Avrupa Birliği Ülkelerinde Değerler Yönelimi

Öz Bu makale, Avrupa Sosyal Araştıması veri tabanına dayalı olarak Avrupa Birliği ülkelerinin değerler yönelimini ele almaktadır. Makalede, genel anlamda Avrupa'nın değerler hiyerarşisi tespit edildikten sonra, Avrupa ülkeleri ve kuşaklar arasındaki farklılıklar analiz edilmektedir. Bu analizler, değerler alanında Avrupa Birliği ülkeleri içinde bir çeşitlilik olduğunu göstermekle kalmıyor, değerler değişiminin yönü hakkında da ipuçları veriyor. Inglehart'ın çalışmlarına uygun olarak post-materyalist değerlerin Avrupa Birliği ülkeleri içinde önem kazandığı fikri doğru olamkla birlikte, bu, Birlik içindeki ülkeler ve kuşaklar arasındaki farklılıkların önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. AB ülkelerinin değerler bakımından tam bir "birlik" içinde olduğunu söylemek doğru olamdığı gibi, tam bir "çeşitlilik" de söz konusu değildir. Bu durumda, AB ülkeleri için söylenebilecek en iyi şey, "çeşitllik içinde bir birlik" oluşturduklarıdır.

Value Orientations in the Member States of the European Union

___

Dönmezer, S. (1984). Sosyoloji. Ankara: Savaş Yay.

Inglehart, R. (1977). The silent revolution: Changing values and political styles among western publics. Princeton: Princeton University Press.

Inglehart, R. (1990). Culture shift İn advanced industrial society. Princeton: Princeton University Press.

Inglehart, R. (1997). Modernization and postmodernization: Cultural, economic and political change in 43 societies. Princeton: Princeton University Press.

Tolan, B. (1985). Toplum bilimlerine giriş: Sosyoloji ve sosyal psikoloji. Ankara: Gazi Üniversitesi Yay.

Van der Loo, H. ve Van Reijen, W (2003). Modernleşmenin paradoksları, İstanbul: İnsan Yay.