Avcı böcek Scymnus apetzi (Mulsant)(Coleoptera:Coccinellidae)'nin Hyalopterus pruni (Geoffr.)(Homoptera:Aphidiae) üzerindeki işlevsel ve sayısal tepkileri ile açlığa dayanma sürelerinin saptanması

Bu araştırma avcı böcek Scymnus apetzi (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae)'nin Van ilinde erik ve şeftali ağaçlarında zararlı Hyalopterus pruni (Homoptera: Aphididae) üzerindeki işlevsel ve sayısal tepkileri ile açlığa dayanma sürelerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma 25±1 °C sıcaklık, %60 ±10 orantılı nem ve 16 saat aydınlatmalı iklim dolaplarında yapılmıştır. S. apetzi'nin larva dönemlerinde toplam tükettikleri besin miktarı av sayısına bağlı olarak artış göstermiş fakat 80 ve 160 besin verilen gruplar arasında istatistiki olarak fark görülmemiştir. Toplam larva dönemlerinde en az besin tüketimi 60.5 adet ile 10 besin verilenlerde ve en yüksek besin tüketimi ise 274 adet besin tüketen 80 besin verilen grupta olmuştur. Ergin erkek ve dişi bireylerde ise artan av sayısına paralel olarak (10, 20, 40, 80, 160 av) tüketilen besin miktarlarımn da arttığı ve aralarında doğrusal bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Farklı sayıda av ile beslenen dişilerin günlük ve toplam bıraktıkları yumurta sayıları, verilen av sayısına paralel olarak doğrusal bir artış göstermiş, en düşük av sayısında (10 av) toplam 260 adet ve en fazla av sayısında ise (160 av) 569.6 adet yumurta bırakmıştır. En düşük av sayısında bile dişilerin toplam 260 yumurta bırakması H. pruni'nin S. apetzi için uygun bir konukçu olduğu ve bu yaprakbiti türüne karşı yapılacak olan biyolojik mücadele çalışmalarında ümitvar bir avcı olduğu sonucuna varılabilir.

The determining of the numerical and functional responses and the duration of resistance to hungry of Scymnus apetzi (Mulsant)(Coleoptera:Coccinellidae) feeding on Hyalopterus pruni (Geoffr.)(Homoptera:Aphidiae)

This study was carried out to determine the numerical and functional responses and also the duration of resistance to hungry of Scymnus apetzi (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae) feeding on Hyalopterus pruni (Homoptera: Aphididae) which is harmful on peach and plum trees in Van province, Türkiye. All experiments has been conducted in chamber conditions having 25±1 °C temperature, %60 ±10 relative humidity and 16 hours lighting period. The total consumed prey numbers during all larval and adult stages of S. apetzi increased by the depending on prey density although there was not found any difference statistically between groups which is given 80 and 160 prey daily. The lowest consumed prey number has been in 60.5 preys groups which is given 10 individuals daily and the highest one in 274 prey groups which is given 80 individuals daily. The daily and total number of laying eggs of S. apetzi who feed on five different prey numbers (10,20,40, 80,160 prey) increased by depending on increasing prey number. Females of S, apetzi feeding on H.pruni laid eggs totaly 260 at the lowest prey number (10 individuals daily) and also 569.6 at the highest prey numbers (160 individuals daily). So it is concluded that H. pruni is a suitable food for S. apetzi and also may be used in biological control studies against to this aphid species in future.

___