KONYA İLİNDE KÜLTÜR TURİZMİ: İNCE MİNARELİ MEDRESE VE KARATAY MEDRESESİ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Anadolu Selçuklu döneminde inşa edilmiş olan yapılar, Konya’nın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Yüzyıllar öncesinden kalan bu miras, özenle korunmuş ve Konya kültür turizmine de büyük katkılar sağlamaktadır. Konya’daki Selçuklu eserlerinden iki medrese olan ve yaklaşık 800 yıl önce inşa edilmiş İnce Minareli Medrese ve Karatay Medresesi döneminin en değerli hadis medreseleri olmalarının yanı sıra ilahiyat ve bilim alanında birçok bilim adamı yetiştirmiştir. Üstlendikleri tarihi misyonla birlikte yapılarında kullanılan taş, tuğla ve çini malzemeler sayesinde mimarileriyle de oldukça dikkat çekicidir. Konya’nın Selçukluların başkenti olduğu dönemde tasarlanan ve Konya’yı taçlandıran bu eserler günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, İnce Minareli Medrese ve Karatay Medresesi’nin kültür turizmine katkıları, turistlerin yıllık ziyaret etme oranları ve içerisinde bulunan eserlerin önemi anlatılmıştır.

CULTURAL TOURISM IN KONYA: A COMPARATIVE ANALYSIS OF KARATAY MADRASAH AND THIN MINARET MADRASAH

The constructions built during the Anatolian Seljuk period constitute a significant part of Konya's historical and cultural heritage. This heritage, which remained centuries ago, has been carefully preserved and contributes greatly to Konya's cultural tourism. In addition to being the most valuable hadith madrasahs of the era of the Thin Minaret Madrasah and Karatay Madrasah which was built about 800 years ago and two medrasahs of Seljuk works in Konya, they also educated many scientists in the field of theology and science. They are also remarkable by their architects owing to the stone, brick and tile materials used in the construction together with the historical mission they undertakes. These artifacts, which were designed during the period when Konya was the capital of the Seljuks and crowned Konya, are now used as museums. In this study, the contribution of Thin Minaret Madrasah and Karatay Madrasah to cultural tourism, the annual visit rates of tourists and the importance of the artifacts in them are explained.

___

  • Aydın, Oğuz. “Türkiye’de Alternatif Bir Turizm; Sağlık Turizmi”, KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇ k Araştırmalar Dergı̇ s 14 (23), 2012, 91-96.
  • Erdemir, Yaşar. İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi, T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Yayınları, Konya, 2009.
  • Eşitti, Bekir. ve Kıngır, Said. “Konya İli Örneğinde Kalkınma ve İnanç Turizmi”, Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Yıl: 2015 Cilt: 6 Sayı: 12
  • Özdemir, Mehmet. Turizmin Türkiye’nin SosyoEkonomik Yapısına Etkileri, Ankara, 1992.
  • Sayılı, Aydın. Higher Education in Medievel Islam, Ankara Üniversitesi Yıllığı, 1948.
  • Tapur, Tahsin. “Konya İlinde Kültür Ve İnanç Turizmi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, The Journal of International Social Research, Volume 2 / 9 Fall 2009, 473-492.
  • Yenice S., “Konya Tarihi Kent Merkezi İçin Turizm Odaklı Yenileme Stratejileri”, Artium, Vol. 2, No.1, 2014, 70–84.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği