HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN DOĞUM VE KADIN HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ KLİNİK UYGULAMASINA YÖNELİK DEĞERLENDİRMELERİ

Öz Bu çalışma, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği (DKHH) dersinin uygulamasına yönelik öğrencilerin değerlendirmelerini ele almak ve bu doğrultuda ileriki dönemlerde yapılabilecek değişiklikleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yürütülmüştür. Araştırma grubunu, 2002-2003 ve 2003-2004 Güz yarıyıllarında DKHH dersi alan 56 öğrenci oluşturmuş ancak 3 öğrenci anket formunun uygulandığı günde devamsız oldukları için örneklem dışında tutulmuştur. Veriler, Denizli Devlet Hastanesi ve SSK Hastanesi Kadın Doğum servislerinde Ekim-Aralık tarihleri arasında rotasyonla klinik uygulamada bulunan öğrencilere, araştırmacı tarafından oluşturulmuş anket formu ile toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin %81.1’i teorik bilgisini uygulamaya aktarabildiğini, %60.4’ü klinikte yaptığı uygulamaların yaratıcılığını geliştirdiğini ifade etmiştir. Öğrencilerin %75.5’i klinik uygulamalardan sonra kendini başarılı hissettiğini, %15.1’i ise uygulamaya çıktığı kurumlarda kendini sağlık ekibinin bir üyesi olarak hissetmediğini ifade etmiştir. Öğrencilerin %67.9’u uygulamalar sırasında öğretim elemanın yeterli danışmanlığı yaptığını ve %73.6’sı öğretim elemanın öğrenciyi desteklemeye hazır olduğunu hissettiğini belirtmiştir. Öğrencilerin %73.6’sı klinik uygulama alanlarında çalışma odasının yeterli olmadığını belirtmiştir.

___

Bahçecik N, Alpar ŞE, Yazıcı Z ve ark. (1997). Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin eğitimi ile ilgili görüş ve beklentileri. IV.Ulusal Hemşirelik Eğitim Sempozyumu Bildiri Kitabı, Kıbrıs.

Erdemir F, Ak B, AyturT ve ark. (1997). Öğretim elemanlarının klinik öğretimde etkilerinin değerlendirilmesi. IV.Ulusal Hemşirelik Eğitim Sempozyumu Bildiri Kitabı, Kıbrıs.

Fadıloğlu Ç, Durmaz A, Şenuzun F (1995). Klinik eğitimde etkin eğitim ve uygulama için eğitimciler hangi özelliklere sahip olmalıdır? Türk Hemşireliğinde Yüksek Öğrenimin 40.Yılı Simpozyumu Bildiri Kitabı, İzmir.

Fadıloğlu Ç, Esen A, Akyol AD (1997). Öğrenci ve mezun hemşirelerin klinik uygulamalara ilişkin beklentilerinin karşılaştırılması. IV.Ulusal Hemşirelik Eğitim Sempozyumu Bildiri Kitabı, Kıbrıs.

Gözüm S, Ünsal A, Kaya A ve ark. (2000). Hemşirelik öğrencileri gözüyle klinik hemşireleri. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 3(1): 29-35.

Hatipoğlu S (1986). Hemşirelik uygulamaları için kliniğe çıkan ve ilk uygulamalarını yapan öğrenci hemşirelerin yaşadıkları olaylar ve mesleğe uyumları, I.Ulusal Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu, İstanbul.

Karaöz S (2003). Hemşirelikte klinik öğretime genel bir bakış ve etkin klinik öğretim için öneriler. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 5(1):15-22.

Karaöz S (1997). Hemşirelik Esasları dersi alan öğrencilerin klinik uygulamaya ilişkin değerlendirmeleri. IV.Ulusal Hemşirelik Eğitim Sempozyumu Bildiri Kitabı, Kıbrıs.

Olgun N, Yazıcı S, Eti Aslan F ve ark. (1997). Hemşirelik öğrencilerine istendik uygulama alanı yaratma: kul ve uygulama alanları arasında köprü oluşturmaya yönelik akademisyen, klinisyen ve öğrenci hemşirelerin görüşleri. V.Ulusal Hemşirelik Eğitim Sempozyumu Bildiri Kitabı, Kıbrıs.

Yetkin A (1999). Öğrencilerin hemşire öğretmende aradığı özelliklerin incelenmesi. tatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2(1):11-20.