Tabakalı Bileşik Levhaların Dinamik Analizi için Üç Bağlantı Noktalı Bir Melez-Gerilme Elemanı

Bu çalışmada, tabakalı bileşik levhaların dinamik analizi için geliştirilen üç bağlantı noktalı, kayma şekil değiştirmeli, anizoparametrik bir melez-gerilme sonlu eleman tanıtılmaktadır. Eleman, Yang-Nerris-Stavsky teorisi kullanılarak formüle edilmiş olup, bütün kalınlık rejimierinde iyi sonuç vermektedir. Standard melez-gerilme fonksiyoneli Gauss teoremi ile değişik bir forma sokulmuş ve böylelikle kütle matrisi uyumlu olarak elde edilmiştir. Üç bağlantı noktalı, kayma şekil değiştirmeli eğilme elemanlarında ince levhalarda görülen kilitlenme, anizoparametrik interpolasyon fonksiyonları kullanılarak önlenmiştir. Geometrik değişmezlik özelliğine sahip olan elemanda bir adet yapay mekanizma bulunmaktadır. 

___

  • 1 Spilker,R.L., Chou,S.C. and Orringer,O., "Alternate Hybrid-Stress Elements for Analysis of Multilayer Composite Plate", J.Compos.Mater, 11 (1977), 51-70.
  • 2 Yang, P.C., Norris, C.H. and Stavsky, Y., "Elastic Wave Propagation in Heterogeneous Plates", Int.J.Solids Struct., 2 (1966), 665-684.
  • 3 Tessler, A. and Hughes, T.J.R., "A Three-Node Mindlin Plate Element with lmproved Transverse Shear", Comput. Merhods Appl. Mech.Eng., 50 (1985), 71-101.
  • 4 Oral, S. ve Kaftanoğlu, B., "Tabaka', Bileşik Levhaların Analizi Için Bir Sonlu Eleman Yöntemi", 2.Ulusal Makina Tasarım ve Imalat Kongresi, Bildiri Kitabı, 443-454, ODTÜ, 1986.
  • 5 Reddy, J.N., ''A Penalty Plate Bending Element for the Analysis of Lorninated anisotropic Composite Plates",int.j. Numer. Methods Eng., 15 (1980), 1187-1206.