ÖRGÜTSEL BAĞLILIK, ÖRGÜTLE ÖZDEŞLEŞME, STRES VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ İLİŞKİSİ: BİR KAMU KURUMUNDA ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı, bir kamu kurumunda örgütsel bağlılık, örgütle özdeşleşme, stres ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmada öncelikle örgütsel bağlılık, örgütle özdeşleşme, stres ve işten ayrılma niyeti kavramları ilgili literatür kapsamında ele alınmış, ardından ilişkilere yönelik hipotezler geliştirilmiştir. Çalışmada söz konusu kavramlar Ankara ilinde bir kamu işletmesinde çalışan uzman grubu örnekleminde araştırma değişkenleri olarak kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket formu kullanılmış ve toplam 147 uzmandan kullanılabilir anket elde edilmiştir. Elde edilen verilere, SPSS 18 programında frekans, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre; örgütsel bağlılık ile örgütle özdeşleşme arasında pozitif yönde anlamlı, stres ve işten ayrılma niyeti arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan regresyon analizi sonucunda örgütsel bağlılığın örgütle özdeşleşme üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu ve %38,9 oranında açıklayıcı olduğu görülmektedir. Aynı zamanda örgütsel bağlılığın stres üzerinde de anlamlı bir etkisinin olduğu ve %49,5 oranında açıklayıcı olduğu görülmektedir. Bununla birlikte işten ayrılma niyeti üzerinde ise yine anlamlı bir etkisinin olduğu ve %28,4 oranında açıklayıcı olduğu görülmektedir. Buna göre araştırmaya katılan uzmanların örgütsel bağlılığının artması durumunda örgütle özdeşleşmelerinin artacağı, stres ve işten ayrılma niyeti düzeylerinin ise azalacağı söylenebilir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL COMMITMENT, ORGANIZATIONAL IDENTIFICATION, STRESS AND TURNOVER INTENTION: RESEARCH IN A PUBLIC COMPAN

The aim of this study is to reveal the relationship between organizational commitment, organizational identification, stress and turnover intention on experts in a public organization. In this direction; firstly organizational commitment, organizational identification, stress and turnover intention concepts discussed in the study. Then the hypotheses have been developed on the basis of the relevant literature. Mentioned concepts are used as research variables in the sample group of experts working in a public company in Ankara. A questionnaire was used to collect data in research and a total of 147 usable questionnaires were obtained from experts. The obtained data is evaluated using frequency, reliability, correlation and regression analysis in SPSS 18 program. According to the correlation analysis results; there is a significant and positive relation between organizational commitment and organizational identification. And there is a significant and negative relation between organizational commitment and stress and turnover intention. On the other hand, according to results of regression analysis; organizational commitment have a significant effect on organizational identification and it is observed that %38,9 descriptive. At the same time it has a significant effect on stress and it is observed that %49.5 descriptive. In addition, it has a significant effect on turnover intention again and it is observed that %28,4 descriptive. According to this, experts' increasing organizational commitment means increasing organizational identification level, and decreasing stress and turnover intention level.