AR-GE HARCAMALARI VE PATENT HARCAMALARI İLE DIŞ TİCARET ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ANALİZ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki düşük büyüme oranlarını arttırmak için ihracatın arttırılmasını sağlayacak yöntemlerin saptanmasına yöneliktir. İhracat ile araştırma- geliştirme ve patent harcamaları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Türkiyede 1989 yılı ile 2013 yılı arasındaki çeyrek dönemlik AR-GE, Patent harcamaları ile ihracat verileri kullanılarak değişkenler arasındaki ilişki saptanmaya çalışılacaktır. Çalışmanın analiz kısmında öncelikle basit regresyon analizi ve Birim Kök Testi yapılmıştır. Buna göre AR-GE harcamalarındaki 1 birimlik değişim ihracatı 0.0839 birim arttırırken, patent harcamalarındaki 1 birimlik değişim ihracat harcamalarını 0.0029 birim arttırmaktadır. AR-GE harcamaları ile ihracat arasındaki bu görece güçlü ilişki Granger Nedensellik analizi ile de saptanmıştır. İhracat ile AR-GE harcamaları arasında karşılıklı pozitif bir ilişki saptanmamıştır. AR-GE ve patent harcamaları arasında da karşılıklı bir ilişki olduğu analiz sonuçlarımız arasındadır.

An Empirical Analysis Relationship Between The Research And Development Patent Expenditure And External Trade: Sample of Turkey

The aim of the study is to determine the ways which provide increase in exports so as to rise low economic growth rate in developing countries. We purpose to find the relationship between the research and development (R&D) and patent expenditures and exports. In this framework, we will use research and development (R&D) and patent expenditures and exports data of during 1989 and 2013 period, quarterly. In the regression analysis part of the study, primarily, simple regression and unit root tests are conducted. Results demonstrate that 1 unit rise in R&D expenditures causes 0.0893 unit increase in the exports while 1 unit rise in patent expenditures causes 0.0029 unit edge up in the exports. This relatively strong relationship between R&D expenditures and the exports is also supported by Granger Causality Analysis. In addition, we find a mutual positive relationship between patent expenditures and R&D expenditures, too.

___

APA KÖSE, Z , YILDIRIM, M . (2015). AR-GE HARCAMALARI VE PATENT HARCAMALARI İLE DIŞ TİCARET ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ANALİZ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (52) , 219-227 .