SPOR KULÜPLERİNDE ŞİRKETLEŞME (BAZI AVRUPA ÜLKELERİ VE TÜRKİYE’DEN ÖRNEKLER)

Futbol kulüplerinin şirketleşmesi ve bu şirketlerin halka arzına yönelik tartışmaların son zamanlarda kamuoyun-da geniş yer tuttuğu gözlenmektedir. Bir yandan futbolun popülerliği geniş halk kesimini seyirci kitlesi olarak cezbederken, diğer yandan artık trilyonlarla ifade edilmeye başlanan transfer ödemeleri ile bu ödemeler ve kulüplerin diğer gelir ve gider kalemlerinin ne ölçüde kayıt içine alınıp vergilendirildiği kamuoyuna da tartışma yaratmaktadır. Diğer yandan, Türkiye’de futbol kulüplerinin dernek yapısı içinde örgütlenmeleri ve gelişen koşullar içerisinde birtakım ekonomik faaliyetlere kaynak bulmak için dernek amacını aşan bazı girişimler hukuki ve yönetsel anlamda birtakım sorunları gündeme getirmektedir. Çalışmamızda, futbol kulüplerinin sağlıklı bir kurumsallaşma ve profesyonelleşme gereğinden hareketle şirketleşmesi ve bunun hangi koşullarda gerçekleşeceğine ilişkin ülke ve dünya uygulamalarına örnekler gösterilerek yer verilmektedir. Sonuçta spor kulüplerindeki şirketleşme olgusunun, spor kulüplerinin kurumsallaşmasında, kulüplerin çağdaş hizmetler sunmasında ve başarısında önemli bir unsur olduğu yargısına varılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

şirketleşme, futbol kulübü

COMPANIZATION IN SPORTS CLUBS (SOME EXAMPLES FROM SOME EUROPEAN COUNTRIES AND TURKEY)

The companization of football clubs and the discussion related the openning to public have been discussed greatly. On one hand, football has been very popular with a lot of spectators. On the other hand, transfer payments have been incredibly high. How much tax has been given and how much has been recorded related to these payments have been discussed. At the same time, some clubs in Turkey are organized as unions. In order to find souces for some economical activities, some complications are made. All these cause some complications in law and management. In our study, some examples are given from the world related to the companization of football clubs and the proper conditions to realise this. As a result, companization concept in sports club was understood to be an important element in institutionalization of sports club and modern services of sports club.

___

  • 1. Ansay, T. (1999): Bankacılar için Şirketler Hukuku Bilgisi, Sözkesen Matbaacılık, Ankara.
  • 2. Arslan, i. (1997): Şirketler Hukuku Bilgisi, Mimoza Matbaacılık, Konya.
  • 3. Dorukkaya, Ş., Kıratlı, A., Ebiçcioğlu, F.K. (1998): Türkiye'de Futbol Kulüplerinin Şirketleşmesi, Halka Açılması, Finansmanı ve Vergileme, Dünya Yayıncılık, istanbul.
  • 4. Gören, B. (2001): Spor Kulüplerinin Şirketleşmeleri Üzerine Bir İnceleme, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • 5. Genç, D.A. (1999): Futbol Kulüplerinin Stratejik Yönetimi, Bağırgan Yayınevi, Ankara.