Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları

Bu çalışmada Kahramanmaraş yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yetiştiricilik açısından değerlendirilmesi amacıyla il merkezi ve 9 ilçesinde toplam 830 işletmeden anket çalışması ile elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. İşletmelerin %52’si 1-5 baş hayvana sahipken, %26’sı 6-10 baş ve %22’si 11 ve daha fazla hayvana sahiptir. Süt sağımı, işletmelerin %90’nında ev hanımı, %10’ununda işçi tarafından yapılmaktadır. İşletmelerin %76’sında sağımın makine ile olduğu gözlenmiştir. Buzağılarda sütten kesimin işletmelerin %39’unda 2 ay veya daha az, %56’sında 3-4 ay ve %5’inde 4.5 ay veya daha uzun sürede gerçekleştiği görülmüştür. İşletmelerin %36’sında güç doğum, %87 sinde ayak ve tırnak problemleri ve %43’ünde döl tutma probleminin olduğu belirlenmiştir.

The Structural Features of Dairy Cattle Farms in Kahramanmaraş Province

A survey study was conducted at 830 farms in Kahramanmaraş center and its 9 subprovinces for making a general evaluation of the dairy cattle farms. The percentage of the farms which have 1-5 animals is 52%, while the farms which have 6-10 and 11+ animals are 26% and 22%, respectively. The farm percentages which employ women for milking and laborers are 90% and 10%, respectively. The percentage of farms which use machine for milking is 76%. It was also found that caws weaned at earlier than 2 and plus mounts, 3-4 months and 4.5+ months of age were 39%, 56% and 5%, respectively. The percentage of farms which have dystocia, foot and nails problems and reproductive difficulties were 36%; 87% and 43%, respectively.

___

  • Akman, N., Özder, M., 1992. Tekirdağ İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Hasat Yayıncılık. Tekirdağ
  • Anonim, 2007a. Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü. Tarımsal Yapı. http://www.kahramanmarastarim.gov.tr/
  • Anonim, 2007b. Türkiye İstatistik Kurumu. Tarım İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr
  • Arıkan, R., 2000. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Gazi Kitapevi, 312s., Ankara
  • Demirtaş, M., 2006. Manavgat İlçesi Süt Sığırcılık İşletmelerinin Genel Profili Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi)
  • Ildız, F. 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.(Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Köse, K., 2006. Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı. Tekirdağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Özen, N. Ve Oluğ, H.H. 1996. Burdur Süt Sığırcılığının Sorunları Ve Çözüm Önerileri. Trakya Bölgesi II. Hayvancılık Sempozyumu, Zir. Fak. Zootekni Bölümü Yayını, 9-10 Ocak-1997, Tekirdağ. 161-169.
  • Sarı, S., 1998. Çumra Ve Altınekin İlçelerinde (Konya) Bazı Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Durumu Ve Sorunları. Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Soyak, A., 2006. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri Ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırı Popülasyonunun Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi).
  • Şahin, O. 2000. Bolu İlinde Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. (Doktora Tezi, Basılmamış) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.. Ankara.
  • Şahin, O., 1994. Ayaş İlçesine Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2004b Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004. Isparta.
  • Tutkun, M., 1999. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi Basılmamış). Ankara.
  • Tümer, S. Ve A. Ağmaz, 1989. Ege Bölgesi Süt Ve Besi Sığırcılığı İşletmelerinin Çeşitli Verim Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları. Menemen/İzmir.
  • Uçak, A. 1992. Samsun İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış), Ankara
  • Yener, S.M., Akkan, S., Kaya, A., 1996. Türkiyede Sığırcılığın Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri. Hayvancılık 96 Ulusal Kongresi, 1:3-5, İzmir.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğu Anadolu Bölgesinde Yumuşak Çekirdekli Meyvelerden İzole Edilen Pseudomonas syringae pv. syringae Strainlerinin Streptomisin Sülfata Karşı Duyarlılıkları ile Yağ Asidi Metil Esterleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

RECEP KOTAN, KENAN KARAGÖZ

Kivi (Actinidia deliciosa) Çiçeklerinde Yassı veya Yelpaze Dişi Organ Oluşumu

ZELİHA GÖKBAYRAK, HAKAN ENGİN, ALPER DARDENİZ

Doğal Olarak Yetişen Tatlı Rezene (Foeniculum vulgare Mill. var. dulce)’nin Farklı Büyüme ve Gelişme Dönemlerinde Uçucu Yağ Miktarı ile Bileşenlerinin Belirlenmesi

ARİF ŞANLI, TAHSİN KARADOĞAN, HASAN BAYDAR

Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları

ALİ KAYGISIZ, Ramazan TÜMER, HİKMET ORHAN, Yusuf VANLI

Isparta İli Meyve Yetiştirme Potansiyeli Yüksek Alanların Bazı Toprak Özelliklerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Haritalanması

LEVENT BAŞAYİĞİT, HÜSEYİN ŞENOL, METİN MÜJDECİ

Tohum Uygulamaları ile Farklı Ekim Zamanlarının Nohut (Cicer arietinum L.)’un Bazı Agronomik Özellikler Üzerine Etkileri

ARİF ŞANLI, Muharrem KAYA

Bazı Makarnalık Buğday Genotiplerinin Orta Anadolu Bölgesinin Taban ve Kıraç Arazi Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Selami YAZAR, TAHSİN KARADOĞAN

Bazı İnsektisitlerin Kımıl (Aelia rostrata Boh., Het.: Pentatomidae) Yumurta Parazitoiti Trissolcus rufiventris Mayr (Hymenoptera: Scelionidae)’e Etkileri Üzerinde Araştırmalar

ERHAN KOÇAK, Münevver KODAN, Numan BABAROĞLU