Farklı Sıra Üzeri Mesafelerinin Mısır-Fasulye Karışık Ekim Sisteminde Morfolojik Özellikler ve Verime Etkisi

Araştırma 2016-2017 yılları bitki yetiştirme döneminde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazilerinde karışık ekim sisteminde farklı sıra üzeri mesafelerde yetiştirilen mısır ve fasulye’de bazı morfolojik özellikler ve verimi belirlemek amacıyla yürütülmüştür.  Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Göynük-98 fasulye çeşidi ile SY Miami mısır çeşidinin materyal olarak kullanıldığı araştırmada; mısır için 20 ve 40 cm, fasulye için ise 10 ve 20 cm sıra üzeri mesafeler ile yalın mısır ve fasulye yanında alternatif olarak M-F-M-F;M-F-F-M ve F-M-M-F karışık ekimleri denenmiştir. Sonuç olarak; mısır ve fasulye için tüm morfolojik özellikler seyrek ekimlerde daha yüksek değerler gösterirken tane verimleri sık ekimlerde daha yüksek olmuştur. Bitki boyu, ilk koçan yüksekliği ve tane verimi mısırda en yüksek yalın ekimlerde belirlenirken; fasulye için ilk bakla yüksekliği, ana dal çapı ve tane verimi en yüksek yine yalın ekimlerde belirlenmiş ancak bitki boyu ve bitkide dal sayısı karışık ekimlerde daha yüksek değerler göstermiştir. 

The effects of different row spaces on Morphological Characteristics and Yield in Corn-Bean Mixed Cultivation System

These researchs were conducted at Applying Research Area, Faculty of Agriculture, University of Eskisehir Osmangazi in 2016 and 2017. The purpose of this study was to identify the effects of different sowing forms and systems on corn-beans intercrooping systems. The field experiment was arranged randomised complete block design with three replications. Goynuk-98 for bean and SY Miami for corn were used research materials. 20 and 40 cm row spaces for corn and 10 and 20 cm row spaces for bean and sole corn, sole bean Corn-Bean-Corn-Bean, Corn-Bean-Bean-Corn and Bean-Corn-Corn-Bean intercropping systems were examined in research. According to results; wide row spacing were better than narrow row spacing for important morphological charecters both corn and beans but grain yield was higher in narrow row spacing. Plant height, first pod height and grain yield were highest on sole sowing systems for corn. First pod height, main branch diameter and grain yield were highist on sole sowing systems for bean but plant height and number of branches were highest on intercropping systems for bean.

___

  • Akçin, A. 1974. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinde Gübreleme, Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Tane Verimine Etkisi ile Bu Çeşitlerin Bazı Fenolojik, Morfolojik ve Teknolojik Karakterleri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 157. Erzurum, s:1-112.
  • Alıcı, S. 2005. Kahramanmaraş Koşullarında Farklı Azot Dozları ile Sıra Üzeri Ekim Mesafelerinin II. Ürün Mısır (Zea mays L.) Bitkisinde Verim, Verim Unsurları ve Bazı Tarımsal Karakterlere Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
  • Anonim, 2017. Yeni Toprak Su Analiz Laboratuvarı, Toprak Analiz Raporu, Eskişehir.
  • Bhatt, P. S. 2012. Response of Sweet Corn Hybrid to Varying Plant Densities and Nitrogen Levels. African Journal of Agricultural Research 7(46): 6158-6166.
  • Cebeci, G., Gökkuş, A., Alatürk, F., 2016. Farklı Ekim Sıklığının Sakız Fasülyesinde (Cyamopsis tetragonobla Taub.) Ot Verimi ve Bazı Verim Özelliklerine Etkisi. Alınteri 30 (B): 53-59
  • Erdoğdu, İ., Altınok, S., Genç, A., 2013. Farklı Sıralara Ekilen Mısır ve Soya Bitkisinde Ekim Oranlarının Bazı Bitkisel Özellikler ve Yem Verimine Etkileri. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (1): 06-10,
  • Farhadi, A.H.R., Madani, H., Shirzadi, M.H., Najafi, I., 2009. Study of Effects of Cultivar, Weed Sand Plant Density on Yield and Yield Components of Sweet Corn. Under Iranıan Warm Environment Plant Ecophysiology 1(3): 103-108.
  • Geren, H., Avcıoğlu, R., Soya, H., Kır, B., 2007. İkinci Ürün Koşullarında Mısır (Zea mays L.)’ın Börülce (Vigna unguiculata L.) ve Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ile Birlikte Ekiminin Tane Verimi ve Bazı Verim Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 44 (3):27-41
  • Gökkuş, A., Koç, A., Serin, Y., Çomaklı, B., Tan, M., Kantar, F., 1999. Hay Yield and Nitrogen Harvest in Smooth Bromegrass Mixtures With Alfalfa and Red Clover in Relation to Nitrogen Application. European Journal of Agronomy 10 (2): 145-151.
  • Kara ve Kırtok, Y., 2006. Çukurova Koşullarında Değişik Bitki Sıklıkları ve Farklı Azot Dozlarında Mısırın Tane Verimi ile Azot Alım ve Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21(2): 23-32.
  • Karakuş, M., Çiftçi, V., Toğay, Y., Toğay, N., 2005. Van-Gevaş Koşullarında Farklı Sıra Aralıklarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) de Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 15(1): 57-62
  • Koç, A., Gökkuş, A., Tan, M., Çomaklı, B., Serin, Y., 2004. Performance of Tall Fescue and Lucerne-tall Fescue Mixtures in Highlands of Turkey. New Zealand Journal of Agricultural Research 47 (1): 61-65.
  • Mohammadı and Alıkhanı, A.M., 2007. Effect of Plant Density and Sowing Date on Yield and Quality of Forage Sweet Corn. Journal of Agricultural Science 17 (2): 117-126.
  • Muoneke, C.O., Ogwuche, M.A.O., Kalu, B.A., 2007. Effect of Maize Planting Density on the Performance of Maize/Soybean Intercropping System in a Guinea Savannah Agroecosystem. African Journal of Agricultural Research 2(12): 667-677
  • Öner ve Aykutlu, H.M., 2017. Mısır (Zea mays L. indendata) ve Soya (Glycine max. L Merr) Karışık Ekim Yöntemlerinin Bazı Agronomik Özelliklere Etkileri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi 3(2): 100–107.
  • Özcan ve Özdemir, S., 1996. Ekim Sıklığının Fasulyede Verim ve Verimle İlgili Karakterlere Etkisi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü 6(1):17-24.
  • Rao and Willey, R.W., 1983. Effects of Pigeonpea Plant Populations and Row Arrangament in Sorghum / Pigeonpea Intercropping. Field Crops Research 7: 203-212.
  • Roberts and Summerfield, R.J., 1987. Measurement and Prediction of Flowering in Annual Crops. In: Atherton, J.G. (Ed.), Manipulation of Flowering. Butterworths, London, pp. 17-50.
  • Sabancı, İ. 2015. Mısır-soya Birlikte Üretim Şekillerinin Bazı Agronomik Özelliklere Etkisi.Doktora Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Aydın.
  • Sade ve Çalış, M., 1993. Erdemli Ekolojik Şartlarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Cin Mısır Populasyonlarının (Zea mays everta) Verim ve Verim Unsurları Üzerine Farklı Bitki Sıklıklarının Etkisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3(5): 32-45.
  • Shahin and Valiollah, R., 2009. Effects of Row Spacıng and Seeding Rates on Some Agronomical Traits of Spring Canola (Brassica napus L.) Cultivars. Journal of Central European Agriculture 10: 115-122.
  • Sun D.L., Yan, X.L., Wang, F.B., Xu, X., Lu, R.C., 2013. Mumsu Unlu Mısırın Fizikokimyasal Özelliklerinin Kontrollü Şartlar Altında Dane Doldurma Dönemi Boyunca Yüksek Sıcaklığın Etkilerinin Belirlenmesi. Carbohydrate Polymers. Agronomy Journal 98(1): 302-310
  • Tansı, V. 1987. Çukurova Bölgesinde Mısır ve Soyanın İkinci Ürün Olarak Değişik Ekim Sistemlerinde Birlikte Yetiştirilmesinin Tane ve Hasıl Yem Verimine Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
  • Tekkanat ve Soylu, S., 2005. Cin Mısırı Çeşitlerinin Önemli Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (37): 41-50
  • Tiryaki, M.K., Akman, Z., Kara, B., 2004, Mısır ve Fasulye Karışık Ekim Sisteminde Verim ve Bazı Agronomik Özelliklerin Belirlenmesi.Tarım Bilimleri Dergisi 10(1): 85-92.
  • Verdelli, D., Acciaresi, A.H., Leguizamon, S.E., 2012. Corn and Soybeans in a Strip Intercropping System: Crop Growth Rates, Radiation Interception, and Grain Yield Components. International Journal of Agronomy 2012:1-17.
  • Wilhelm, W.W., Mielke, L.N., Gilley, J.R., 1985. Tillage and Low–Pressure Center–Pivot Irrigation Effects on Corn Yield. Agronomy Journal 77: 258–263.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkmenistan Menşeili Yerel Mısır Popülasyonlarının Çanakkale Koşullarında Verim ve Tane Kalite Özelliklerinin İncelenmesi

Fatih KAHRIMAN, Fatih ADA, Zekiye UYSAL, Umut SONGUR

A Research on Determination of the Performance Rosa damascena Mill. As Pollen Source in Rose Breeding by Hybridization

Ezgi DOĞAN, Soner KAZAZ, Tuğba KILIÇ, Hilal DURSUN, Talha Hasan ÜNSAL, Merve URAN

Makarnalık Buğdayda (Triticum durum Desf.) Azot Dozu Uygulamalarının Bazı Tarımsal Özellikler Üzerine Etkisi*

İlknur AKGÜN, Üner ULUPINAR

Geç Dönem Yaprak Gübrelemesinin Buğdayın Besin Elementi İçeriğine ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi

Bahriye DÖNMEZ, Ali COŞKAN

Tokat Ekolojik Koşullarında Lippia citriodora’ nın Uygun Dikim Sıklığı ve Yetiştirilme Potansiyelinin Belirlenmesi

Başak ÖZYILMAZ, Güngör YILMAZ, Özge KOYUTÜRK, Rahime KARATAŞ, Levent YAZİCİ, Kaya ASTAN

Kuru ve Sulu Koşullarda Seçilmiş Yumuşak Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Bisküvilik Kalite Özelliklerinin Araştırılması

Zafer TUNCA, Yaşar KARADUMAN, Ali TOPAL, Oğuz ÖNDER, Arzu AKIN, Savaş BELEN, Ramis DAYIOĞLU, Ali Cevat SÖNMEZ

Yerfıstığı Tarımında Ekim Zamanının Önemli Tarımsal ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

Halis ARIOĞLU, Halil BAKAL, Fahriye Bihter ZAİMOGLU ONAT

Farklı Sıra Üzeri Mesafelerinin Mısır-Fasulye Karışık Ekim Sisteminde Morfolojik Özellikler ve Verime Etkisi

Engin TAKIL, Nihal KAYAN

Süne (Eurygaster integriceps)’de Wolbachia Varlığı

Erhan KOÇAK

Ekinezya (Echinacea purpurea L.) Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Tagetes Ekstraktının Etkisinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Muhammet Safa HACIKAMİLOĞLU, Elnaz LATİFİAN, Soner SERT