. Five modules were established; Basic Sciences, Spinal Trauma, Degenerative Spine Diseases, Destructive Spine Pathologies and Spinal Deformity. Prepared CC modules were evaluated in a consensus meeting, translated and reevaluated in a second consensus meeting before being accepted as final.Results: In the five modules, 54 subject headings (19 for Basic Sciences, 10 for Spinal Trauma, 4 for Degenerative Spine Diseases, 4 for Destructive Spine Pathologies and 17 for Spinal Deformity) and 165 specific subjects (59 for Basic Sciences, 32 for Spinal Trauma, 10 for Degenerative Spine Diseases, 23 for Destructive Spine Pathologies and 41 for Spinal Deformity) were defined. Learning outcomes and entry and exit criteria were defined for all subjects.Conclusion: This CC may form the basis of spinal surgery training, defining spinal surgery as a medical specialty and help us spine surgeons to develop better defined identities

___

  • Russ JB, McKenney AS, Patel AB. An identity crisis: the need for core competencies in undergraduate medical education. Med Educ Online 2013;18:1-2.
  • Wadey VM, Halpern J, Bouchard J, Dev P, Olshen RA, Walker D. Orthopaedic surgery core curriculum: the spine. Postgrad Med J 2007;83:268-72.
  • Malempati H, Wadey VM, Paquette S, Kreder HJ, Massicotte EM, Rampersaud R, et al. Spinal surgery fellowship education in Canada: evaluation of trainee and supervisor perspectives on cognitive and procedural competencies. Spine 2013;38:83-91.
  • Miller GE. The assessment of clinical skills/competence/ performance. Acad Med 1990;65:S63-7.
  • Spine Curriculum Manual. [Internet] AOSpine. [cited, September 29, 2014] Available from: https://aospine.aofoundation.org/Structure/education/curriculum/Pages/ curriculum.aspx.
  • Frostick S, Baird E, Bale S, Banks T, Bhaskar B, Kellett C, et al, editors. Specialist Training in Trauma and Orthopaedics Curriculum August 2013. BOA Document. [Internet] [cited, September 29, 2014] Available from: https://www.iscp.ac.uk/static/syllabus2013/to_curric_2013.pdf. (*) Ek’lere www.aott.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica-Cover
  • ISSN: 1017-995X
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

2003-2012 yılları arasında Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica’da yayımlanan makaleler: İçerik, yapısal özellikler ve yayımlanma eğilimleri

Merter YALCİNKAYA, A. Erdem BAGATUR

Vücut kitle indeksinin pilon kırıklarında radyolojik ve klinik sonuçlar üzerine etkisi

Gultekin Sitki CECEN, Deniz GULABİ, Erman YANİK, Gokhan PEHLİVANOGLU, Halil BEKLER, Nurzat ELMALİ

Taylor Uzaysal Çerçeve montaj parametrelerinin cerrahi sırasında ve sonrasındaki ölçümlerinin karşılaştırması

Sami Sokucu, Bilal Demir, Osman Lapcin, Umut Yavuz, Yavuz S. Kabukcuoglu

İhmal edilmiş ağrılı eklem içi kalkaneus kırıklarında izole subtalar füzyon

Umut YAVUZ, Sami SOKUCU, Bilal DEMİR, Devrim OZER, Cagri OZCAN, Yavuz S. KABUKCUOGLU

İntertrokanterik femur kırıklarının proksimal femoral çivi antirotasyon (PFNA) ile lateral dekübit pozisyonda tespiti

Ali TURGUT, Onder KALENDERER, Burak GUNAYDİN, Burak ONVURAL, Levent KARAPİNAR, Haluk AGUS

Perkütan uygulanan kilitli proksimal humerus plağı ve aksiller sinir arasındaki ilişki: Kadavra çalışması

Cem Zeki ESENYEL, Semih DEDEOGLU, Yunus IMREN, Sinan KAHRAMAN, Murat CAKAR, Kahraman OZTURK

Tibia Kırıklarında Radyolojik Kaynama Skorlama Sisteminin (RUST) güvenilirliği

Erman CEKİC, Emin ALİCİ, Murat YESİL

İpsilateral femoral şaft, tibial eminens ve Malgaigne kırıklarına eşlik eden Hoffa kırığının artroskopi destekli tedavisi

Kaya AKAN, Umut AKGUN, Oguz POYANLİ, Koray UNAY

Sakroiliak bölge yerleşimli iliak kemik kistleri: Sakroiliak ağrının nadir görülen bir nedeni

Senol Bekmez, Mehmet Ayvaz, Musa Ugur Mermerkaya, Mazhar Tokgozoglu

İran’da savaş nedeniyle kalça dezartikülasyonu gelişen kişilerde yaşam kalitesi

Mehdi MASOUMİ, Elham ESFANDİARİ, Batool MOUSAVİ