Kamusal Çocuk Oyun Alanlarında Güvenliğin Avrupa Standartları Üzerinden Değerlendirilmesi

Oyun, çocukların zihinlerini uyararak bilişsel, fiziksel ve sosyal olarak gelişmelerine olanak tanır. Bu araştırma, günümüzde yaygın olarak tercih edilen çocuk oyun alanlarının ve çocuk oyun donanımının güvenilirliğini ortaya koymak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu makale kapsamında, Ankara’daki rekreasyon alanlarında bulunan çocuk oyun elemanları ve kurulu oldukları oyun alanlarının Türkiye’de yürürlükte bulunan TS EN 1176 seri standartlarına uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır.  Ankara ili, Çankaya ilçesi sınırları içinde farklı semtlerde yer alan ve yapım yılı, yapım ihalesi koşulları ile alan büyüklüğü göz önünde bulundurularak belirlenen parklar içindeki çocuk oyun alanlarındaki oyun elemanları için standartlar saptanarak her oyun alanı donanımı için muayeneler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, belirlenen parklardaki çocuk oyun donanımının standartlarda belirtilen koşulları sağlayıp sağlamadığı irdelenmiştir. İncelenen oyun donanımında çok sayıda uygunsuzluk tespit edilmiş olup en sık rastlanan olumsuzluklar yapısal bütünlüğün korunmaması ve darbe alanlarının boyut ve özellik yönüyle yetersizliği olarak ortaya çıkmaktadır.  Oyun elemanlarında bulunan uygunsuzlukların nelerden kaynaklandığı tespit edilerek giderilmesine ilişkin öneriler getirilmiştir.

Evaluation of Safety on European Standards in Public Playgrounds

Play stimulates children's minds and allows them to develop cognitively, physically and socially. This study was carried out to reveal the reliability of children's playgrounds and playground equipment which are widely preferred today. In this regard, this study determines the compliance with the TS EN 1176 series Standards. The standards have been determined for the playground equipment in the parks which are located in different neighborhoods within the boundaries of Çankaya district of Ankara province. The selection criteria for the parks are based on their construction year, construction tender conditions and area size. Each playground equipment was reviewed in its area.   As a result, the study revealed whether the playgrounds and playground equipment meet the European standard conditions. A large number inappropriate measurements or conditions in playgrounds have been determined. The most common negative outcome is that there is a lack of shock absorber surface and the lack of structural integrity. Suggestions have been made for the elimination of the inappropriate conditions found in the play elements.

___

  • 1. Açık, Y., Gülbayrak, C., Turacı Çelik, G. (2004). Investigation of the level of safety and appropriateness of playgrounds in Elazig city in Turkey, International Journal of Environmental Health Research, 75-82.
  • 2. Bae, S., Lee, J. S., Kim, K. H., Park, J., Shin, D. W., Kim, H., Jeon, W. (2017). Playground Equipment Related Injuries in Preschool-Aged Children: Emergency Department-based Injury In-depth Surveillance. Journal of Koren Medical Science.
  • 3. Cain Ruth, L. (2018). Playground Design and Equipment. Erişim adresi: https://www.wbdg.org/resources/playground-design-and-equipment (erişim: 22.06.2018)
  • 4. Chait, J. (2016). Playground Hazards. Erişim adresi: https://safety.lovetoknow.com/Playground_Hazards (erişim: 02.06.2016)
  • 5. Cronan, K. (2018). Playground Safety. Erişim adresi: https://kidshealth.org/en/parents/playground.html (erişim:22.06.2018)
  • 6. Çolak, F. (2009). Geleneksel Çocuk Oyunları ve Halkbilimsel İncelemesi, Kömen Yayınları, Konya.
  • 7. Dönmez, N. B. (1992). Oyun Kitabı. İstanbul: Esin Yayınevi.
  • 8. Gülay Taşçı, B. (2010). Sokağın Günümüz Koşullarında Çocuk Oyun Alanı Olarak Ele Alınması ve Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • 9. Jakat, L. (2018). How to Design the Perfect Playground. Erişim adresi: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/nov/08/how-to-design-perfect-playground (erişim:22.06.2018)
  • 10. Mecburi Standard Tebliği. Erişim adresi: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/01/20170120-17.htm (erişim: 06.08.2019)
  • 11. Metin, P. (2003). Attributes of Traditional Playground Equipment Design in Children′s Developmental Needs, Yüksek Lİsans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, Ankara.
  • 12. Sethi, D., Towner, E., Vincenten, J., Segui-Gomez, M., Raioppi, F. (2008). European Report On Child Injury Prevention, World Health Organization/Europe, Roma.
  • 13. TS EN 1176-1 (2010). Oyun Alanı Elemanları ve Zemin Düzenlemeleri - Bölüm 1:Genel Güvenlik Kuralları ve Deney Yöntemleri, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • 14. TS EN 1176-2 (2010). Oyun alanı elemanları ve zemin düzenlemeleri - Bölüm:2 Salıncaklar için ilave özel güvenlik kuralları ve deney yöntemleri, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • 15. TS EN 1176-3 (2010). Oyun alanı elemanları ve zemin düzenlemeleri - Bölüm:3 Kaydıraklar için ilave özel güvenlik kuralları ve deney yöntemleri, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • 16. TS EN 1176-4 (2010). Oyun alanı elemanları ve zemin düzenlemeleri - Bölüm 4: Kablolu taşıma tesisatları için ilave özel güvenlik kuralları ve deney yöntemleri, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • 17. TS EN 1176-5 (2010). Oyun alanı elemanları ve zemin düzenlemeleri - Bölüm 5: Atlıkarıncalar için ilave özel güvenlik kuralları ve deney yöntemleri, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • 18. TS EN 1176-6 (2010). Oyun alanı elemanları ve zemin düzenlemeleri - Bölüm 6: Sallanma elemanları için ilâve özel güvenlik kuralları ve deney yöntemleri, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • 19. TS EN 16630 (2015). Kalıcı olarak kurulmuş dış mekan egzersiz donanımları - Güvenlik gerekleri ve deney yöntemleri, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • 20. TÜİK Bilgi Edinme (2018). (Çağrı merkezi ile telefon görüşmesi)
  • 21. URL-1 (2015). Public Playground Safety Handbook. Erişim adresi: https://www.cpsc.gov/s3fs-public/325.pdf (erişim: 22.06.2016)
  • 22. URL-2 (2018). Play is the Work of Child. Erişim adresi: https://childdevelopmentinfo.com/child-development/play-work-of-children/#.W2BE89IzaUk (erişim: 31.07.2018)
  • 23. URL-3 (2018). Erişim adresi: https://www.rospa.com/play-safety/advice/playground-accidents (erişim: 01.08.2018)
  • 24. Uskun, E., Kişioğlu, A. N., Altay, T., Çıkınlar, R., Kocakaya, A. (2008). Assessment of The Current Status Of Playground Safety in the Midwestern Region of Turkey: An Effort To Provide A Safe Environment For Children, The Turkish Journal of Pediatrics, 559-565.
  • 25. Yılmaz, B. M. (2018). Oyun alanı elemanları ve zemin düzenlemeleri kapsamında yapılan muayene ve deneyler hakkında telefon görüşmesi (H. M. Sarıaslan Senyen, Röportaj Yapan)
  • 26. Yılmaz, S., Bulut, Z. (2002). Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 345-351.
  • 27. Yörükoğlu, A. (2004). Çocuk Ruh Sağlığı, Özgür Yayınları, İstanbul.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Örgütsel Davranış Boyutları ile Örgüt Kültürü Arasındaki İlişki: Ahşap Panel Levha Sektörü Örneği

İlker AKYÜZ, Uğur SARAÇ, Nadir ERSEN

Deniz İçi ve Sahilde Bekletilen Emprenye Edilmiş Lamine Ağaç Malzemenin Eğilme Direnci

Şemsettin DORUK, Osman PERÇİN, Hüseyin YÖRÜR

Açık ve Yeşil Alanların Çok Ölçütlü Algı Değerlendirmesi

Elvan ENDER ALTAY, Zeynep PİRSELİMOĞLU BATMAN

Kent Yaşamında Dış Mekân Süs Bitkilerinin Önemi ve Kullanıcı Tercihleri: Kilis Örneği

Saliha TAŞÇIOĞLU, Meryem KUZUCU

Marmara Bölgesi Orman Fidanlıklarının Odunsu Bitki Envanteri ve Niteliksel Olarak Değerlendirilmesi

Ş. Doğanay YENER, Nilüfer SEYİDOĞLU AKDENİZ

Ormancılık Sektörünün Ekonometrik Yöntemler Yardımıyla İktisadi Çözümlemesi (Orman Genel Müdürlüğü Örneği)

Emine Nur YEŞİLYURT, Mustafa Fehmi TÜRKER

İzmir’de Yetişen İğde (Elaeagnus angustifolia L.) Odununda Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi

Ümit AYATA, Bekir Cihad BAL

Peyzaj Uygulamalarında Sık Kullanılan 4 Farklı Serin İklim Çim Tohumunun Farklı Ortamlarda Gösterdikleri Performansların Belirlenmesi

Yavuz ALKAN, Alper SAĞLIK, Abdullah KELKİT, Engin GÜR, Elif SAĞLIK

Göksu Nehri Havzasının Yağış-Akış İlişkileri

Şahin PALTA, İbrahim YURTSEVEN, Halit AKSAY

Cydalima perspectalis (Walker) (Lepidoptera: Crambidae, Spilomelinae)’in Türkiye’de Coğrafi Yayılışı, Yaşam Döngüsü Ve Zararı

Azize TOPER KAYGIN, Cansın TAŞDELER