ANKARA İLİNDE VÜCUT GELİŞTİRME BRANŞINDA FAALİYET GÖSTEREN SPORCULARIN ERGOJENİK YARDIMCILAR KONUSUNDA BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYLERİ

Bu çalışmanın amacı; Ankara'da vücut geliştirme branşında faaliyet gösteren vücut geliştirme sporcularının ergojenik yardım konusunda bilgi ve uygulama düzeylerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda, konu ile ilgili literatür taranmış ve uzman görüşleri alınarak veri toplama aracı olarak anket hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara'da 100 erkek, 20 bayan, toplam 120 vücut geliştirme sporcusu oluşturmuştur. Veriler, SPSS programında tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi sonucu, vücut geliştirme sporcularının % 33.3'ünün ergojenik yardımcılar hakkında bilgi sahibi olduğu ve % 95.8'inin ergojenik yardımcı kullandığı tespit edilmiştir. Ayrıca ergojenik yardım kullanan bu grubun % 100'ünün en az 2 tür ergojenik yardımcı kullandığı, en çok tercih edilen ergojenik yardımcının % 60.8 ile besin ergojeni, performanslarını olumlu yönde en çok etkileyen ergojenik yardımcının ise % 64.3 ile farmakolojik ergojen olduğunu belirtmişlerdir

THE INVESTIGATION OF THE KNOWLEDGE AND THE APPLICATION LEVELS OF BODY BUILDING SPORTSMEN ABOUT ERGOGENIC AIDS IN ANKARA

The purpose of this study was to investigate about knowledge and application levels of bodybuilding sportsmen about ergogenic aids in Ankara. In order to purpose, related literature was scanned and idea of specialist was taken then questionnaire was prepared to get data of this study. Sampling of this study were 100 men and 20 women body building sportsmen (n:120 ) in Ankara. Data was analyzed by using descriptive statistic in SPSS. At the end of the evaluation of data, 33.3% of sportsmen have information about ergogenic aids and 95.8 % of sportsmen used ergogenic aids. Besides this, sportsmen use at least 100 % two types of ergogenic aids. They were also stated that the most prefareble types of ergogenic aids are (60.8%) nutritional ergogenic aids and they thougt that, the most effective ergogenic aids on their performance are (64.3 %) pharmacological aids.

___

  • 1. Akgün, N., (1991), Spor Hekimliği Açısından ilaçlar ve Doping , Anti-Doping Eğitim ve Doping Kontrolünün Kanuni Yönleri, Bölgesel AENOC Kursu, 1-3 Mayıs Hacettepe- Ankara, s:31-34.
  • 2. Baysalling, Ö., (2000),Vücut Geliştirme, ilpres Basım ve Yayın, istanbul, s:3-10
  • 3. Dalkara, S., (1991), Doping Amacıyla Kullanılan ilaçlar ve Yan Etkileri. Anti-Doping Eğitim ve Doping Kontrolünün Kanuni Yönleri, Bölgesel AENOC Kursu, 1-3 Mayıs Hacettepe- Ankara ,s:49-54.
  • 4. Earnest, P. Conrad, (2001), Dietary Androgen ‘Supplements’ The Physican and Sports Medecine, vol: 29, no:5, Pp:61-76.
  • 5. Eichner, R.E., (1997), Ergogenic Aids: What Athletes Are Using—and Why, The physician and Sports Medicine, vol:25, no:4, Pp: 4-8.