ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ VE SİYASİ KARİYER EĞİLİMLERİNE İLİŞKİN İNCELEME: MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Öz Bireyler yaşamlarını daha etkin şekilde yönetmek için özellikle eğitim aldıkları dönemlerde başlamak üzere gelecek ile ilgili planlar yapmaktadırlar. Bu kararlarda sadece bireylerin sahip olduğu yetenek ve beceriler değil; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, bireyin aile ve arkadaş çevresi ile sahip olduğu ekonomik faktörler ve içinde bulunduğu sosyo-kültürel yapı önemli faktörlerdendir. Siyaset ise herkesin geleceğe dair planları içerisinde olan bir alan değildir. Özellikle yeterli düzeyde çevresel ve ekonomik güç sağlayamayanlar için siyasi kariyer yolu oldukça zor ve çetrefilli geçmektedir. Siyasi kariyer hedefi olanlar öncelikle iyi planlanmış bir yol haritasına ihtiyaç duyarlar. Bu noktada yapılan araştırmalar erkeklerin kadınlara oranla daha fazla siyasi kariyer eğilimine sahip olduklarını göstermektedir. Bu çalışmada gençlerin siyasete, siyasal konulara ilgi duymaya ve kendilerini ideolojik olarak tanımlamaya başladıkları dönem olan üniversite dönemindeki siyasi kariyer eğilimlerine dair ilgilerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla ilgili literatürden de faydalanılarak iki bölümden oluşan bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçeğin ilk bölümü katılımcıların demografik özelliklerini tespite dönük sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölümde ise öğrencilerin siyasi kariyer eğilimlerini tespit etmeye dönük likert tipi ölçek sorularından oluşmaktadır. Geliştirilen bu ölçek Mardin Artuklu Üniversitesi Yabancı Diller Biriminin farklı akademik bölümlerinde hazırlık eğitimi gören öğrencilerinden rastsal olarak seçilen 130 kız 92 erkek toplam 222 kişiye uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS programına girilerek sonuçlar analiz edilmiştir. Bu analizler ise daha çok ölçekten elde edilen verilerin frekans, yüzdeleri ve ortalamaları ile crosstabs tabloları şeklindedir. Ayrıca çalışmada üniversite öğrencilerinin siyasi kariyer eğilimlerine ilişkin algılarının yaş, eğitim durumu ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediği de T-testi ve ANOVA testleri ile incelenmektedir.

___

Anılan, H., Çemrek, F. ve Anagün, Ş.S. (2008). Ortaöğretim öğrencilerinin meslek seçimi ve üniversite tercihlerine ilişkin görüşleri (Eskişehir örneği), e-Journal of New World Sciences Academy, 3(2); 238-249. Arıkan, R. (2004). Araştırma teknikleri ve rapor hazırlama, Ankara: Asil Yayın. Aytaç, S. (2005). Çalışma Yaşamında Kariyer, Bursa: 4 Nokta Matbaacılık. Cingöz, A. (2013). Politik Yetenekler ve Öz Yönlendirmenin (Kendini Kurgulamanın) Algılanan Kariyer Başarısı Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (26), 153-179. Coşkun, S. ve Demir, N. K. (2017). Kadın Akademisyenlerin tv İzleme Tutum ve Davranışları: Afyon Kocatepe Üniversitesi Örneği, Electronic Journal of Social Sciences, 16(62): 770-786. Erdoğan, E. (2003). Türk gençliği ve siyasal katılım: 1999-2003, İstanbul: Toplumsal Katılım ve Gelişim Vakfı. Erdoğmuş, N. (2003). Kariyer Geliştirme, Kuram ve Uygulama, Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım. Ferris, G. R.,vd. (2000).“Political Skill at Work”, Organization Dynamics,Vol. 28, No. 4, ss. 25-37. Holland, J. L. (1997). Making vocational choices: A theory of vocational personalities and work environments. Psychological Assessment Resources. Kalaycı, Ş. (2010). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri (Vol. 5). Ankara, Turkey: Asil Yayın Dağıtım. Kalaycıoğlu, Ersin, 1983, Karşılaştırmalı Siyasal Katılma Siyasal Eylemin Kökenleri Üzerine Bir İnceleme, İstanbul Üniversitesi. SBF Yayınları, İstanbul, Kalaycıoğlu, Ersin, 1984, Çağdaş Siyasal Bilim Teori Olgu ve Süreçler, Beta Basım Yayım, İstanbul Karasar, N. (2005). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Nesrin, A. K. C. A., & Işıkhan, S. Y. (2017). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin İş Değerleri ve Kariyer Seçimlerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi İle Değerlendirilmesi. İşletme Bilimi Dergisi (JOBS), 2017; 5(1): 49-70. Robbins, S.P. ve Judge, T. A. (2012).Örgütsel Davranış,(Çev. Ed. İnci Erdem), Nobel Yayıncılık,14. Basımdan Çeviri, İstanbul. Super, D. E. ve Sverko, B. (1995). Life Roles, Values and Careers: International Findings of the Work Importance Study. San Francisco: Jossey-Bass Inc. Şimşek, Ş. vd. (2004), Kariyer Yönetimi. Ankara: Gazi Üniversitesi Kitapevi. Treadway, D.C., vd. (2009)."Performance is Not Enough: Political Skill in the Longitudinal Performance-Power Relationship", Academy of Management (AOM), Chicago, IL, ss. 1-7. Yeşilyaprak, B. (2016). Mesleki Gelişim Kuramları Üzerine Bir Eleştirel Değerlendirme. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2(6). Yeşilyaprak, B., (2004). Eğitimde Rehberlik Hizmetler Gelişimsel Yaklaşım. Ankara: Nobel Yayıncılık. Yılmaz İ.A., Dursun B., Pektaş K. ve Altay A. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Seçimlerinin Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi: Pınarhisar MYO Örneği. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 2(2): 9-21. https://tr.wikipedia.org/wiki/Siyasetçi Erişim Tarihi 30.03.2018

___

APA GÜLTEKİN, M , GÜLTEKİN, M , ÖZHAN, M . (2018). ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ VE SİYASİ KARİYER EĞİLİMLERİNE İLİŞKİN İNCELEME: MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (66) , 266-281 .