Manisa Gördes’de 2008-2014 Yılları Arasında Tarımsal Üretim-Fiyat İlişkisi(Crop Yield-Price Relation Between The Years 2008-2014 in Gordes, Manisa)

Öz İnsanlık tarihi incelendiğinde üç önemli devrim karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birincisiyerleşik hayata geçilmesiyle başlayan tarım devrimi, ikincisi buhar gücünün makinelerdekullanılmasıyla başlayan sanayi devrimi ve sonuncusu da bilgi toplumuna geçiş devrimidir. Budevrimlerin güçlendirdiği tarım ve sanayi sektörleri arasındaki karşılıklı bağımlılık gün geçtikçe dahada artmaktadır. Teknolojinin gelişmesi tarım sektörünü, sanayi ve hizmetler sektörü ile birlikte milligelir içerisinde önemli bir konuma getirmiştir.Çalışmada Manisa ilinin Gördes ilçesi veri alınarak, bu ilçede yetişen on iki ürünün toplammaliyet yapıları, birim fiyat satış değerleri ve karlılıkları dekar başına ayrı ayrı hesaplanmıştır.Yapılan hesaplamalar sonucunda üretim maliyetlerinin en yüksek olduğu ve de en yüksek karlılığasahip ürünler belirlenmiştir.Human history has seen three important revolutions. The first one is the agriculturalrevolution which started when the human race started settled life. The second one is the industrialrevolution which started with the industrial use of steam power. The interdependence of agricultureand industry sectors, which are powered by these two revolutions, increases day by day. Everdeveloping technology has placed agriculture in an important position in terms of national income,together with industry and service sectors.This study takes data from Gordes town of Manisa province and calculates total coststructures, unit price sale values and profitability of 12 crops separately per one thousand squaremeter. It uses these data to see which crop has higher production costs and which crops yield thehighest profitability.

___

Abasov, F. (2007). Kırsal Kalkınma Finansmanı: Tarımsal İşletmelerin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Alkin, K. (2004). Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisans Eğitimi-Genel Ekonomi, İstanbul: TSPAKB.

Aydemir, C., Pıçak, M. (2008). Ekonomik Gelişme Sürecinde Tarım-Sanayi İlişkilerinin Sektörler Arası Bütünleşmeye Etkileri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (10), 129-147.

Çetin, B. (2010). Tarım Ekonomisi. Bursa: Dora.

Dülgeroğlu, E. (1988). Kalkınma Ekonomisi. Bursa: Uludağ Üniversitesi.

Ekmekçi, Ö.F., Güner, G. (2011). TMO’nun Hububat Piyasasındaki Rolü ve Tarımsal Ekonomide Üretim-Fiyat İlişkileri. Türktarım Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Dergisi, Ocak-Şubat, 50-51.

Eren, A. (2015). Türkiye Ekonomisi. Bursa: Ekin.

Güne, T. (1994). Türkiye’de Tarım ve Sanayi İlişkilerinin Gelişimi, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Tarım Ekonomisi Dergisi, (2), 46-61.

İnan, İ.K. (1992). Tarım Ekonomisi. Tekirdağ: Hasad.

Özgüven, A. (1977). Tarım Ekonomisi ve Politikası. Bursa: Uludağ Üniversitesi.

Tonus, Ö. (2015). Temel Yapı ve İstihdam/Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi. Bursa: Ekin.

Topuz, H. (2007). Cumhuriyet Dönemi Ekonomisinde Tarımsal Yapının İncelenmesi (1923-1950). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12(3), 377-390.

Torun, İ. (2003). Endüstri Toplumunun Oluşmasında Etkili Olan İktisadi ve Sınayi Faktörler. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1), 181-196.

TOBB. (2013). Türkiye Tarım Sektörü Raporu. Ankara: TOBB.

Resmi Gazete, (1961). Gelir Vergisi Kanunu, İkinci Bölüm, Zirai Kazanç, Madde 52, Ankara.

Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0064
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Yurtiçi Yatırımlara Etkisi: Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Ekonometrik Bir Analiz

Evren İPEK, Özlem AYVAZ KIZILGÖL

Belediyelerin Raylı Ulaşım Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması: Bursa Büyükşehir Belediyesi Örneği(Expanding The Rail Transport Services Of Municipalities: The Case Of Bursa Metropolitan Municipality)

Harun KILIÇASLAN

Türkiye'de Bütçe Dengesi ve Finans Hesabı Dengesi Arasında Bir İlişki Var Mı?

Taner TURAN

Enflasyon ve Nominal Faiz Oranı İlişkisi: Türkiye Örneği (2004-2013)

Musa ATGÜR, N. Oğuzhan ALTAY

Bilişim Sektöründeki Şirketlerin Etkinliklerinin Veri Zarflama Analizi ile Değerlendirilmesi(Evaluation Of The Efficiency Values Of The Companies In Information Technology Sector With Data Envelopment Analysis)

Aşkın AŞKIN ÖZDAĞOĞLU

Örgütsel Özdeşleşmenin İş Tatmini Üzerindeki Etkisi: Örgütsel Politikanın Düzenleyici Rolü

Ufuk BAŞAR, Nejat BASIM

Manisa Gördes'de 2008-2014 Yılları Arasında Tarımsal Üretim-Fiyat İlişkisi

Uğur BİLGEN, Coşkun ÇILBANT

Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int

Erkan ARI, Veysel YILMAZ, Murat DOĞAN

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Euro Yönetimindeki Etkinlik Sorununun Analizi(Efficiency Management Problem Of European Central Bank (ECB) About The Euro)

Hüseyin ÖZDEŞER

Tarımsal Mamullerde Lisanslı Depoculuk Sisteminin Rolü(The Role of The Licensed Warehousing System In Agricultural Products)

Salih MEMİŞ, Dilara KESKİN