TAM CEPHELİ TÜNEL AÇMA MAKİNELERİNDE MAKİNE ÇAPI İLE BAZI TASARIM PARAMETRELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İRDELENMESİ

Bu çalışmada, tam cepheli tünel açma makinelerinin kazı prensibi açıklandıktan sonra, 1953-1993 yılları arasında kullanılmış olan 200 adet makinenin karakteristiklerinden yararlanarak bu makinelerin tasarım parametreleri irdelenmiştir. Önce makine çapı ile diğer tasarım parametreleri (güç, baskı, tork ve ağırlık) arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak incelenmiştir. Makine çapı arttıkça güç, baskı, tork ve ağırlığın da eksponansiyel ya da üssel olarak arttığı görülmüştür. Daha sonra, verilen bir makine çapı değeri için bazı tasarım parametrelerini tahmin edebilmek amacıyla bir nomogram geliştirilmiştir. Kayacın tek eksenli basınç dayanımı bilindiği zaman belirli çaptaki bir makine için çizilen grafikler ve geliştirilen nomogram yardımıyla bazı tasarım parametreleri yaklaşık olarak tahmin edilebilmektedir.

The Examination of the Relationship Between Machine Diameter and Other Design Parameters for Full-Face Tunnel Boring Machines

In this paper, first the excavation principles of full-face tunnel boring machines were explained and then the design parameters of these machines were examined by using design specifications of 200 individual machines utilised between 1953 and 1993. First, the relationships between the machine diameter and some design parameters (power, thrust, torque and weight) were statistically examined. It was seen that power, thrust, torque and weight show an exponential or power trendline with increasing machine diameter. Then, a nomogram was developed to predict some design parameters for a given machine diameter. When the uniaxial compressive strength of the rock is known, the design parameters can approximately be estimated for a machine having known diameter using the graphs plotted and the nomogram developed.