KALKINMA HAMLELERİNİN BATI DIŞI ÖRNEKLERİ: TÜRKİYE VE GÜNEY KORE’NİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu çalışmada, Türkiye’nin kalkınma süreci bu konuda rüştünü ispatlamış olan Güney Kore ile karşılaştırıldı ve birlikte değerlendirildi. Analizler OECD gibi uluslararası kuruluşların verileri üzerinde gerçekleştirilirken literatür de dikkate alındı. Değerlendirmeler, bağımlılık okulu ve modernleşme okulunun iddiaları göz önünde bulundurularak yapıldı. Hemen hemen aynı dönemde kalkınma sürecine başlayan her iki ülkenin elde ettiği başarı farklılıklarının nedenlerinin toplumların sahip oldukları yapısal özelliklerine bağlı olarak gerçekleştiği görüldü.

EXAMPLES OF NON-WESTERN DEVELOPMENT MOVEMENTS: COMPARİSON BETWEEN TURKEY AND SOUTH KOREA

In this study, the development process in Turkey was assessed through comparison with South Korea which has proved its adequacy in the subject. While analyses are performed using data from international organizations such as OECD, the literature, as well, is taken into consideration. The claims of dependency and modernization schools were considered in the study. It is shown that although both countries began the process of development at relatively the same time, the differences in and causes of each country’s success could be contributed to the structural characteristics of the societies. 

___

  • Akbulak, Yavuz ve Akbulak, Sevinç. (2010). “Türkiye’nin Rekabet Gücü Bağlamında Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Faaliyetlerinin Özendirilmesi”, Finans Politik Ekonomik Yorumlar Dergisi, 47 (544) Haziran (ss. 7-14).
  • Aydın, Suavi ve Taşkın, Yüksel. (2014).“1960’tan Günümüze Türkiye Tarihi”, İstanbul: İletişim Yayıncılık.
  • Azman, Ayşe ve Yetim, Nalan. (2005). “Modernleşme/Kalkınma Ve Doğu Asya”, Tarihte Doğu￾Batı Çatışması, Yay. Haz. Ertan Eğribel, Ufuk Özcan, İstanbul: Kızılelma Yayıncılık.
  • Bakan, Sumru (2009).“1980’den Günümüze Türkiye’de Uygulanan Neo-Liberal İktisat Politikaları”, T.C. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ISSN: 1308-6219, Cilt1, Sayı-2.
  • Boratav, Korkut. (2007). “Türkiye İktisat Tarihi 1908-2005”, Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.