Koyunculuk Üretim Faaliyetinde Cinsiyete Göre Aile İşgücü Kullanımı: Isparta İli Örneği

Bu çalışmada, Isparta ilinde koyunculuk üretim faaliyetinde bulunan işletmelerde cinsiyete göre aile işgücü kullanımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini, Isparta ilinde koyunculuk üretim faaliyetinde bulunan işletmelerden anket yöntemi ile elde edilen veriler oluşturmuştur. Anket uygulanan işletme sayısının belirlenmesinde tabakalı örnekleme yöntemlerinden Neyman Yöntemi kullanılmıştır.  Bu yöntemin kullanılması sonucu ana kitleyi temsil edecek işletme sayısı 80 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre işletme başına çalışan aile nüfusu 4.23 kişi olup, bunun % 55.03’ünü erkek ve %44.97’sini kadınlar oluşturmuştur. İşletmelerde ortalama aile işgücü kullanımı 11.99 saat/gün olup, bunun % 60.80’i erkek ve % 39.20’si kadınlara ait olduğu belirlenmiştir. Aile işgücünün günlük çalışma süresinin yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 25-49 yaş grubundaki erkek ve kadınların diğer yaş gruplarına göre daha fazla çalıştıkları belirlenmiştir. Bu yaş grubundaki erkeklerin ve kadınların çalışma sürelerinin oranı %50.89 ve %59.57 olarak bulunmuştur. İşletmelerde erkeklerin daha yoğun olarak çalıştıkları faaliyetlerin; otlatma (%76.94), ürün satışı (%84.90), kırkım ve banyo (%79.76), koyun ve kuzu satışı (%100.00), ilaç verme ve aşı yapma (%65.08) olduğu saptanmıştır. Kadınların daha yoğun çalıştıkları faaliyetlerin; yemleme (%67.68), sağım (%100.00), süt ürünleri yapımı (%100.00), ağıl temizliği (%56.76) ve kuzulama (%51.66) olduğu tespit edilmiştir. 

___

  • Bilginturan, S. 2008. Burdur İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Üyesi İşletmelerin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 50 sayfa, Isparta.
  • Budak, D.B., Darcan, N., Kantar, M. 2005. Women Farmers and Extension Services in Small Ruminant Production in Mountain Areas of Turkey. J. Ar. Env. 3: 507-515.
  • Davran, M.K., Darcan, N., Budak, D.B. 2007. Gender Role in the Small Ruminant Sector in Mountain Area of Turkey. J. Appl. Anim. Res. 31, 93-95.
  • FAO, 2018. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org. (Erişim tarihi: 07.04.2018)
  • Handayani, S., Ralph, W., Brown, B., Nolan, M.F. 1993. Small Ruminant Collabourative Research Support Program, Technical Report Series, Columbia, Missouri, U.S.A: Department of Rural Sociology University of Missouri.
  • Kaymakçı, M. 2006. İleri Koyun Yetiştiriciliği. İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Yayınların No. 1, 336s, Bornova-İzmir.
  • Nix, J., 1988. The Economics of Sheep Production, British Veterinary Journal, Vol,144, No: 5, p,246.
  • TUİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. www.tuik.gov.tr. (Erişim tarihi: 07.04.2018).
  • Yamane, T. 2001. Basic Sampling Methods. Translators: A. Esin, M.A. Bakır, C. Aydın, E. Gürbüzsel, Publishing of Literatür, No: 53, ISBN: 975–8431–34-X, İstanbul.
  • Yıldırım, İ., Şahin, A. 2006. A Comparison of Profitability Between Culture and Native-breed Dairy Farms (Case Study of Eastern Part of Turkey), International Journal of Dairy Sciences 2(2): 136-145.
  • Yılmaz, H., Demircan, V., Gul, M., Ormeci Kart, M.C. 2014. Gender Analysis of Family Labour Use in Traditional Hair Goat Husbandry. The Journal of Animal & Plant Sciences, 24(6): 1898-1903.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Şeftali Çekirdeği ve Linyit Kömür Tozundan Yapilan Peletlerin Fiziko Mekanik Özellikleri

Serdar ÜÇOK, Orhan A. ATAY, Kamil EKİNCİ, Hüseyin KAÇAR, Barbaros S. KUMBUL, Ali AYBEK

Damla Sulama Yöntemiyle Uygulanan Farklı Düzeylerde Sulama Suyu Miktarının Patlıcan Su Verim İlişkisine Etkisi

Mahmoud AL ALI, Cafer GENÇOĞLAN, Serpil GENÇOĞLAN

Farklı Hayvan Gübrelerinin Domatesin Gelişimi ve Mineral Beslenmesine Etkisi

İbrahim ERDAL, Zeliha KÜÇÜKYUMUK, Koray ŞİMŞEK, Mustafa BASIR, Gürcan Duygu BAYSAL

Bakla Vejetasyonu Altında Nitrifikasyon İnhibitörü Uygulamasının Nodülasyon, Bitki Biyomas, Nodül, Kök ve Kök Üstünde Toplam Azot ve Toprakta Nmin Değerlerine Etkisi

Hesna PAMİRALAN, Mustafa GÖK

Develi Ovası’nda Tarımsal Drenaj Sistemlerinin Su Kalitesi

Burak PEKER, Sukru Taner AZGIN, Filiz DADASER CELIK

Farklı Sulama Rejimleri Altında Yetiştirilen Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) Yaprak Alanı Gelişiminin Bazı Matematiksel Büyüme Modelleri İle Karşılaştırılması

Sultan KIYMAZ, Ufuk KARADAVUT, Galip ŞİMŞEK, Kübra SOĞANCI

The Effect of Biochar Obtained From Pruning Residue of Oil-Bearing Rose on Flower Yield and Essential Oil Content of Oil-Bearing Rose

Abdullah ARIN, Hesna Rüveyda AYDIN, Sabri ERBAŞ, Ali COŞKAN

Ayçiçeği Spektral Özelliklerinin Yetişme Dönemi Boyunca Değişiminin Değerlendirilmesi

Emre TUNCA, Eyüp Selim KÖKSAL, Sakine ÇETİN, Nazmi Mert EKİZ, Ufuk ÇOBAN, Hamadou BALDE

Sakarya İli Taraklı İlçesi Sulama Suyu Kaynaklarının Su Kalitesinin Belirlenmesi

Saliha DORAK, Barış Bülent AŞIK

Buğdayda Farklı Sulama Koşulları Altında Kararlı İzotop Karşılaştırma Metodu Kullanılarak Bitki Su Kullanım (Transpirasyon) Oranının Belirlenmesi

Sema KALE ÇELİK, Ufuk TÜRKER, Sevinç MADENOĞLU, Bülent SÖNMEZ