Gazetelerde Meme Sağlığı ile İlgili Haberlerin İncelenmesi

Toplumların sağlık konusunda bilgi kaynaklarından biri yazılı basındır. Yazılı kitle iletişim araçlarından olan günlük gazeteler toplumların sağlık konularında bilgilendirilmelerinde en önemli kaynaklardan biridir. Gazetelerde yer alan memesağlığı ile ilgili haberler konusunda bir ön bilgi elde etmek için planlanan bu araştırmanın amacı, meme sağlığı ile ilgili haber kaynaklarını ve konularını saptamak, haber içeriklerini bilimsel yönden değerlendirmek ve topluma kazanımlarını incelemektir. Araştırma kapsamına 2004 yılında online olarak yayınlanan ve tirajı (net satış) en yüksek olan gazetelerde meme sağlığı ile ilgili yer alan haberler alınmıştır. Araştırmanın sonucunda; 166 haber incelenmiş olup, meme ile ilgili haberlerin % 43.4’ünün gazetenin sağlık köşesinde yer aldığı, gazetelerde yer alan meme ile ilgili haberlerin %32.5’inin muhabir veya ajanslar, %30.7’sinin uzman doktor kaynaklı olduğu, basında yer alan meme ile ilgili haberlerin %47.6’sının bilime uygun olduğu, haberlerin %79.5’inin toplumu bilgilendirici nitelikte olduğu görülmektedir. Araştırmanın sonucunda, yazılı kitle iletişim araçlarından olan gazetelerde meme ile ilgili haberlere yeterince yer verilmediği, çok az haberin kaynağının sağlık personeli olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

meme sağlığı, haber, gazete

Examination of Information About Breast Health in Newspapers

One of the sources for health information in thecommunity is the written press. The daily newspapers, one of the tools of masscommunication media, are the most important sourcefor informing the public about health subject. The purpose of this research, which was plannedfor obtaining the foremost information on the subjectof news about breast cancer in newspapers, was toestablish the topics and sources for news aboutbreast cancer, to evaluate the content of news from ascientific viewpoint, and to examine the benefits forthe public. Newspapers that had the highest net sales andwere available online in 2004 and had news aboutbreast health were included in the research. At the conclusion of the research 166 news itemswere examined, 43.4% were in the newspaper’shealth corner, 32.5% of the news articles aboutbreast health in the newspapers were written bycorrespondents or agents, 30.7% were fromspecialist physicians, 47.6% of the news aboutbreast health was appropriate information, and79.5% had the quality of informing the public.The results of the research were that sufficientspace had not been devoted to breast health in themass communication print media, and that very littlenews was reported by health care personnel.

___

  • Pehlivan E., Genç M., Karaoğlu L., “Günlük gazeteler- deki sağlıkla ilgili haberlerin incelenmesi” IV. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 12-16 Eylül 1994, Didim, Bildiri Kitabı, 167-170
  • Cengiz M., Özsoy S.A., “Türkiye’de yayınlanan Tirajı en yüksek 6 gazetede hemşire ve hemşirelik le ilgili haber- lerin incelenmesi”, Ege üniversitesi hemşirelik yükseko- kulu mezuniyet tezi, İzmir, 2005
  • Bayık A., Türkistanlı E., Özsoy S., ve ark. “ Net Satışı (Tirajı) En Yüksek Dört Gzetedeki AIDS ile ilgili haberle- rin Geriye Dönük (1997) İncelenmesi” IV. Ulusal AIDS ve V. Ulusal CİGH Sempozyumu, İzmir 1998.
  • Kavlak Ü.O., Saydam K.B., Demir Ü., “Gazetelerde Üreme Sağlığı” Sağlık ve Toplum, Yıl: 10, Sayı: 2, Ni- san- Haziran 2000.
  • Crossing S., Lockwood S., Manaswicz R., “ Medics, media and mass confusion” Lancet, vol 363, February 7, 2004.
  • Blum D., Boerckel W., “ Survey of UK Lung Cancer media coverage 1999-2000 and 2003- 2004” Patient Advocacy, July 4, 2005.
  • Algıer L.A., Hanoğlu Z., Özden G., Kara F., “The Use of Complementary and Alternative (non- convenrional) Medicine in Cancer Patients in Turkey” Oncology Nur- sing, 9, 138-146, 2005