Nohut Hasadı İçin Yerel Olarak Geliştirilen Makine ile Dane Kaybının Belirlenmesi

Bu çalışmanın amacı, çiftçilerin son yıllarda nohut hasadında kullanmaya başladıkları makineli hasattaki dane kaybı ve kayıp nedenlerini belirlemektir. Makineli hasadın yoğun olarak kullanıldığı Uşak Merkez ve Ulubey İlçelerinde yürütülen çalışmada örnek olarak seçilen 229 adet işletme değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen verilere göre, Uşak Merkez ve Ulubey ilçelerinde sırasıyla 110 kg/da ve 94,28 kg/da verim saptanmış ve yine sırasıyla % 8,72 ve % 10,46 toplam dane kaybı tespit edilmiştir. Hasadın geç yapılması durumunda kayıp oranı sırasıyla % 12,57 ve % 13,42 olurken, antraknoz hastalığının görüldüğü parsellerde verimdeki düşmeyle birlikte kayıp oranı sırasıyla % 16,04 ve % 20,08 olarak gerçekleşmiştir. Tarla yüzeyinin hasat için uygun olmadığı durumlarda ise kayıp oranı sırasıyla % 10,78 ve % 11,20 olarak saptanmıştır. Dane kaybının ana nedenlerinin başında yetiştiriciliği yapılan çeşidin bitki boyunun makineli hasat için uygun olmaması ve antraknoz hastalığına karşı bölgede yetiştirilen nohut çeşidinin hassas olması gelmektedir

Determination of Grain Loss of the Locally Manufactured Chickpea Harvesting Machine

The purpose of this study was to determine the causes of grain loss of locally manufactured chickpea harvest machine used in recent years. The research was conducted by using face to face survey method at 229 chickpea farmer in Central Uşak and Ulubey districts where there is intensive machine-harvest. The results of survey showed that the yield was 110 and 94,28 kg /da and the yield loss was 10,46 and 8,72% in Centre of Usak and Ulubey districts, respectively. In case of late harvest, while loss rates were 13,42% and 12,57%, loss rate due to infection with anthracnose disease was 16,04% and 20,08% in Centre of Usak and Ulubey districts, respectively. In cases where the field surface was not suitable for the harvest, grain loss rate was 11,20% and 10,78% in Centre of Usak and Ulubey districts, respectively. It was concluded that the main reasons for the grain loss were (1) length of chickpea varieties which is not suitable for machine harvest and (2) susceptibility of chickpea varieties grown in the region to anthracnose disease

___

Akçin, A., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi yayınları No:43, Konya.

Akdağ, C., 2001. Yemeklik Dane Baklagiller. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi yayınları No:10, Ders Notları Serisi No:4. Tokat.

Anonim, 2001. T.C. Başbakanlık DPT, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyon Raporu, 103 s, Ankara, 2001.

Anonim, 2010. TUİK. Tarımsal Üretim Verileri Ankara

Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemi. GOB.

Üniversitesi, Ziraat Fakültesi yayınları No:12. Ders Notları Serisi NO:6. Tokat.

Demir, F., 1986. Mercimek ve Nohudun Tahıl Harman Makineleriyle Harman Edilebilme Olanaklarının Geliştirilmesi Üzerine Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 10. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı. Adana.

Encan, G., Kaya, M.C., Çiftçi Y., 2005. Nohutun Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri. SDÜ Fen Bilimleri Enst. Dergisi 9:1 19-29.. Isparta.

Ercan, A. S., 1986. Nohut Dış Pazar Araştırması. T.C. Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, İGEME Yayınları, No:110, 80 s. Ankara.

Erol, M. A., Konieczna, M., Dursun, E., 1991. Tohumlarda Mekanik Zedelenme ve Çimlenme. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 1235, Bilimsel Araştırma ve incelemeler: 679, 15 s. Ankara.

Güzel, E., 1998. Hasat Harman İlkeleri ve Makineleri. Ç.Ü.Ziraat Fak. Genel Yayın No:194 Ders Kitapları yayın No: A-60 Adana.

Işık, M., 1999. Yemeklik Baklagiller Yetiştirme Tekniği Çalışmaları. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Eskişehir.

Khan, U. A. 1990. All-crop, dual-mode thresher for developing countries. American Society of Agricultural Engineers, 21 (4) 11-14, Tokyo.

Kılınç, K.S., Akkurt M., 2001. Biçerdöverler. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Zirai Üretim İşletmesi, Personel ve Makine Eğitim Merkezi Müdürlüğü Ankara.

Kün, E., Çiftçi, C.Y., Birsin, M., Ülger,A.C., Karahan, S., Zincirci, N., Öktem, A., Güler, M., Yılmaz, N., Atak, M., 1989. Türkiye'de Nadas Alanlarının Daraltılması ve İkinci Ürün Çalışmaları.Türkiye Ziraat Mühen- disliği 3.Teknik Kongresi, 8-12 Ocak 1990. TMMOB-ZMO, AÜZF. Ankara:62- 85.

Marakoğlu, T., Özbek, O., Çarman K., 2011. Nohut Üretiminde Farklı Toprak İşleme Sistemlerinin Enerji Bilançosu. http://www.ziraat.selcuk. edu.tr/ kotide2010/Sunular/4.pdf (indirilme tarihi 2011)

Özcan, M.T., 1986. Mercimek Hasat ve Harman Yöntemlerinin İş verimi, Kalitesi, Enerji Tüketimi ve Maliyet Yönünden Karşılaştırılması ve Uygun bir Hasat Makinesi Geliştirilmesi Üzerine Araştırmalar. TZDK Mesleki Yayınları. Ankara.

Sepetoğlu, H., 1994. Yemeklik Dane Baklagiller. Ege Üniversitesi, Ziraat fakültesi Yayınları, Ders Notları No: 24, İzmir.

Şenol, E., 2002. Baklagil Harman Makinesiyle Nohut Harmanında Çalışma Karakteristiklerinin Belirlenmesi, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarım Makinaları Bölümü- Ankara.

Ülger, P., 1982. Buğday hasat Harmanında Uygulanan Değişik Mekanizasyon Sistemlerinin Tane Ürün Kayıplarına Etkileri. Hasat Öncesi ve Hasat Sonrası Ürün Kayıpları Seminer Bildirisi, s.195-243. Ankara.

Zender, F., 1986. Yemeklik Dane Baklagillerde Hasat ve Harmanlama Yöntemleri. Tarımsal Mekanizasyon 10. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı. Adana.

Zeren, Y., Özcan, M. T., Işık, A., 1991. Nohut Hasat ve Harman Mekanizasyonu Üzerine Bir Araştırma. TOAG-559, Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Tar. Mak. Böl., Adana.

Zeren, Y., Özcan, M.T., Işık, A., 1989. Nohut Hasat ve Harman Mekanizasyonu, TOAG-559 Nolu Proje Kesin Raporu. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi. Adana.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yeme Dehidre Maya ve Humat Bileşik Katılmasının Etlik Piliçlerin Performans ve Bazı Kesim Özellikleri Üzerine Etkileri

Kamil KÜÇÜKYILMAZ, Mehmet BOZKURT, Abdullah Uğur ÇATLI, Mustafa ÇINAR, Erol BİNTAŞ

Japon Bıldırcınlarında Sürü Yaşı ve Kuluçkalık Yumurta Depolama Süresi: 2. Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri

Esra KAYA, SEDAT AKTAN

Kükürt Gübrelemesi ile Kolzada Tokoferol İçeriğinin Değişimi Üzerine Bir Not

Cem Ömer EGESEL, FATİH KAHRIMAN, Muhammet Kemal GÜL

Mısır Silajı ve Şeker Pancarı Posasının Erkek Danaların Besi Performansı, Kan Parametresi ile Kesim Ölçütleri Üzerine Etkisi

TUGAY AYAŞAN, Kurtuluş GÖK, Ali ASARKAYA, Hatice HIZLI, Murat GÖRGÜLÜ, Emel KARAKOZAK, Mehdi Ahmet COŞKUN, Mansur Seymen SEĞMENOĞLU

Türkiye'de Yağ Gülü (Rosa damascena) Üretimi ve Ticaretinin Gelişimi

M. Çağla ÖRMECİ KART, Murat İKİZ, VECDİ DEMİRCAN

Bazı Soya Hat ve Çeşitlerinde Tohum Verimi, Yağ-Protein ve Yağ Asitleri İçerikleri ve Aralarındaki İlişkilerinin Belirlenmesi

AHMET ARİF EREN, Mehmet KOCATÜRK, EMİR ZAFER HOŞGÜN, Nezihe AZCAN

A Leaf Area Estimation Model for Faba Bean (Vicia faba L.) Grown in the Mediterranean Type of Climate

CAHİT ERDOĞAN

Yapraktan Uygulanan Çinko'nun BA-29 Anacı Üzerine Aşılı Armut Çeşitlerinin Verimi, Mineral Element İçeriği ve Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi

Halil ERDEM, BURHAN ÖZTÜRK

Kanatlı Hayvanlarda Verime Dönüşmeyen Yem

CEVDET GÖKHAN TÜZÜN, SEDAT AKTAN

Türkiye’de Yağ Gülü (Rosa damascena)Üretimi ve Ticaretinin Gelişimi

Mürşide Çağla ÖRMECİ KART, Murat İKİZ, Vecdi DEMİRCAN