TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH

Bu makalede teknoloji seviyesinin piyasa rekabeti ve refah seviyesi üzerindeki etkileri matematiksel bir model ile incelenecektir. Modelde monopolistik rekabet ortamında farklılaştırılmış ürün üreten ve verimlilik açısından heterojen olan fırmaların oluşturduğu piyasalarda farklı bölgelerde farklı teknoloji seviyelerinin olduğu durum analiz edilerek bu farklılıkların piyasa rekabet gücü üstündeki etkileri araştırılmıştır. Piyasa rekabet gücü iki ana başlık altında toplanarak incelenmiştir. İlk olarak teknoloji seviyesi ile üretim yapan firma sayısı arasındaki ilişki üzerinde durulmuş, ikincil olarak da teknoloji seviyelerindeki farklılıkların piyasalardaki ortalama mark-up değerlerini nasıl etkilediği araştırılarak farklı bölgelerin rekabet gücü hakkında çıkarımlar yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre teknoloji seviyesinin yüksek olduğu bölgelerde i) üretim yapan firma sayısı daha yüksek, ii) piyasa ortalama mark-up değeri daha düşük bulunmuştur. Teknoloji seviyesi ve piyasa rekabet gücü arasındaki elde edilen bu pozitif ilişki kullanılarak daha rekabetçi bölgelerde refah düzeyinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, hükümetin teknoloji yatırımları vasıtası ile bölgelerdeki piyasa rekabet gücüne etki edebildiği ve böylece refah seviyelerini de etkilediği sonucuna ulaşılmştır.

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH

Keywords:

-,

___

  • Arkolakis, C. (2009), “Market Penetration Costs and the New Consumers Margin in International Trade,” NBER Working Paper, 4214.
  • Borg, M. (2009) , “Measuring the Market Competitiveness,” Bank of Valetta Review, 39.
  • Chaney, T. (2008), “Distorted Gravity: The Intensive and Extensive Margins of International Trade,” The American Economic Review 98, 4: 1707-1721.
  • Eaton, J., S. Kortum ve F. Kramarz (2008), “An Anatomy of International Trade: Evidence from French Firms,” NBER Working Paper, 14610.
  • Göksel, T. (2008), “Income, Trade Barriers, and International Trade,” mimeo ( University of Minnesota).
  • Hall, R. E. (1998), “The Relation between Price and Marginal Cost in US Industry,” The Journal of Political Economy, 96( 5): 921-947.
  • Hopenhayn, H. A. (1992), “Entry, Exit, and Firm Dynamics in Long Run Equilibrium,” Econometrica, 60(5): 1127-1150.
  • Melitz, M. (2003), “The Impact of Trade on Aggregate Industry Productivity and Intra-Industry Reallocations,” Econometrica, 71(6): 1695-1725.
  • Neary, J. P. (2003), “Globalization and Market Structure,” Journal of the European Economic Association (Papers and Proceedings), 1: 245-271.
  • Ottaviano, G. I. P., T. Tabuchi ve J. F. Thisse (2002), “Agglomeration and Trade Revisited,” International Economic Review, 43: 409-436.