AMATÖR FUTBOLCULARDA VİTAMİN C VE E'NİN BAZI FİZYOLOJİK VE SPORTİF PARAMETRELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Günümüzde sporcuların performansını artırabilme düşüncesi ile farklı amaçlara yönelik değişik çalışmalar yapılmaktadır. C ve E vitaminleri verilerek sporcuların fiziksel çalışma kapasitelerinde belirli bir artış sağlanabileceği ileri sürülmektedir. Bu nedenle dikey sıçrama, dayanıklılık, çabukluk ve sürat değerleri üzerinde C ve E vitaminlerinin bazı etkileri araştırıldı. Dikey sıçrama, dayanıklılık, çabukluk ve 20, 40, 60 metre sürat değerleri üzerinde vitamin C ve E'nin anlamlı bir etkisi belirlenemedi (P>0.05). Buna karşılık C vitamini verilen grupta nabız sayısı giderek azaldı ve kontrollerine göre ortalama 4 atım/dakika daha düşük bulundu. Bu bulgulara dayanarak gerekli olduğu durumlarda ve fizyolojik dozlarda kullanmak koşulu ile vitamin C'nin kısmen de olsa sportif performansı artırabileceği sonucuna varıldı.

THE INVESTIGATION OF EFFECTS ON SOME PHYSIOLOGICAL AND SPORTIVE PARAMETERS OF VİTAMİNS C AND E IN AMATEUR FOOTBALL PLAYERS

In this study, the effects of vitamins C and E was investigated on some physiological and motoric properties in football players who struggle In the first amateur sports league in Football Team of Harran University. Therefore, it was carried out to investigate possibly effects of vitamins C and E on the values of vertical jumping, endurance, quickness and the values of speed in 20, 40, 60 meters in vitamins C and E groups and their controls. The number of hearth-rate in vitamin C group were decreased during four-week and mean pulse-rate in this group was lower (4 pulse/second) than their controls. The differences between the values of vertical jumping, endurance, quickness and speed of 20, 40, 60 seconds in vitamins C and E groups and that of their controls were not statistically significant (P>0.05). As a result, physiological doses of vitamin C may be used to increase sportive performance.

___

  • Akgün N., Egzersiz ve Spor Fizyolojisi, Cilt II, 1+314, 5. Baskı, Ege Üniv. Basımevi, Bornova/İzmir, 1994.
  • Açıkada C, Ergin E., Bilim ve Spor, 110-119, Tek Ofset Matbaacılık, Ankara, 1990.
  • Adnan Menderes Üniv. Fen Ed-Fak Bed Eğt. Spor Böl. Semineri-I, Aydın, 1996.
  • Bendıch A. Antioxidant Vitamins and Their Functions in Immune Responses. Exp Med Bio, 262, 35-55, 1990.
  • Cicioğlu İ, Gündüz N, Çimen O, Tüzün M, Günay M. Farklı Sistem ve Kriterlerle Yapılan Özel Yetenek Sınavları İle Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarına veya Bölümlerine Giren Öğrencilerin Fiziksel ve Fizyolojik Profillerinin Belirlenmesi ve Karşılaştırılması. Bed. Eğt. Spor Bil. Der., 3 (3): 1-10,1998.