HALK OYUNLARININ SOSYAL BÜTÜNLEŞMEYE ETKİSİ

Bu araştırma, toplum hayatının sağlıklı, devamlı ve bir bütünlük içerisinde sürdürülmesi bakımından önemli bir sosyal olgu olan halk oyunlarının, yeri, önemi ve toplumsal etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2010 yılında düzenlemiş olduğu Grup ve Final yarışmalarında, Gençler ve Büyükler kategorisinde yarışmalara katılan 840 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, “Sosyal Bütünleşme Ölçeği” kullanılmıştır. Katılımcılarla ilgili demografik bilgilerin değerlendirilmesinde frekans (f) ve yüzde (%) değerleri kullanılmıştır. Ölçeğin 7 alt boyutunda katılımcıların cinsiyetlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için verilere “Independent Samples t-test”, katılımcıların yaşlarına, öğrenim düzeylerine, halk oyunlarına başlama yaşlarına, aile gelir düzeylerine göre anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için de “Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)” uygulanmıştır. Çalışmada, halk oyunlarının sosyal bütünleşmeye etkisi “Sosyal Bütünleşme Ölçeği” kapsamında değerlendirilmiş ve halk oyunlarının sırasıyla “Milli ve Kültürel Gelişim”, “İkili İlişkilerin Gelişimi”, “Toplumsal Gelişim”, “Grup İlişkilerinin Gelişimi”, “Duygusal Gelişim”, “Fiziksel Gelişim” ve “Kişisel Becerilerin Gelişimi” açısından bireye önemli kazanımlar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada uygulanan tek yönlü varyans analizi sonucunda cinsiyet ve aile gelir düzeyi değişkenleri ile sosyal bütünleşme ölçeğinin her bir alt boyutunda anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Katılımcı görüşleri değerlendirildiğinde; yaş, eğitim düzeyleri ve halk oyunlarına başlama zamanı değişkenleri ile ölçeğin çeşitli alt boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.

THE EFFECTS OF FOLK DANCES ON THE SOCIAL INTEGRATION

The aim of this study was to determined the position, importance and social effects of social phenomenon folk dances’ healthy community life, continuously and unique. The sample of this study were held in participating 840 people of 2010 Group and Final contests, category of Youths and Adults which organized by Turkish Folk Dance Federation and National Ministry of Education. The scale used in research 7 sub-dimension gender of the participants according as statistically meaningful to test whether there is a difference data “Independent samples t-test” analysis of applied. Also ages of participants, education levels, residence units, educational level of parents, the start ages of folk dances, family to participate in folk dance activities in the state and family income levels according as oneway analysis of variance (ANOVA) was applied to test whether there is a meaningful difference. The effects of social integration in the folk dances “Within the scope of social integration” reviewed the scope of and in order of folk dances “National and cultural development”, “The Development of Binary Relations”, “Development of Social”, “Development of Group Relations”, “Emotional Development”, “Physical Development” and “Development of Personal Skills” in terms of individuals provided significant gains has been concluded. As a result of one-way analysis of variance applied to the research of gender and income level has family and social integration variables exhibited no significant variation in each sub-scale. The opinions expressed in participatory evaluation, age, levels in the education the living place and folk dancing with the starting time variables sizes subscales was also found that significant differences.

___

  • 1. Açıkada C, Ergen E. (1990). Bilim ve Spor. Ankara: Büro-Tek Ofset Matbaacılık.
  • 2. Aracı H. (1999). Okullarda Beden Eğitimi. Ankara: Bağırgan Yayınevi.
  • 3. Aslantürk Z, Amman T. (1999). Sosyoloji. İstanbul: M.Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  • 4. Aydın C. (1992). Halk Oyunlarında Toplumsal Yapılanma. İzmir: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Yayınları.
  • 5. Blume LB. (2003). Embodied [By] Dance: Adolescent de / Constructions of Body, Sex and Gender in Physical Education. Sex Education Sexuality, Society and Learning 3(2): 95-103.