Bir “Kıyı Şeridi” Seçim Bölgesi Olarak Muğla’da Siyasal Gelenekler ve Yeni Yönelimler

Muğla ili, lider politikacıların memleketi olmamasına karşın tıpkı Aydın ve Isparta gibi, çok partili hayata geçiş ile birlikte merkez sağ çizgisinin güçlü olduğu bir seçim bölgesi olagelmiştir. Buna karşın 1999 seçimlerinden bu yana merkez sol olarak konumlanan partiler Muğla’da birinci parti olmuşlardır. Dolayısıyla Muğla, parti sistemindeki 2002 kırılmasıyla birlikte, merkez sağdan AKP tabanına kayan bir seçim bölgesi olmamış aksine, Türkiye seçim coğrafyasında CHP’nin güçlendiği ve kıyı şeridi olarak da adlandırılan bölgede merkezi konumda yer almıştır. Bu çalışmada söz konusu öndeğerlendirmeler çerçevesinde Muğla İli’nin siyasal gelenekleri ve değişen konjonktürde yeni yönelimleri milletvekili genel seçimleri, referandumlar ve yerel seçimler düzeyinde araştırılmış; ilçe düzeyinde son dönemde oluşan seçim coğrafyaları ortaya bu yolla Türkiye’de 2002 seçimleriyle birlikte sıklıkla sözü edilen kıyı şeridi olgusu, Muğla örneği üzerinden okunmaya çalışılmıştır

Bir “Kıyı Şeridi” Seçim Bölgesi Olarak Muğla’da Siyasal Gelenekler ve Yeni Yönelimler

Keywords:

-,

___

  • Aytaman Lale, İğneli Koltukta Dört Buçuk Yıl – Türkiye’nin İlk Kadın Valisi Anlatıyor, Turkuvaz Kitap, İstanbul 2008.
  • Çarkoğlu Ali, “The Geography of the April 1999 Turkish Elections”, Turkish Studies, Vol.1, 2000, ss. 149 – 171.
  • Facchini François, Abel François, “A Border Effect in Political Mobilization? Territorial Dependence and Electoral Turnout in National Election”, Güney Ege Kalkınma Ajansı İnternet Sitesi www.geka.org.tr Ian Sue Wing, Joan L. Walker, “The Geographic Dimensions of Electoral Polarization in the 2004 US Presidental Vote”, Edt. Antonio Páez, Ron N.
  • Buliung, Julie Le Gallo ve Sandy Dall’erba, Progress in Spatial Analysis Methods and Applications, Springer 2010, ss.253 – 286.
  • Kiriş Hakan M., “Isparta’da Seçimler ve Siyaset”, Der. Hakan Mehmet Kiriş ve Nilüfer Negiz, Isparta Siyaset ve Yönetim Araştırmaları, Politika Tasarım Grubu Yayını No.6, Isparta 2010, ss.1–10.
  • Kiriş Hakan Mehmet, “Aydın İlinde Siyasal Gelenekler Doğrultusunda 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimlerinin Analizi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 24, Aralık 2011, ss.175 – 194.
  • Muğla Valiliği İnternet Sitesi http://www.mugla.gov.tr Roskin Michael G., Çağdaş Devlet Sistemleri, Siyaset Coğrafya Kültür, Adres Yayınları, Ankara 2009.
  • TBMM Milletvekili Albümleri Cilt I-II-III-IV Tekeli İlhan, Tarih İçinde Muğla, Muğla Belediyesi Yayınları, Muğla, 2006.
  • Tosun Tanju, “Hayırcı Sahil Şeridinin Siyasal Dinamikleri”, http://www.sabah.com.tr/Gundem/2010/10/09/hayirci_sahil_seridinin_siyasal_din amikleri# İndirme Tarihi: 12.06.2012.
  • TUİK İnternet Sitesi http://www.tuik.gov.tr