Ventriküler lead perforasyonu (VLP), kalıcı kalp pillerinin nadir görülen ve hayatı tehdit eden bir komplikasyonudur. Genellikle VLP, kardiyak elektronik cihazlar implante edildikten sonra akut ve subakut dönemlerde ortaya çıkar. Geç VLP alışılmadık bir durumdur ve daha az sıklıkla meydana gelir. VLP'lerin tedavisine yönelik belirsiz bir yaklaşım vardır. Kardiyovasküler cerrahlarla işbirliği önerilir. Burada başarıyla tedavi edilen iki kardiyak perforasyon vakasını sunuyoruz. Bunlardan biri çift odacıklı kalp pili (DCP) implantasyonundan dört yıl sonra kalp tamponadı ile başvurdu ve sağ ventrikül lead'i açık cerrahi yöntemle başarıyla çıkarıldı. Diğeri, DCP implantasyonundan iki hafta sonra kardiyak tamponad ile kabul edildi. Ventriküler lead, cerrahi destek olmaksızın basit bir traksiyon yöntemiyle çıkarıldı ve doğru yere başarıyla yeniden implante edildi.
Ventricular lead perforation (VLP) is a rare and life-threatening complication of permanent pacemakers. Generally, VLP emerges in acute and subacute periods after cardiac electronic devices are implanted. Late VLP is unexpected and occurs less frequently. There is an uncertain approach to the treatment of VLPs. Collaboration with cardiovascular surgeons is recommended. Herein, we present two cases of cardiac perforations who were successfully managed. One of them was admitted with cardiac tamponade four years after dual-chamber pacemaker (DCP) implantation, and the right ventricular lead was successfully removed with an open surgical method. The other was admitted with cardiac tamponade two weeks after DCP implantation. Ventricular lead was extracted by a simple traction method without surgical support and successfully re-implanted in the correct location. "> [PDF] Kardiyak Tamponad ile Başvuran Çok Geç ve Subakut Sağ Ventriküler Lead Perforasyonu | [PDF] Very Late and Subacute Right Ventricular Lead Perforation Presenting as Cardiac Tamponade Ventriküler lead perforasyonu (VLP), kalıcı kalp pillerinin nadir görülen ve hayatı tehdit eden bir komplikasyonudur. Genellikle VLP, kardiyak elektronik cihazlar implante edildikten sonra akut ve subakut dönemlerde ortaya çıkar. Geç VLP alışılmadık bir durumdur ve daha az sıklıkla meydana gelir. VLP'lerin tedavisine yönelik belirsiz bir yaklaşım vardır. Kardiyovasküler cerrahlarla işbirliği önerilir. Burada başarıyla tedavi edilen iki kardiyak perforasyon vakasını sunuyoruz. Bunlardan biri çift odacıklı kalp pili (DCP) implantasyonundan dört yıl sonra kalp tamponadı ile başvurdu ve sağ ventrikül lead'i açık cerrahi yöntemle başarıyla çıkarıldı. Diğeri, DCP implantasyonundan iki hafta sonra kardiyak tamponad ile kabul edildi. Ventriküler lead, cerrahi destek olmaksızın basit bir traksiyon yöntemiyle çıkarıldı ve doğru yere başarıyla yeniden implante edildi. "> Ventriküler lead perforasyonu (VLP), kalıcı kalp pillerinin nadir görülen ve hayatı tehdit eden bir komplikasyonudur. Genellikle VLP, kardiyak elektronik cihazlar implante edildikten sonra akut ve subakut dönemlerde ortaya çıkar. Geç VLP alışılmadık bir durumdur ve daha az sıklıkla meydana gelir. VLP'lerin tedavisine yönelik belirsiz bir yaklaşım vardır. Kardiyovasküler cerrahlarla işbirliği önerilir. Burada başarıyla tedavi edilen iki kardiyak perforasyon vakasını sunuyoruz. Bunlardan biri çift odacıklı kalp pili (DCP) implantasyonundan dört yıl sonra kalp tamponadı ile başvurdu ve sağ ventrikül lead'i açık cerrahi yöntemle başarıyla çıkarıldı. Diğeri, DCP implantasyonundan iki hafta sonra kardiyak tamponad ile kabul edildi. Ventriküler lead, cerrahi destek olmaksızın basit bir traksiyon yöntemiyle çıkarıldı ve doğru yere başarıyla yeniden implante edildi.
Ventricular lead perforation (VLP) is a rare and life-threatening complication of permanent pacemakers. Generally, VLP emerges in acute and subacute periods after cardiac electronic devices are implanted. Late VLP is unexpected and occurs less frequently. There is an uncertain approach to the treatment of VLPs. Collaboration with cardiovascular surgeons is recommended. Herein, we present two cases of cardiac perforations who were successfully managed. One of them was admitted with cardiac tamponade four years after dual-chamber pacemaker (DCP) implantation, and the right ventricular lead was successfully removed with an open surgical method. The other was admitted with cardiac tamponade two weeks after DCP implantation. Ventricular lead was extracted by a simple traction method without surgical support and successfully re-implanted in the correct location. ">

Kardiyak Tamponad ile Başvuran Çok Geç ve Subakut Sağ Ventriküler Lead Perforasyonu

Ventriküler lead perforasyonu (VLP), kalıcı kalp pillerinin nadir görülen ve hayatı tehdit eden bir komplikasyonudur. Genellikle VLP, kardiyak elektronik cihazlar implante edildikten sonra akut ve subakut dönemlerde ortaya çıkar. Geç VLP alışılmadık bir durumdur ve daha az sıklıkla meydana gelir. VLP'lerin tedavisine yönelik belirsiz bir yaklaşım vardır. Kardiyovasküler cerrahlarla işbirliği önerilir. Burada başarıyla tedavi edilen iki kardiyak perforasyon vakasını sunuyoruz. Bunlardan biri çift odacıklı kalp pili (DCP) implantasyonundan dört yıl sonra kalp tamponadı ile başvurdu ve sağ ventrikül lead'i açık cerrahi yöntemle başarıyla çıkarıldı. Diğeri, DCP implantasyonundan iki hafta sonra kardiyak tamponad ile kabul edildi. Ventriküler lead, cerrahi destek olmaksızın basit bir traksiyon yöntemiyle çıkarıldı ve doğru yere başarıyla yeniden implante edildi.

Very Late and Subacute Right Ventricular Lead Perforation Presenting as Cardiac Tamponade

Ventricular lead perforation (VLP) is a rare and life-threatening complication of permanent pacemakers. Generally, VLP emerges in acute and subacute periods after cardiac electronic devices are implanted. Late VLP is unexpected and occurs less frequently. There is an uncertain approach to the treatment of VLPs. Collaboration with cardiovascular surgeons is recommended. Herein, we present two cases of cardiac perforations who were successfully managed. One of them was admitted with cardiac tamponade four years after dual-chamber pacemaker (DCP) implantation, and the right ventricular lead was successfully removed with an open surgical method. The other was admitted with cardiac tamponade two weeks after DCP implantation. Ventricular lead was extracted by a simple traction method without surgical support and successfully re-implanted in the correct location.

___

  • 1. Ellenbogen KA, Hellkamp AS, Wilkoff BL, Camunãs JL, Love JC, Hadjis TA, et al. Complications arising after implantation of DDD pacemakers: the MOST experience. Am J Cardiol. 2003;92(6):740-1. doi: 10.1016/s0002-9149(03)00844-0.
  • 2. Mori H, Kato R, Ikeda Y, Tsutsui K, Saki H ,Sayaka T ,et al. Percutaneous Simple Lead Traction Is a Feasible and Effective Method for Right Ventricular Lead Perforations. Int Heart J. 2020;61(1):54-9. doi: 10.1536/ihj.19-326.
  • 3. Akbarzadeh MA, Mollazadeh R, Sefidbakht S, Shahrzad S, Bahrololoumi Bafruee N. Identification and management of right ventricular perforation using pacemaker and cardioverter-defibrillator leads: A case series and mini review. J Arrhythm. 2017;33(1):1-5. doi:10.1016/j.joa.2016.05.005.
  • 4. Cano O, Andres A, Alonso P, Osca J, Tello MJS ,Olagüe J ,et al. Incidence and predictors of clinically relevant cardiac perforation associated with systematic implantation of active-fixation pacing and defibrillation leads: a single-centre experience with over 3800 implanted leads. Europace. 2017;19(1):96-102. doi: 10.1093/ europace/euv410.
  • 5. Sterliński M, Przybylski A, Maciąg A, Syska P, Pytkowski M ,Lewandowski M ,et al. Subacute cardiac perforations associated with active fixation leads. Europace. 2009;11(2):206-12. doi: 10.1093/europace/eun363.
  • 6. Danik SB, Mansour M, Singh J, Reddy VY, Ellinor PT, Milan D et al. Increased incidence of subacute lead perforation noted with one implantable cardioverter-defibrillator. Heart Rhythm. 2007;4(4):439-42. doi:10.1016/j.hrthm.2006.12.044.
  • 7. Azarrafiy R, Carrillo RG. Surgical and Hybrid Lead Extraction. Card Electrophysiol Clin. 2018;10(4):659-65. doi: 10.1016/j.ccep.2018.07.006.
Acta Medica Alanya-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Prehipertansif Hastalarda De Ritis Oranı ve Glasgow Prognostik Skorunun Önemi

Ozge Ozcan Abacioglu, Arafat Yildirim, Mustafa Dogdus, Ferhat Dindas, Fethi Yavuz

Obezite ve Kronik Böbrek Hastalığındaki İnflamasyonun Hemogram Parametreleri ile Değerlendirilmesi

Ilter Bozacı, Erhan Tatar

Kontrast ilişkili akut böbrek hasarı ve Direct Bilirubin Düzeyleri Arasındaki İlişki

Yasemin KAYA, Ahmet KAYA, Ahmet KARATAŞ, Osman BEKTAŞ, Mustafa YENERÇAĞ, Fatih AKKAYA

Kalça kırıklarının epidemiyolojisine Covid-19 pandemisinin etkisi

Sefa Aktı, Deniz Çankaya

Yeni Koronavirüs Salgını Kapanma Süreci Nedeniyle İnfertilite Tedavisi Ertelenen Hastaların Psikolojik Durumları

Emre Günakan, Yusuf Aytac Tohma, Gamze Özçürümez Bilgili, Göğsen Önalan, Tayfun Çok, Hulusi Bulent Zeyneloglu

Kalp Cerrahisinde Traneksamik Asit ile Beraber Heparin Titrasyon Protokolü Kullanımına Yönelik Bir Pilot Çalışma

Başak Soran Türkcan, Ertekin Utku Ünal, Erman Kiriş, Bahadır Aytekin, Aslıhan Aykut, Boğaçhan Akkaya, Aslı Demir, Ayşen Aksöyek, Levent Birincioğlu

NLO’nun Beyin Apselerinin Tanı ve Farmakolojik Tedavi Yönetimine Etkileri

Tezcan Çalışkan, Ibrahim Yılmaz, Fatma Bahar Hacıoğlu Kasım, Emel Ersöz, Mustafa Doğan, Numan Karaaslan

Koroner Arter Bypass Operasyonları Sonrasında Ortaya Çıkan Major Advers Kardiyovasküler Ve Serebral Olayları Öngörmede Sistemik Immun Inflamatuar Indeks Ve Prognostik Nutrisyonel Indeksin Yerlerinin Araştırılması

Mustafa Abanoz, Mesut Engin

Farklı varikosel dereceli hastalarda sperm DNA hasarının değerlendirilmesi

Özge Göktepe, Fazile Cantürk Tan, Figen Narin, Birkan Yakan

Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ve Özgül Öğrenme Bozukluğunda Beyin Lateralitesinin Konuşma Problemleri ile İlişkisi

Semra Yılmaz, Fatma Akyüz Karacan

Academic Researches Index - FooterLogo