Sera Koşullarında Biber Üzerinde Tetranychus urticae Koch Mücadelesinde Avcı Akar Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot ve Bifenazate’in Kullanımı

Özet: Tetranychus urticae Koch biber üretiminde ekonomik kayıplara neden olan önemli zararlılardan biridir. Biber üretiminde bitki üzerinde beslenerek bitkide verim ve kalite kaybına sebep olmaktadır. Entegre mücadele kapsamında bu zararlıların mücadelesinde genellikle Phytoseiidae familyası türleri kullanılmaktadır. Örtüaltında kırmızı örümceklerin mücadelesinde en çok Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot ve Neoseiulus californicus (McGregor), kullanılmaktadır. P. persimilis’in çok tercih edilmesinin sebebi spesifik bir avcı olması ve sadece Tetranychus cinsine bağlı türlerle beslenmesidir.Bu çalışmada sera koşullarında biber üzerinde Tetranychus urticae mücadelesinde Bifenazate (Bif) ve avcı akar Phytoseiulus persimilis (PP)’in kullanımı ve etkinliği belirlenmiştir. Bu amaçla sera içerisinde tesadüf parselleri deneme desenine göre Bif, PP, Bif+PP ve kontrol olmak üzere dört karekterli deneme kurulmuştur. Sonuç olarak bütün uygulamalarda T. urticae populasyonları kontrole göre baskı altında tutulmuştur.

___

  • Akyazı, R., Ecevit, O., 2006. Seralarda Kırmızı Örümcekler [Tetranychus spp. (Acarina: Tetranychidae)] ile Mücadelede Predatör Akarların Kullanımı. Omü Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 122-131.
  • Anonim, 2018a. Örtüaltı Sebze Ve Meyve Üretimi, 1995-2018. Erişim Tarihi: 19.03.2019. http://tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=1445Anonim, 2018b. Tarimsal İlaç Kullanimi. Erişim Tarihi: 19.03.2019. http://tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=2288
  • Çakmak, İ., 2002. Aydın Ili Örtü Altı Çilek Alanlarında Zararlı Akar Türleri Ile Doğal Düşmanlarının Belirlenmesi, Popülasyon Yoğunluklarının Saptanması Ve Zararlı Akar Türleri Ile Mücadele Olanakları. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 153s, Aydın.
  • Easterbrook, M. A., 2008. The Possibilities For Control Of Two‐Spotted Spider Mite Tetranychus urticae on Field‐Grown Strawberries in The UK By Predatory Mites. Biocontrol Science and Technology, 2(3), 235-245.
  • Escudero, L.A., Ferragut, F., 2005. Life-History Of Predatory Mites Neoseiulus californicus and Phytoseiulus persimilis (Acari: Phytoseiidae) On Four Spider Mite Species as Prey, With Special Reference To Tetranychus evansi (Acari: Tetranychidae), Biological Control, 32(3), 378-384.
  • Kim, S. S., Yoo, S. S., 2002. Comparative Toxicity of Some Acaricides to The Predatory Mite, Phytoseiulus persimilis and The Twospotted Spider Mite, Tetranychus urticae. Biocontrol, 47(5), 563–573.
  • Rhodes, E., Liburd, O. E., Kelts, C., Rondon, S. I., Francis, R. R., 2006. Comparison Of Single And Combination Treatments Of Phytoseiulus persimilis, Neoseiulus californicus, and Acramite (Bifenazate) For Control of Twospotted Spider Mites in Strawberries. Experimental & Applied Acarology, 39(3-4), 213-225.
  • Wood, L., Raworth, D. A., Mackauer, M., 1994. Biological Control Of The Two-Spotted Spider Mite in Raspberries With The Predator Mite, Phytoseiulus persimilis. J. Entomol. Soc. Brit. Columbia, 91, 59-62.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erikte (cv. Angeleno) Fitokimyasal Kompozisyon ve Anti-mikrobiyal Aktivite Özellikleri Üzerine Rakımın Etkisi

Kerem MERTOĞLU, Aysel GÜLBANDILAR, İbrahim BULDUK

Acetamipridin Bombus (Bombus terrestris L.) Arılarında Kuluçka Gelişimi Üzerine Etkisi

İsmail Yaşhan BULUŞ, Asiye UZUN, Ozan DEMİRÖZER, Ayhan GÖSTERİT

Hayvancılıkta Chernoff Yüzleri Uygulaması

Emine ÇETİN TEKE, Özgür KOŞKAN, Hayati KÖKNAROĞLU

Tarımsal Üretimde Kullanılan Sulama Sularının Elektriksel İletkenliğinin (EC) Uzaysal Değişkenlik Analizi: Dalaman-Muğla Örneği

Namık Kemal SÖNMEZ, Sahriye SÖNMEZ, Hasan Rasit TURKKAN, Resul ALTIN, Mesut ÇOŞLU

Bitkilerde Giberellik Asit Hormonunun Sentezi, Sinyal İletimi ve Tuz Stresi Altındaki Etkileri

Burcu SEÇKİN DİNLER, Hatice ÇETİNKAYA

Farklı Uygulamaların M9 Anacının Gelişimi Üzerine Etkileri

İlknur ESKİMEZ, Kerem MERTOĞLU, Mehmet POLAT, Nazan KORKMAZ

Starkrimson Delicious Elma Çeşidinde Metil Jasmonat(Meja) ve Aminoethoksivinilglisin(AVG) Uygulamalarının Hasat Önü Dökümü ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Tanju SİNCAN, Adnan Nurhan YILDIRIM, Civan ÇELİK, Berna BAYAR

Domateste Kullanılan Farklı Anaçların Bitki Büyümesi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Hakan AKTAŞ

Sera Koşullarında Biber Üzerinde Tetranychus urticae Koch Mücadelesinde Avcı Akar Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot ve Bifenazate’in Kullanımı

Recep AY, Murat YAVUZER