Boşanmanın Çocuklar Üzerine Olumsuz Etkileri ve Bunlarla Başetme Yolları

Boşanma, günümüz toplumlarında sıkça yaşanılan toplumsal bir olaydır. Çocuklu eşlerin evlilik birliğini sona erdirmeleri, ailede en fazla çocukları etkilemektedir. Yapılan araştırmalar, çocukların problemli bir aile ortamında yaşamayıanne-babalarının boşanmasına tercih ettiklerinigöstermektedir. Eşlerin boşanması kaçınılmazise, çocuklarının bu durumdan en az zararla çıkmalarını sağlamak için ebeveynlerin bilinçli vebirlikte hareket etmeleri gerekmektedir. Boşanma öncesinde konu basit bir dille onlara anlatılmalı ve duruma alışmaları sağlanmalıdır. Ebeveynlerinin boşanmasından birçok çocuk kendini sorumlu hissetmektedir. Bundan başka korku,üzüntü, gerileme, okul başarısında düşme, ebeveynlerini barıştırma arzusu, yalnızlık, reddetme, uyku sorunları gibi birtakım olumsuz duygular da çocuklarda sıkça rastlanılan sorunlar arasındadır. Onların bu duygularıyla baş etmede her iki ebeveynin de desteğine ihtiyaçları vardır. Boşanma aile birlikte çocukların yaşayabileceği problemlerin üstesinden gelmek için ailelerin uygulamasıgereken kurallar vardır. Bu kurallara uyulması halinde bile çocukların olumsuz etkilenmesi önlenemeyebilir. Bazen de çok dikkatsiz davranılırama çocuklar fazla etkilenmez. Bunun iki sebebivardır; birincisi her çocuk her olaydan aynı oranda etkilenmez, ikincisi olayın etkileri eşit olsa bile tepkiler ve tepkinin zamanı farklı olabilir.
Anahtar Kelimeler:

Boşanma ve çocuk

The Negative Impacts of Divorce on Children and the Ways to Cope with Them

Divorce is a societal event being lived frequently inmodern societies. The ending of the marriage institutionby married partners having children impacts the childrento a great extent. The research studeis show that thechildren prefer living in a problematic family atmosphereto divorcing of their parents. If the divorce of the marriedpartners is inevitable, in this case, the partners shouldbehave logically and consciously against their children inorder not to damage them seriously. They should explainthe situation to their children in a simple languagebefore the divorce and help them get accustomed to thisserious event gradually. A lot of children feel that theyare responsible for their parents’ divorce. Besides, theyfrequently have negative feelings such as fear, sorrow,refusing, decreasing level in school success, desire forhaving their parents make peace between them,loneliness, sleeping problems etc. To cope with theseproblems and feelings, they need help from their bothparents. There are rules for divorced partners to solvethe problems which may be lived by the children afterdivorce. Even the parents obey these rules, it is possiblethat the children will be influenced in any case.Sometimes, the divorced parents behave unconsciouslyand inattentively and the childern do not get affectedseriously. There are two reasons for this: one of them isthat every child does not get influenced by every eventat the same rate and the other is that even theinfluences of the event are equal, the reactions and theresponse time may be different
Keywords:

Divorce and child,

___

  • ARIKAN, Çiğdem, Halkın Boşanmaya İlişkin Tutumları Araştırması, T.C. Başbakanlık Aile ve Araştırma Ku- rumu Başkanlığı Yayınları, Ankara 1996.
  • ATAKAN, Semiha Arsoy, “Boşanma Sürecinde Yanan Evre- ler”, Aile Yazıları 4, T.C. Başbakanlık Aile ve Araştır- ma Kurumu Başkanlığı Yayınları, Ankara 1991.
  • Elissa P. BENEDEK, Catherine F. BROWN, Boşanma ve Çocuğunuz: Çocuğunuzun Boşanmanızla baş et- mesine Nasıl Yardımcı Olursunuz? Çev: Serap Kat- lan, HYB Yayıncılık, Ankara 1997.
  • SALK, Lee, Çocuğun Duygusal Sorunları, Çev: Erzem Onur, 7. Basım, Remzi Kitabevi, Ankara 1998.
  • ŞENOL, Selâhattin, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı, HYB Yayıncılık Ankara 2006.
  • T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu. 2001 Yılı Aile Ra- poru, Ankara 2002.
  • YAVUZER, Haluk, Resimleriyle Çocuk, Remzi Kitabevi, İs- tanbul 1992.
  • YÖRÜKOĞLU, Atalay, Çocuk Ruh Sağlığı, 17. Baskı, Özgür Yayın Dağıtım, İstanbul 1992.
  • WALCZAK,Yvette, Sheila Burns, Boşanma ve Çocuk Üzerine Etkileri, Özgür Yayınları Eğitim Serisi.
  • COOLLANGE, Christiane, Boşanma Salgını, Çev: Sevim Atken,, İkinci Basım, Ankara 1997.
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9424
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı