TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ANLAYIŞI AÇISINDAN SPOR HİZMETLERİ

Toplam Kalite Yönetimi herhangi bir örgütün bütünündeki gelişmeyi sağlayan çağdaş bir yönetim yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, kaliteyi, müşterinin memnuniyetini sağlamak amacıyla ön planda tutmaktadır. Bugün kalite rekabette bir üstünlük olarak görülmektedir. Bu nedenle hizmet kuruluşları da kaliteye önem vererek müşterilerinin tatmin düzeylerini yükseltmek suretiyle rakip kuruluşlara üstünlük sağlayabilirler. Spor kuruluşları da kaliteli hizmet üretebilmek için toplam Kalite Yönetimine geçmek zorundadırlar. Çünkü ülkemizdeki spor kuruluşlarının geleneksel yöntemlerle çalışmaları ve bu yüzden etkin olamadıkları bu geçişi gerekli kılmaktadır. Bu yaklaşımı benimseyen spor kuruluşları kendi vizyon, misyon ve değerlerini geliştirerek daha kaliteli hizmet üretebilirler. Ancak Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının başarılı olabilmesi büyük ölçüde üst yönetimin tam inancına, desteğine liderliğine ve tüm çalışanların katıldığı bir ekip çalışmasına bağlıdır.

SPORT SERVICES İN TERMS OF UNDERSTANING OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT

Total Quality Management is a modern management aproach that supplies development in all past of organisation. In this approch, quality has priority in ordero make customers glad. Today quality is seem as superiority in rivalry for this reason service institutions can have priorty by giving more attention to quality that will increase staisfaction level of customers. Sport institution must transfer into the Total Quality Management to produce quality services. This is necessary due to in our country sport institutions are working with traditional methods and for this reasson they are not effective. Sport instituons that appropate this appoach can praduce better quality services by developing vision, mission and values However to be successful of Total Quality Management applications mestly depents on full beliefs support, leadership and full participation of all woskers of upper management.

___

  • Arıkan, Necati, "Toplam Kalite Yönetimi", Önce Kalite, S.2, Ocak 1993, S. 17-19
  • Başaran, İbrahim Ethem, Örgütsel Davranış, AÜEF Yayınları Ankara 1982, s 112; Mina Özveren, Toplam Kalite Yönetimi, Temel Kavramları ve Uygulamalar, Alfa Banum Yayım Dağıtım, İstanbu,l 1997,
  • Bozkurt, Rıdvan, "Toplam Kalite Yönetimi", Verimlilik Dergisi S. 1994 / 4, s. 7- 17
  • Cafoğlu, Zühal, Eğitimde Toplam Kalite, Avni Ayol Ümit Kültür ve Eğitim Vakfı, İstanbul, 1996
  • Ekenci Güner ve A. Faik İmamoğlu, Spor İşletmeciliği, Alp Ofset, Ankar, 1998