ÖĞRENCİLERİN HEMŞİRELİĞİ TERCİH ETME GEREKÇELERİ VE GELECEKLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Öz Araştırma, Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’nda, Ocak-Şubat 2006 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinin özelliklerini, mesleği tercih etme gerekçelerini ve ileride uygulama ile ilgili görüşlerini incelemektir. Araştırmada toplam 319 öğrenci ile çalışılmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından kaynaklar doğrultusunda hazırlanan, öğrencilerin özelliklerini ve görüşlerini belirleyen soruları içeren bir form aracılığıyla ile elde edilmiştir. Değerlendirme, bilgisayar ortamında tanımlayıcı istatistikler ve yüzdelik dağılımlar kullanılarak yapılmıştır. İlgili kurumdan yasal izin alınarak, öğrencilere araştırma hakkında açıklama yapıldıktan sonra gönüllü katılımlarına önem verilmiştir. Sonuçta, öğrencilerin çoğunluğunun orta ve düşük gelirli ailelerden geldiği, hemşireliği sevdiği ve isteyerek tercih ettiği, ancak işe yerleşme konusunda endişeli olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin puanlarının sadece hemşireliğe yeteceği, ileride işsizlik sorunu yaşamayacağı düşüncesi ve ailesinin istemesi nedenleriyle hemşireliği istemeyerek de tercih ettiği saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, hemşirelik eğitimi ve mesleğinin geliştirilmesi için mesleğin isteyerek tercih edilmesi amacıyla üniversiteye hazırlanan öğrencilere mesleği tanıtma programları veya projelerinin yapılması ve zaman içerisinde tekrarlanması önerilebilir.

___

Başer G (1994). Hemşirelikte yükseköğretim. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 1(1): 15-18. Buzlu S, Kutlu Y

üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin hemşireliğe ve mezuniyet sonrasına ilişkin düşünceleri. IV. Ulusal Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu Kitabı, Kıbrıs. s: 64-67.

Çam O (1997). Hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin

konusundaki görüşleri. III. Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu Kitabı, İ.Ü. Basımevi ve Film Merkezi, İstanbul. s: 162-169.

Demir NÜ, Temel Y, Kıvrak A (2007). Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan I. Sınıf hemşirelik bölümü öğrencilerinin hemşirelik mesleğine ilişkin düşüncelerinin incelenmesi. 6. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul. p: 372.

Ejder S, Özkan HO, Çelebioğlu A (2000). Erzurum Sağlık Yüksekokulu ve Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin mesleği seçme ve devem ettirme ile ilgili görüşleri. I. Ulusal Hemşirelik Öğrenci Sempozyumu Kitabı, İzmir.

Erkal S, Yalçın S (2003). Öğrenciler neden hemşireliği seçer? II. Uluslararası- IX. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildiri Kitabı, Mirage Park Resort Otel, Antalya. s: 637-640.

Erkin Ö, Tokem Y (2007). Hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik aktivitelerini algılamaları ve hemşirelik mesleğini seçme nedenleri. 6. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul. p: 175.

Gözüm S (2004). Hemşirelik öğrencilerinin çalışmak istedikleri alanlara ilişkin lisans eğitiminin başında ve sonundaki tercihleri. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 7(1): 42-48.

Happel B (2000). Student interest in perioperative nursing practice as a career. Association of peri Operative Registered Nurses 71(3): 600-605.

Hata M, Yıldırım R, Soğan P ve ark. (2007). Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin mezuniyet sonrasına ilişkin beklentilerinin incelenmesi. 6. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul. p: 107.

Karadakovan A (1996). Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin eğitimin başlangıcında ve mezuniyetten önce meslek seçimi beklentileri ve çalışmak istedikleri alanla ile ilgili görüşlerinin incelenmesi. Türk Hemşireliğinde Yüksek Öğrenimin 40. Yılı Sempozyum Kitabı, İzmir. s: 301-308.

Kaya H, Taşocak G, Akçin E ve ark. (2003). Bir hemşirelik yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin yüksekokulun genel hedeflerine ulaşma durumlarına ilişkin görüşleri. II. Uluslararası- IX. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildiri Kitabı, Mirage Park Resort Otel, Antalya. s: 680-683.

Kaynak T, Adal Z, Atay ve ark. (1998). İnsan kaynakları yönetimi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları. Yayın No. 276, İstanbul.

Keskin G, Madenoğlu Kıvanç M, Mishal A (2003). İstanbul Üniversitesi Bakırköy Sağlık Yüksekokulu birinci sınıf öğrencilerinin hemşirelik mesleği hakkındaki düşünceleri. II. Uluslararası- IX. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildiri Kitabı, Mirage Park Resort Otel, Antalya. s: 268-270.

Kocaman G, Okumuş H (1982). Öğrenci hemşirelerin mesleklerine ilişkin görüşleri üzerine bir araştırma. Türk Hemşireler Dergisi 2: 9-14.

Kömürcü N, Erdoğan N, Eti F ve ark. (1988). Marmara Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü ilk öğrencilerinin mesleği isteyerek seçip seçmeme durumları ile mezun olabilmeleri arasındaki ilişki. II. Ulusal Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu Kitabı, İstanbul. s: 162-170.

Marriner-Tomey A (1996). Nursing management and leadership, Mosby- Yearbook, Philadelphia.

Özsoy SA, Uysal A, Bayık A ve ark. (1999). Hemşire öğrencilerin mesleğe ilişkin görüşlerinin ileriye dönük incelenmesi. VII. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildiri Kitabı, Erzurum. s: 345-350.

Sabuncu N, Önsel S, Erez N ve ark. (1986). Öğrencilerin ÖSYM’de yaptıkları tercihler ile başarı durumları arasındaki ilişki. I. Ulusal Hemşirelik Eğitim Sempozyumu Kitabı, İstanbul. s: 43-51.

Turgay AS, Karaca B, Çeper E ve ark. (2005). Hemşirelik öğrencilerinin mesleği algılayışları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 8(1): 54-62.

Tüfekçi F, Karadağ N, Başkurt S ve ark. (1998). Balıkesir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin mesleki eğitim ve yüksek öğrenim ile ilgili sorunları. Hemşirelik-Ebelik Eğiti ve Uygulamalarında Kalite Sempozyumu Bildiri Özetleri Kitabı, Kayseri.

Tülek Z, Şahin N, Sav C ve ark. (2007). Bir Hemşirelik Yüksekokulu’nda öğrenci profili ve öğrencilerin hemşireliğe ilişkin görüşleri. 6. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul. p: 080.

Ucuz N, Yaklaş B, Karaca A ve ark. (2007).

Yüksekokulu 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin gelecekteki kariyerleri ile ilgili olarak görüşlerinin incelenmesi. 6. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul. p: 027.

Ünlü S, Özgür G, Babacan GA (2007). Öğrencilerin hemşirelik mesleği ve eğitimi ile ilgili görüş ve beklentileri. 6. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul. p: 286.

Velioğlu P (1988). Hemşirelik eğitiminde temel kavramlar. Türk Hemşireler Dergisi 38 (3-4): 13-16.

Yetkin A, Yiğitbaş Ç (2003). Van Sağlık Yüksekokulu hemşirelik ve sağlık memurluğu son sınıf öğrencilerinin eğitimlerine ve mezuniyet sonrasına ilişkin görüşleri. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 6(2): 1-12.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi