Ayak bileği bölgesinde peroneal sinirin süperfisyel dalının cerrahi anatomisi ve emniyet bölgeleri

On dört kadavranın 28 ayak bileği ve ayak bölgesinde peroneal sinirin süperfisyel dalı disseke edilerek incelendi. Yapılan bu disseksiyonda sıiperfisyal peroneal sinirin 3 farklı tipi tespit edildi. Bunların %78.6'sı tip A, %14.3'ü tip B, %7.1'i tip C'den oluşmuştu. Tip A cruris fasyasından çıktıktan sonra ayak bileğine ortalama 4.5 cm uzaklıkta 2 majör dala ayrıldığı görüldü. Büyük olanı medial dorsal kutanöz sinir, daha küçük olanı intermediate dorsal kutanöz sinir idi. Tip B' de ise hem medial hem de intermediate dorsal kutanöz sinir superfisyal sinirden bağımsız olarak çıkmaktaydı. Bu tip de medial dorsal kutanöz sinir Tip A'ya benzer bir traje izlediği, buna karşılık intermediate dorsal kutanöz sinir krus fasyasının posteriorundan çıktığı tespit edildi. Daha sonra bu dal fibulanın önünden ayak bileğinin ortalama l.5 cm üzerinden laterale doğru bir traje izlediği saptandı. Tip C'de medial dorsal kutanöz sinir ve imermediate dorsal kutanöz sinir süperfisyel peroneal sinirden ayrı olarak çıkmaktaydı. Burada da medial dorsal kutanöz sinir Tip A'ya benzer olmasına karşılık intermediate dorsal kutanöz sinir fibula distalinin anteriorunda krus fasyasını delip çıkmakta olduğu görüldü. Bu sinirin dış malleole olan uzaklığı ortalama 2.3 cm olarak bulundu. Bu sonuçlara göre latrojenik travma özellikle Tip B'de ve Tip C de intermediate dorsal kutanöz sinirde görülmekte olup, distal fibula bölgesinde ayak bileği artroskopisi veya diğer cerrahi işlemler esnasında görülebilir. Bu çalışma yüzeyel peroneal sinirin yerinin sabit olmadığını göstermektedir. Bu sinirin emniyet bölgesinin belirlenmesi için mevcut anaromik trajeler ve varyasyonlar detaylı bilinmelidir.
Anahtar Kelimeler:

-

Surgical anatomy and safe zones of the superficial peroneal branch of the peroneal nerve in the ankle

Superficial peroneal branch of the peroneal nerve was evaluated by dissecting in the 28 ankle of 14 cadaver.In these dissections,we have found three distinct patterns of the superficial peroneal nerve.These were consisted of type A(78.6),type B%(14.3),type C(%7.1).Type A was observed at a mean distance 4.5 cm proximal to the ankle joint divided 2 major branches after penetrated crural fascia.A large branch was medial dorsal cutaneous nerve and a smaller that located more laterally was intermediate dorsal cutaneous nerve.Both medial and intermediate dorsal cutaneous nerve were arisen independently in type B.In this type,medial dorsal cutaneous nerve had a similar course to that found type A,while intermediate dorsal cutaneous nerve penetrated the posterior of the crural fascia.And then this branch coursed laterally from anterior of the fibula at the mean distance 1.5 cm above the ankle.Medial dorsal cutaneous and intermediate dorsal cutaneous nerve were arisen independently in type C.Medial dorsal cutaneous nerve was coursed similar to type A,however intermediate dorsal cutaneous nerve penetrated the crural fascia in the anterior of the distal fibula was seen.This nerve was found at the mean distance 2.3 cm to the lateral malleol. According to these results,iatrogenic trauma may be seen especially in type B and C during the ankle arthroscopy or other surgical procedures in the distal fibular region. This study suggest localization of the superfical peroneal nerve is invariable. Anatomic course and variations to determine the safe zones of this nerve should be known in detail.
Keywords:

-,

Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica-Cover
  • ISSN: 1017-995X
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erişkin femur cisim kırıklarının cerrahi tedavisinde plaklı osteosentez ve intramedüller Küntscher çivileme yöntemlerinin karşılaştırılması

Erhan Serin, Metin Sarikaya

Akut osteomyelit tedavisinde granulocyte macrophage- colony stimulating factor (GM-CSF)'ün etkisi (Fareler üzerinde deneysel çalışma)

Ahmet KAPUKAYA, Mehmet SUBASİ, Halil KAYA, Cumhur KESEMENLİ, İbrahim SARİ, Engin KANDİYA

Çapraz bağ cerrahisinde allogreftler

İlhan OZKAN, Emre CULLU, S. SAVK, Bulent ALPARSLAN

Tegner 3-7 düzeyindeki ön çapraz bağ yetmezliği olan hastalarda artroskopik menisektomi

Halit Pinar, Devrim Akseki, Kadir Yaldiz, Osman Karaoglan

Ekstraartiküler stabil olmayan distal radius kırıklarında perkütan çivilemenin biomekanik olarak değerlendirilmesi (Kadavra ön kolunda biomekanik çalışma)

Ercan OLCAY, Turgut GULMEZ, Cem ESENYEL, Bulent AKSOY, Omer YİLDİRİM, Murat BULBUL

Çocukta akut patella osteomiyeliti (olgu sunumu)

Ufuk TALU, Levent ALTİNEL, Burak BOYNUK

Taban çöküklüğü ve topuk dikeninin topuk ağrısı etiolojisindeki rolü

Nusret KOSE, Erol Gokturk, Akin Turgut, Sinan SEBER, Bulent Hazer

Gelişimsel kalça displazisi ve konservatif tedavisinde Pavlik bandajı

C. Kara, Akin Kapubagli, Hakan Ozsoy, Tulgar Toros

Akromion şekilleri ve impingement (subakromial sıkışma) sendromu ile ilişkisi: klinik ve radyolojik çalışma

Orhan Buyukbebeci, Akif Gulec, Resat Kervancioglu, Gunhan Karakurum, S. Barlas

Sinovial membranın villöz lipomatöz proliferasyonu (Lipoma arborescens)

Hasan HAVİTCİOGLU, Onder GUL, Hakan BOYA, Oya GORE, Metin MANİSALİ