ORTA TOROSLAR'DA ÇALTEPE FORMASYONU'NUN BAĞDAŞI (HADIM-KONYA) YÖRESİNDEKİ YÜZEYLEMESİNDE BULUNAN ORTA KAMBRİYEN TRİLOBİTLERİ

Hadım (Konya) ilçesinin 12 km kuzeyinde, Bağbaşı köyünde bir tektonik pencere içinde yüzeyleyen Çaltepe Formasyonu'nun Kırmızı Yumrulu Kireçtaşı Üyesi, formasyonun üst düzeyleri için biyostratigrafi açısından değer taşıyan çok az trilobit kapsamaktadır. Bu üye içinde ölçülen «Bağbaşı I» ve «Bağbaşı II» kesit yerlerinde Orta Kambriyenin başını temsil eden şu trilobit cinsleri bulunmuştur: Agraulos, Asturiaspis, Conocoryphe (Conocoryphe) Corynexochus, Ctenocephalus (Harttella), Paradoxides (s.l), Pardailhania ve Perenopsis. Bu trilobitlerle birimin Seydişehir bölgesindeki karşılığında bulunan trilobitler ve İspanya ile Güneybatı Fransa'nın (Kara dağ) Orta Kambriyen trilobitleri arasında yakın benzerlik vardır. Kırmızı Yumrulu Kireçtaşı Üyesi Güney Anadolu'da Amanos dağlarındaki Kambriyen yaşta «D Formasyonu» ya da «Tiyek Formasyonu» adiyle bilinen birimden daha genç, Güneydoğu Anadolu'da Kambriyen yaşta Sosink Formasyonu'ndan ise daha yaşlıdır.

MIDDLE CAMBRIAN TRILOBITE SUCCESSION IN THE ÇALTEPE FORMATION AT BAĞBAŞI (HADIM-KONYA) CENTRAL TAURUS, TURKEY

In the Bağbaşı area, about 12 km north of Hadım, the Red Nodular Limestone Member of the Çaltepe Formation which crops out in a tectonic window contains valuable biostratigraphic data for the higher levels of the formation. Trilobites from the measured sections of «Bağbaşı I» and «Bağbaşı II» in the Red Nodular Limestone indicate an early Middle Cambrian age and include: Agraulos, Asturiaspis, Conocoryphe (Conocoryphe), Corynexochus, Ctenocephalus (Harttella), Paradoxides (s.1), Pardailhania and Peronofsis. The trilobites are similar to specimens found in the corresponding strata near Seydişehir and display marked affinities with Middle Cambrianv faunas in Spain and the Montagne Noire, Southwestern France. The Red Nodular Limestone Member is younger than the strata known variously as the «Formation D» and «Tiyek Formation in the Amanos Mountains of Southern Turkey and older than the Sosink Formation in Southeastern Turkey; the later two are also Cambrian in age.

___

  • Blumenthal, M.M., 1947, Seydişehir-Beyşehir hinterland'ındaki Toros dağlarının Jeolojisi: Maden Tetkik ve Arama Enst. Yayl., ser. D, 2, 242.
  • Courtessole, R., 1973, Le Cambrien moyen de la Montagne Noire: 248 s., Toulouse.
  • Dean, W.T., 1976, Cambrian and Ordovician Correlation and trilobite distribution in Turkey: Fossils and Strata, 5, 353-373.
  • ve Krummenacher, R., 1961, Cambrian trilobites from the Amanos Mountains, Turkey: Palaeontology, 4, 71-81.
  • ve Monod, O., 1970, The Lower Paleozoic stratigraphy and faunas of the Taurus Mountains near Beyşehir, Turkey, I. Stratigraphy: Bull. Brit. Mus. (Nat. Hist.) Geol., 19, 411-426.
  • Ketin, t., 1966, Güneydoğu Anadolu'nun Kambrien teşekkülleri ve bunların Doğu İran Kambrieni ile mukayesesi: Maden Tetkik ve Arama Enst. Derg., 66, 75-87.
  • Monod, O., 1977, Recherches geologiques dans le Taurus occidental au sud de Beyşehir (Turquie): These Üniversite Paris-Sud Orsay.
  • özgül, N., 1971, Orta Toroslar'ın kuzey kesiminin yapısal gelişiminde blok hareketlerinin önemi: Türkiye Jeol. Kur. Bült., 14, 75-87.
  • 1976, Toroslar'ın bazı temel jeoloji özellikleri: Türkiye Jeol. Kur. Bült., 19, 65-78.
  • ve Gedik, L, 1973, Orta Toroslar'da alt Paleozoyik yaşta Çaltepe Kireçtaşı ve Seydişehir Formasyonu'nun stratigrafisi ve konodont faunası hakkında yeni bilgiler: Türkiye Jeol. Kur. Bült., 16, 39-52.
  • Sdzuy, K., 1971, La Subdivision Biostratigrafica y la Correlacion del Cambrico Medio de Espana: Publ. I, Congr. Hisp. Luso Amer. Geol. Econ., 2, Seccion I, 769-782.